Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Οι φτωχοί στα 50 εκατομμύρια


«Εξω» κατά 3.000.000 άτομα έπεσαν οι στατιστικές αρχές των ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν είχαν ανακοινώσει πως οι φτωχοί Αμερικανοί ανέρχονταν σε περίπου 46.500.000. Αιτία στάθηκε η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου εκτίμησης της φτώχειας που θεσπίστηκε χτες και το οποίο ανεβάζει τον «επίσημο» αριθμό των φτωχών στα 49.700.000 άτομα. Στα νέα κριτήρια συνυπολογίζονται και τα αυξημένα κόστη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ομπάμα, Obamacare), συγκοινωνιών, φροντίδας παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.


Ετσι, τα νέα δεδομένα βγάζουν στο κατώφλι της φτώχειας τουλάχιστον το 16% του πληθυσμού αντί του 15% που είχε μετρηθεί πριν μόλις δύο μήνες. Ακόμη δεινότερη εμφανίζεται η θέση του εργατικού δυναμικού των λεγόμενων παραγωγικών ηλικιών 18 έως 64 ετών, αφού ολοένα και περισσότεροι είναι οι ενήλικες εργαζόμενοι (15,5% από 13,7%) που έχουν εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της φτώχειας όχι μόνον γιατί αμείβονται με τόσο χαμηλές αποδοχές που μετά βίας τους εξασφαλίζουν τα άκρως απαραίτητα αλλά και γιατί έχουν ανέβει τα κόστη μετακίνησης, φύλαξης παιδιών, κ.ά.

Σε πιο δυσχερή οικονομική θέση βρίσκονται οι άνω των 65 ετών Αμερικανοί καθώς το 14,8% αυτών είναι φτωχοί από 9,1% που είχαν υπολογιστεί τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το Κογκρέσο είχε αποφασίσει να κόψει περίπου 5 δισ. δολάρια από τη χρηματοδότηση του προγράμματος υποστήριξης της σίτισης δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών φτωχών με κουπόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου