Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμερους (εκλογικά) ζητήματα μερος B

Η ανάρτηση αυτή κλείνει τον κύκλο της ανάλυσης για το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Συνεχίζοντας λοιπόν απο εκεί που κλείσαμε την τελευταία φορά θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το τι ψήφισε η νεολαία στις πρόσφατες εκλογές. Ειδικότερα θα ασχοληθούμε με το 11% που απέσπασε το ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α απο τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και τις ευρύτερες προεκτάσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή.





   Είναι δεδομένο πλέον οτι  ενα 7% του εκλογικού σώματος επιλέγει συνειδητά να στηρίξει τους ΧΑυγίτες. Μια πρώτη προσσέγγιση  πάνω στο συγκέκριμένο θέμα θα μπορούσε να αποδώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είτε σε ιστόρικα δεδομένα (απογονοι δοσίλογων, ταγματασφαλίτων κλπ) θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να γενικευτεί λέγοντας οτι πολύ απλά εκεί συσσωρεύονται τα βοθρολύματα αυτής της (καπιταλιστικής) κοινωνίας. 



    Κατα την άποψη μας όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πάνω απο όλα διάκριση των ηλικιακών ομάδων που ψηφίζουν Χ.Α.  Ατομα τα οποία είναι για παράδειγμα πάνω απο 45 ετών είναι εκπαιδευμένα στο να περιμένουν τα προβλήματα τπυς σε πολιτικό να τα λύσουν οι άλλοι. Εϊτε αυτός είναι ο πολιτικάντης του χωριού είτε κάποιος με μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Ανήκουν δηλαδή στη γενιά του καναπέ. Πέρα  λοιπόν απο το να στηρίξουν με την ψήφο τους τους νεοναζί δεν αναμένεται να τους ενισχύσουν  με τη φυσική τους παρουσία δυναμώνοντας ,και, οργανωτικά τις γραμμές τους (τουλάχιστον οχι σημαντικά). Το συγκεκριμένο γεγονός έχει τη δική του αξία για συγκεκριμένους λόγους. Το λαικό κίνημα αναμφίβολα είναι αδύναμο για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο ρόλος των νεοναζί είναι ,στην παρούσα φάση, να αναχαιτίσουν (με όλα τα μέσα) την όποια δυναμική αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα  σε επίδεδο κινήματος. Είναι κρίσιμο λοιπόν το πόσο αποτελεσματικοί μπορούν να είναι σε αυτό τους το ρόλο κατι που θα κριθεί και στην οργανωτική τους ισχύ. 

  Το αντίθετο όμως ισχύει για τους νεότερους σε ηλικία και ειδικότερα για εκείνους που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 18-24. Η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού δεν απαρτίζεται απο ανθρώπους που εχουν απογοητευτεί απο τα άλλα κόμματα αλλα απο άτομα των οποίων η συνείδηση διαμορφώνεται στα χρόνια της εκλογικής εκτόξευσης της Χ.Α και άρα είναι άμεσα επηρεαζόμενα απο την επιχειρηματολογία της. Πέραν αυτού το νεαρό της ηλικίας και η δεδομένη πολιτική απειρία, τους καθιστούν ευάλωτους στην 'πατριωτική' και εύπεπτη επιχειρηματολογία των νεοναζί.




   Είναι κρίσιμο λοιπόν να αναχιτιστεί εν τη γεννέση του το ρεύμα αυτό προς τη Χ.Α. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται σωστή πολιτική δουλειά που θα ξεκινά απο το σχολείο. Συνεπώς το κύριο βάρος πέφτει στην Κ.Ν.Ε η οποία καλείται να βρεί τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Προφανώς και η νεολαία του Κόμματος δεν περίμενε εμάς για να διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει όμως, κυρίως μέσω του φεστιβάλ, δε φαίνεται να αποδίδουν η τουλάχιστον να αποδίδουν όσο θα έπρεπε. Πέρα απο την επικοινωνιακή αναβάθμιση λοιπόν της Κ.Ν.Ε που επιβεβαιώθηκε, και, σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται συστηματική δουλειά απο τα κάτω. Η νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης οφείλει να βρεί τρόπους να ενισχύσει πρώτα απο όλα το δυναμικό της τόσο σε χώρους δουλειάς όσο και στα σχολεία. Το δυνάμωμα της Κ.Ν.Ε σε αυτούς τους τομείς είναι δεδομένο πως θα δώσει νέα πνοή πρώτα και κύρια στην ίδια την οργάνωση ενώ παράλληλα θα αποκόψει και τους φασίστες απο την κύρια πηγή οργανωτικής τους ενίσχυσης.



   Ενα δυνατό λαικό κίνημα δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα τους φασίστες. Η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη όσο και αν κάτι τέτοιο μοιάζει σήμερα δύσκολο. Οσο πιο γρήγορα βρεί τρόπους να τους αντιμετωπίσει όμως, τόσο περισσότερες νεανικές  συνειδήσεις θα γλιτώσουν απο το δηλητήριο της ναζιστικής προπαγάνδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου