Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι «καινοτομίες» των πολυεθνικών



Δύο μικρές ειδήσεις που αφορούν τον όμιλο «Peugeot - Citroen» (αυτοκινητοβιομηχανίες) είναι ενδεικτικές για το πώς λειτουργεί ένας καπιταλιστικός κολοσσός σε περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, η εταιρεία αναμένεται να κερδίσει μερίδιο αγοράς στη Γαλλία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, έπειτα από την ισχυρή μείωση των πωλήσεων τον Αύγουστο (οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γαλλία από την «Peugeot» υποχώρησαν 17% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο). «Προβλέπω - είπε σε συνέντευξή του στις 5 Σεπτέμβρη - πως ο όμιλος θα εμφανίσει αύξηση στο μερίδιο αγοράς το τελευταίο τρίμηνο λόγω των καινοτομιών που εισάγουμε».




Τι σημαίνει καινοτομίες; Η εταιρεία είναι προφανές ότι εννοεί πως θα υλοποιηθούν διάφορες νέες τεχνικές στα αυτοκίνητά της. Είναι όμως αυτό αρκετό από μόνο του; Μία μέρα μετά από ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, μαθαίνουμε: «Η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "PSA Peugeot - Citroen" έχει προτείνει νέα μέτρα στα σωματεία των εργαζομένων για να διατηρηθεί ένα όριο στους μισθούς στα επόμενα τρία χρόνια, για να μειωθούν περαιτέρω οι ζημιές, λόγω της ασθενούς ευρωπαϊκής αγοράς. Η διοίκηση πρότεινε ένα γενικό πάγωμα των μισθών το 2014, με έναν "ήπιο" προϋπολογισμό για μεμονωμένες αυξήσεις μισθών, ώστε να οδηγηθεί σε καλύτερες επιδόσεις». Η «Peugeot» πρότεινε ακόμη να διατηρήσει τις αυξήσεις των μισθών και τις μεμονωμένες αυξήσεις «σε ήπιο βαθμό», για το 2015 και το 2016. Mέτρα που έρχονται σαν συνέχεια προηγούμενου πλάνου «αναδιάρθρωσης» του ομίλου, βάσει του οποίου έγιναν μέσα στο 2013, 7.000 απολύσεις και με κλείσιμο μονάδων στη Γαλλία.

Ο όμιλος «Peugeot - Citroen» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης μετά τον όμιλο της «Volkswagen» και αναζητά απεγνωσμένα κεφάλαια, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν στην περιοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι πολυεθνικές προσπαθούν να διατηρήσουν την κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Και αυτό δεν είναι τόσο «καινοτόμο»... Είναι τόσο παλιό όσο και ο σάπιος καπιταλισμός...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου