Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ιστορική συνομιλία των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού με τους Έλληνες αξιωματικούς το 1919



Στις 8 Απριλίου του 1919, ο Επαναστατικός Κόκκινος Στρατός των Μπολσεβίκων κλείνει ήδη δύο χρόνια μαχών ενάντια στους στρατηγούς του Τσάρου αλλά και μετέπειτα ενάντια στις δυνάμεις του ξενόφερτου ιμπεριαλιστικού στρατεύματος που στήριζαν την Ουκρανική Εθνική Δημοκρατία, κράτος μαριονέτα της ρωσικής αστικής τάξης και των δυνάμεων της Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας.

Την ημερομηνία αυτή ο παλιός συνταγματάρχης της Ουκρανικής Εθνικής Δημοκρατίας Νικιφόρ Γκριγκόριεφ και νυν διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας του Δνείπερου του Κόκκινου Στρατού, σπάει την επί μηνών πολιορκία της Οδησσού και καταλαμβάνει ολοκληρωτικά την πόλη. Κατά την κατάληψή της συλλαμβάνονται τέσσερις αξιωματικοί του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος από τις επαναστατικές δυνάμεις. Επρόκειτο για τους: Βρατσάνο, Κουρκούτη, Μακρή και Κατράκη. Μετά τη σύλληψή τους, οι Έλληνες αξιωματικοί μεταφέρονται στο διοικητήριο του Κόκκινου Στρατού όπου μετά τις πρώτες βοήθειες θα συναντηθούν με τον επιτελάρχη του Κόκκινου Στρατού Κοτόφσκι.

Η παρακάτω συνομιλία έλαβε χώρα ανάμεσα στους αντίπαλους αξιωματικούς:

_ Τι θέλετε εδώ; Γιατί ήρθατε στη χώρα μας;
_ Μας έστειλε η πατρίς μας
_ Για να κάνετε τι; Για να υπερασπιστείτε τι; Τα συμφέροντα των Γάλλων και των Άγγλων ιμπεριαλιστών. Άλλο είναι το καθήκον σας. Ο πόλεμος εναντίον εκείνον που σας έστειλαν. Ενωθείτε μαζί μας.
_ Το καθήκον μας είναι εκείνο που μας όρισε η πατρίδα μας. Και η γλώσσα μας είναι η γλώσσα του Λεωνίδα.
_ Και η δική μας γλώσσα είναι η γλώσσα των καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενο όλου του κόσμου και των δικών σας στρατιωτών, εργατών και χωρικών.

Οι αξιωματικοί μετά αυτή την ολιγόλεπτη συζήτηση αφέθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μαζί με την κύρια διοίκηση των εκστρατευτικών σωμάτων, η οποία είχε ήδη από τρεις ημέρες εκκενώσει την Οδησσό.

Αφίσσα του Κόκκινου Στρατού που εικονίζει την πάλη με τις δυνάμεις του Γκριγκόριεφ πριν εκείνος ενωθεί μαζί τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου