Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Υποθεση Σαχζατ Λουκμαν: Ρατσιστικό το κίνητρο της δολοφονίας

Κατέθεσαν στο δικαστήριο οι γονείς του σκοτωμένου Πακιστανού εργάτη



«Ηρθε στην Ελλάδα λόγω φτώχειας, ήθελε να μας βοηθήσει οικονομικά, μας έστελνε χρήματα για το σπίτι και για τα δάνεια που είχαμε πάρει για να έρθει στην Ελλάδα», είπε χτες στο δικαστήριο ο Καντίμ Χουσεΐν, πατέρας του δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, που μαχαιρώθηκε στην καρδιά στις 17 Γενάρη 2013 τα ξημερώματα στα Πετράλωνα από δύο φασίστες-ναζιστές.

«Σκότωσαν το παιδί μου που πήγαινε για το ψωμί του και από πάνω λένε ψέματα, δε θα τους συγχωρήσω. Μου είχε πει το παιδί μου ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε καλά, φοβόταν τις επιθέσεις σε ξένους, αλλά δεν ήθελε να γυρίσει πριν ξοφλήσει το δάνειο και παντρέψει τις αδερφές του, εγώ του είχα πει ότι δεν ήθελα να φύγει»είπε χτες στο δικαστήριο η Σουχράν Μπίμπι, μητέρα του δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη.

Ο πατέρας και η μητέρα του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάνταξίδεψαν από το Πακιστάν για να βρίσκονται στη δίκη, με κατηγορουμένους τον 29χρονο Χρ. Στεργιόπουλο και τον 25χρονο Διον. Λιακόπουλο που κατηγορούνται για το αδίκημα της δολοφονίας από πρόθεση και κοινό δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου είπαν ότι το ταξίδι του γιου τους στην Ελλάδα διήρκεσε ένα μήνα και στοίχισε 6.000 ευρώ. «Είχαμε μαζέψει χρήματα από συγγενείς και φίλους. Ο μηνιαίος μισθός στο Πακιστάν είναι περίπου 80 ευρώ. Ο Σαχζάτ δούλευε», όπως ανέφεραν, «στην αρχή ηλεκτροσυγκολλητής, μετά πουλούσε πορτοκάλια στη λαϊκή, για να μας βοηθάει οικονομικά, για τις καθημερινές ανάγκες μας και για να ξεπληρώσουμε το δάνειο. Σηκωνόταν χαράματα, στις 3.00 το πρωί, και δούλευε ως τις 4.30 το απόγευμα. Συγκατοικούσε με τον ξάδελφό του και άλλα 8 άτομα, σε σπίτι στο Περιστέρι». «Πιστεύουμε απόλυτα», είπαν, «ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν διαφορετικός, ήταν μετανάστης. Σίγουρα βγήκαν έξω με μαχαίρι για να σκοτώσουν...».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η επιμονή της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ν' αποσυνδεθεί η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη από το ρατσιστικό κίνητρο. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να προσκομιστούν τα πειστήρια του ειδεχθούς εγκλήματος που, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, καταδεικνύουν ότι οι δράστες έδρασαν με βάση το χρώμα του δέρματος του Σαχζάτ Λουκμάν. Στη δίκη τέλος, κατέθεσαν και οι αστυνομικοί που επιλήφθησαν της υπόθεσης και, επί της ουσίας, υιοθέτησαν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι το φονικό είχε ως αιτία καβγά, που είχε προηγηθεί επειδή ο Λουκμάν τάχα έκλεισε με το ποδήλατό του το δρόμο στους δύο δράστες που οδηγούσαν μηχανάκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου