Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα (VIDEO-ΦΩΤΟ)


Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.

Αθήνα, 7 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες στο slideshow)


Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, νέοι, της μόρφωσης και της δουλειάς, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους να δουλέψουν ακούραστα ώστε να οργανωθεί παντού η μάχη για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Άγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτισαν ο Γιάννης Φραγγίδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και ο Ηλίας Μαυρίδης από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Ηλιού από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ.

Συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας στις συλλογικές συμβάσεις. Εργάτριες του «ΦΩΚΑ» που χθες απεργούσαν για τα δεδουλευμένα τους, του «Μαρινόπουλου», του «Αρβανιτίδη», από επιχειρήσεις του επισιτισμού, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργάτες εργοστασίων, από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών και μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους για τα κέρδη των μονοπωλίων και σάλπισαν πανστρατιά στο δρόμο της ταξικής σύγκρουσης, το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, της υφαρπαγής του πλούτου που παράγουν.

Με την πορεία που πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κάλεσαν σε ξεσηκωμό το λαό. Για να σταματήσει την καταστροφή, να μην επιτρέψει κανείς να δουλεύει χωρίς σύμβαση, να αποτρέψει τις ατομικές συμβάσεις και να παλέψει για να αποκατασταθούν οι μισθοί, να υπερασπιστεί τις ΣΣΕ, βασικό όπλο προστασίας των εργατών από την επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Καβάλα (VIDEO - φωτογραφίες στο slideshow)


Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην ομιλία του ο Βασίλης Κοζικόπουλος τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η υπεράσπιση των ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Διότι δεν περιορίζεται μόνο στο μισθολογικό κομμάτι.

Αφορά συνολικά όρους και πτυχές της ζωής του εργάτη και της οικογένειάς του. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ με την υπογραφή της νέας Σύμβασης Εργασίας μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ουσιαστικά γκρεμίζουν ό,τι δικαίωμα είχαν κατακτήσει με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Το συλλαλητήριο αυτό πρέπει να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της απέναντι στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου».

Πάτρα (φωτογραφίες στο slideshow)

Με πικετοφορίες στις γειτονιές της Πάτρας ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η μέρα δράσης που οργάνωσαν από κοινού η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις. Πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες στη γειτονιά των Προσφυγικών, ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, στην Αγυιά από το γήπεδο της Παναχαϊκής και στα Ζαρουχλέικα από τον Αγιάννη Πράτσικα. Παράλληλα με τις πικετοφορίες, οι εργαζόμενοι μοίρασαν ανακοινώσεις στο λαό της Πάτρας απαιτώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. καθώς και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.

Μυτιλήνη (φωτογραφίες στο slideshow)

Με αρκετό κόσμο να συμμετέχει στη συγκέντρωση και την πορεία, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων όσον αφορά τις ΣΣΕ και τι σημαίνει η νέα απόφαση που πήραν για τη μείωσή τους. Μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν περιοδεία στο εργοστάσιο του Ισίδωρου Αρβανίτη και Βαρβαγιάννη (ποτοποιίες) και σε ξενοδοχεία της περιοχής του Πλωμαρίου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Σάμος (φωτογραφίες στο slideshow)

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και συλλαλητήριο στον εμπορικό δρόμο και την παραλιακή λεωφόρο της πόλης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Στη συγκέντρωση μίλησε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη,μεταφέροντας την αποφασιστικότητα του ταξικού εργατικού κινήματος να μην αποδεχθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.

Τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν οι εργαζόμενοι στα Τουριστικά Επαγγέλματα - κυρίως γυναίκες – που με τη μαζική συμμετοχή τους υπογράμμισαν τη θέλησή τους να παλέψουν κόντρα στις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους. Μεθοδεύσεις και εκβιασμούς που κατήγγειλαν άλλωστε με πρόσφατη ανακοίνωσή τους που ανάρτησε ο 902.gr την Τετάρτη 22-5-2013. Μαζική και μαχητική ήταν και η συμμετοχή εργαζόμενης νεολαίας και φοιτητών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Βέροια (φωτογραφίες στο slideshow)

Δυναμική πικετοφορία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στους δρόμους της Βέροιας το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Σε ανακοίνωση που μοιραζόταν στους εργαζόμενους, τονιζόταν ότι τα σχέδια κατάργησης των ΣΣΕ πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό σε όλο τον εργαζόμενο λαό, αφού απειλούν να «γκρεμίσουν» όχι μόνο τους μισθούς, αλλά και μια σειρά άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις. «...Αποτελούν "βόμβα" για την Κοινωνική Ασφάλιση (αφού το ύψος των μισθών καθορίζει και το ύψος των συντάξεων, τους πόρους για τα Ταμεία, συνεπώς και όλες τις παροχές), σηματοδοτούν τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης των ανέργων (οι μισθοί καθορίζουν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνει το επίδομα ανεργίας). Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανέναν εργαζόμενο. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ηττοπάθεια και στην αποστράτευση, όπως θα ήθελε ο ΣΕΒ και οι συν αυτώ. Οι εργάτες και τα συνδικάτα δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το μετερίζι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με κάθε κόστος, με κάθε μέσο, έχουν τη δύναμη, πρέπει και μπορούν να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται..».

Λαμία (φωτογραφίες στο slideshow)

Στην Πλ. Πάρκου, στη Λαμία έγινε το συλλαλητήριο, στα πλαίσια των πανελλαδικών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Χαιρετισμό απηύθυνε από το ΠΑΜΕ Εκπ/κών ο Παν. Λιάκος και την κεντρική ομιλία έκανε ο Στ. Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων Ποτών Γάλακτος Φθιώτιδας. Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία που έχουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και οι ΣΣΕ όχι μόνο στο μεροκάματο και το μισθό των εργαζομένων αλλά συνολικά στα δικαιώματα και τη ζωή τους. Τόνισαν την ανάγκη να δοθεί η μάχη, κάθε μάχη, ενιαία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι αιτίες των προβλημάτων τους είναι ίδιες και η λύση μία για όλους.

Ρόδος (φωτογραφίες στο slideshow)

Σέρρες, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κατερίνη, 7 μ.μ., Σιντριβάνι (πλατάνι)

Νάουσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Έδεσσα, 8 μ.μ., μικροί καταρράκτες

Γιαννιτσά, 8 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Ροδόπη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7. 30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Γρεβενά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο, 8 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου - 7.30 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Άμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Χανιά, 8 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Κως, 7 μ.μ., πλατεία Καζούλη.

Σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις στις γειτονιές, σε χωριά, όπως:
Αίγιο, 7 μ.μ., πικετοφορία από πλατεία Λαύρας.
Πύργος, 8 μ.μ., πικετοφορία από πλατεία ΟΤΕ.
Αμαλιάδα, 8 μ.μ., πικετοφορία από πλατεία Ελευθερίας.
Καλαμάτα, 7 μ.μ., πικετοφορία στις γειτονιές: Φυτιάς, από την πλατεία (3ο Δημοτικό). Ράχης, από Αγιάννη.
Μεσσήνη, 7.30 μ.μ., πικετοφορία από κεντρική πλατεία.
Σπάρτη 7.30 μ.μ., πικετοφορία στην κεντρική πλατεία.
Τρίπολη, 7.30 μ.μ., πικετοφορία στην πλατεία Πετρινού.
Άργος, 8 μ.μ., πικετοφορία στις εργατικές γειτονιές - εργατικές κατοικίες από γεφύρια Άργους.
Κόρινθος, 3 μ.μ., παρέμβαση στις πύλες μεγάλων εργοστασίων.
Ζάκυνθος, 8 μ.μ., πικετοφορία στην παραλιακή οδό με αφετηρία την πρώην Νομαρχία.
Αργοστόλι, 8 μ.μ., πικετοφορία με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία.
πηγη:  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου