Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα... 10 Ιούλη

Από το κίνημα των Νεοτούρκων


1509 Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.

1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Με την Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Έλληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση-συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1860 Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε το ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

1888 Γεννιέται ο γεννημένος στο Βόλο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

1908 Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. Η επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε πια το έθνος-κράτος της. Και στο πλαίσιο αυτό, το «εθνικό» υπήρξε άρρηκτα αλληλένδετο με την προσπάθειά της να κατακτήσει την οικονομική ηγεμονία, εκτοπίζοντας –μεταφορικά και κυριολεκτικά- από τον ανταγωνισμό τους Έλληνες και Αρμένιους ομολόγους της, πλην ανταγωνιστές της.

1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

1940 Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του Γαλλικού λαού.

1943 Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της Βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

1943 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.

1943 Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Έπειτα από 5 περίπου εβδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

1944 Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες της Βαλτικής.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

1953
Ο Γεώργιος Καρτάλης ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα.

1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι’ απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

1960 Η Σοβιετική Ένωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro).

1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 96 παραπέμπονται στον Εισαγγελέα.

1971
Αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν από νεαρούς αξιωματικούς.

1972
Το Συνέδριο της ρεφορμιστικής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων καταδικάζει με ψήφισμά του το καθεστώς της Χούντας. Ωστόσο, πολλά στελέχη της διατηρούν σχέσεις και επαφές με τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές στην Ελλάδα.

1985
Το πλοίο «Ρέινμποου Γουόριορ» της οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» βυθίζεται στο λιμάνι του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το ναυάγιο αποδίδεται σε δολιοφθορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη Γαλλία.
πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου