Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα... 12 Ιούλη

Σοβιετικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στην μάχη του Κούρσκ


1904 Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971).

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Η περιβόητη «Υπόθεση Ντρέιφους» είχε εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, πυροδοτώντας λαϊκές αντιδράσεις και δημιουργώντας κυβερνητική κρίση.

1920 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Γ. Γουίλσον εγκαινιάζει και επίσημα πια την 77 χλμ. μήκους Διώρυγα του Παναμά, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία από το 1914. Σχεδόν 5.600 εργάτες πέθαναν κατά τη δεκαετή κατασκευή της Διώρυγας.

1924 Η κυβέρνηση Πάσιτς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα.

1941 Η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία για κοινή δράση στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ. Η αντεπίθεση διαρκεί έως τις 23/8 και καταλήγει με αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού που ουσιαστικά εξουδετερώνει την επιθετική ικανότητα της ναζιστικής πολεμικής μηχανής στο Ανατολικό Μέτωπο. Μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρσκ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση αρμάτων μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκ (και από τις δύο πλευρές) να παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης.

1944 Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις του Μπουραντά που έκαναν επιδρομή στα Πετράλωνα της Αθήνας και τους διώχνει από τη συνοικία.

1944 Ξεκινά η διήμερη μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, που έληξε με νίκη. Οι απώλειες του εχθρού σε νεκρούς ήταν 450 Γερμανοί στρατιώτες και 70 ταγματασφαλίτες.

1946 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογέννη στο σπίτι του. Από τύχη γλύτωσαν, τόσο ο Μ. Πορφυρογέννης όσο και η οικογένειά του.

1948 Αντιμετωπίζονται επιτυχώς οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις, ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Καταφθάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς του μαχητές και της μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

1950 Αρχίζει στο Έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509 των εν ενεργεία αστυνομικών Γιάννη Παλαβού, Σταύρου Τσιμπούρη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Βασίλη Δασκαγιάννη.

1996 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου