Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ορμητήρια αγώνα τα μπλόκα των αγροτών

Συσκέψεις, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συγκεντρώσεις για ζητήματα που «καίνε» όλο το λαό προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες

Τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο της Νίκαιας
Να διευρύνουν και να δυναμώσουν το μέτωπο της εργατικής - λαϊκής συμπαράταξης στον αγώνα τους, για να μεγαλώσει η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να αποκτήσει προοπτική η πάλη τους, επιχειρούν οι Θεσσαλοί αγρότες, που έχουν στήσει ένα δυνατό μπλόκο, με εκατοντάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα.


Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το πρόγραμμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες, που αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα από τα χωριά της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Σήμερα, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση για την Υγεία που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.
  • Την Κυριακή, 9 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλούνται να πάρουν μέρος εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.

Στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και στην προσπάθειά της να τους τρομοκρατήσει με άγριες αστυνομικές επιθέσεις σε βάρος τους, όπως έγινε προχτές, οι Θεσσαλοί αγρότες απαντούν με ενίσχυση του μπλόκου, με σφυρηλάτηση της ενότητάς τους, με επιμονή και υπομονή στους στόχους του αγώνα. Χτες, έφτασαν εκεί κι άλλα τρακτέρ από χωριά της περιοχής, ενώ πολλά ακόμα αναμένονται σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το μεσημέρι του Σαββάτου, 8 Φλεβάρη, θα γίνει στο χωριό Νίκαια της Λάρισας σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που προγραμματίζονται, στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας, θα ζητηθεί να γίνουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, στις οποίες θα τεθεί το πλαίσιο των βασικών αιτημάτων, που προβάλλει η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση.

Μήνυμα αλληλεγγύης στη φτωχομεσαία αγροτιά στέλνουν από το Βόλο τα ταξικά σωματεία: ΟΤΑ Μαγνησίας, «Coca-Cola 3Ε» Βόλου, Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κλαδικό ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Τύπου - Χάρτου, Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας και η ΔΑΣ 304 ΠΕΒ.
Σε άλλες περιοχές

Με μαζική συγκέντρωση, χτες το μεσημέρι, στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία,απάντησαν αγρότες και εργαζόμενοι στην καταστολή που εξαπέλυσε τη Δευτέρα η Αστυνομία και στις συλλήψεις τριών συνδικαλιστών. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, ενώ οι αγρότες που κατέφθασαν από τα χωριά της περιοχής με κομβόι ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο πλευρό τους βρίσκονται η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το ΕΚ Αμαλιάδας, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί όλο τον αγροτόκοσμο να πλαισιώσει τα μπλόκα στο Σουληνάρι, στην Πύλο, στο Πεταλίδι και τους Γαργαλιάνους. «Καλούμε τους φτωχούς αγρότες της Μεσσηνίας να απομονώσουν τα "παπαγαλάκια" της ηττοπάθειας, της διάσπασης και του συμβιβασμού, να συνεχίσουν τον αγώνα τους συντονισμένοι με τη Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων», σημειώνει.

Στην Κρήτη, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, αγρότες έστησαν χτες μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, με συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, και ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις αγροτών στις εφορίες όλων των νομών, ενάντια στην εξοντωτική φορολόγησή τους.

Με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων σε Πέλλα - Ημαθία συγκεντρώνονται τρακτέρ στον κόμβο Μελισσίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας. Επίσης, αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στον Κοπανό Νάουσας, στην Κουλούρα Ημαθίας και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας.

Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ακόμα στο χωριό Βροντούς, στη Νότια Πιερία, ενώ στις Σέρρες σε κινητικότητα βρίσκονται οι αγρότες στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη. Αλληλεγγύη εκφράζουν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Σερρών και ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν χτες στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Στην Ηπειρο, μπλόκο έχει στηθεί στο Καναλάκι Πρέβεζας, με αποφάσεις των τεσσάρων Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο οι αγρότες στην πλατεία της Ζίτσας.
Νέες κινητοποιήσεις

Νέες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα και τις επόμενες μέρες:
Στην Αχαΐα, σήμερα στις 10 π.μ., από τα αγροτικά μπλόκα της Κάτω Αχαγιάς και της Αιγιάλειας, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό.
Στην Αρκαδία, στην Τρίπολη, σήμερα στις 10 π.μ., στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης, με τη συμμετοχή και αγροτών από το Νομό Λακωνίας.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί σε συλλαλητήριο σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Ανυφίου και σε πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Την Παρασκευή 7/2, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9/2.
Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11/2, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5/2 (7.30 μ.μ., παλιό ΕΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου