Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ταξίδι Σαμαρά στο Ισραήλ: Ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» προς όφελος των μονοπωλίων

Περαιτέρω εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σηματοδότησε το ταξίδι Σαμαρά στο Ισραήλ
Την περαιτέρω ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, ενταγμένη πλήρως στους ιμπεριαλιστικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσυπέγραψαν χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπ. Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης στο Ισραήλ υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας που ανοίγουν το δρόμο σε κεφαλαιοκράτες των δύο χωρών, αλλά και μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να λεηλατήσουν τις υποδομές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Τέθηκε, επίσης, επί τάπητος η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο φόντο και των πολεμικών σχεδίων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ για την περιοχή, ενώ συζητήθηκε και το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για την εξαγορά ελληνικών κρατικών υποδομών.

Επικίνδυνα ενεργειακά παζάρια και ανταγωνισμοί
Στην κορυφή της ατζέντας, βρέθηκαν τα ενεργειακά, με έμφαση στην εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την κεντρική Ευρώπη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθεί το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, ώστε να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο Ενέργειας.

Στην «κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας»που υπέγραψαν χτες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σ. Σαλόμ, προβλέπεται: α) «Διευρυμένη συνεργασία σε θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο» β) «Συνεργασία για εξεύρεση εναλλακτικών οδών μεταφοράς τους».

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει πρόσφατο αίτημα της ισραηλινής εταιρείας «Ratio Oil», η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Energean Oil & Gaς», ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού. Επίσης, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία «Delek» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την κεντρική Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος μέσω των δύο κρατών θα καταλήγει στην Κρήτη και από εκεί στην ΕΕ. Εναλλακτικό σχέδιο, που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, προβλέπει τη μεταφορά του αερίου αρχικά σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο ή το Ισραήλ, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια μέσω πλοίων τύπου LNG θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων «LNG» διαθέτουν οι Ελληνες εφοπλιστές.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί αντίστοιχες συμφωνίες με την Τουρκία, η οποία επίσης φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κέντρο διαμετακόμισης του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, και στις δηλώσεις του, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ανάπτυξη «στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής» μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος «μπορούν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε ότι «βάση αυτής της συνεργασίας είναι τα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτουν οι τρεις χώρες».

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα περί «ανάπτυξης» και ταυτόχρονα να αποκρύψει τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από την εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς ισχυρίστηκε ότι «ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μπορεί να δώσει την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ παρότρυνε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Στη συνάντηση Σαμαρά - Νετανιάχου συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ. Οι δύο πρωθυπουργοί ουσιαστικά έστρωσαν το έδαφος για την υπογραφή νέων στρατιωτικών συμφωνιών, ενόψει και της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ στα τέλη Οκτώβρη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της επικίνδυνης, για τα συμφέροντα των λαών, στρατιωτικής «συμμαχίας» που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, στις δηλώσεις ανέφερε ότι πρέπει να «σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υποστηρίζοντας ότι το «ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να σχεδιάζει και να διεξάγει την τρομοκρατία σε όλο τον πλανήτη».

Επιχειρηματικά αλισβερίσια
Οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν επιπλέον οκτώ συμφωνίες που αφορούν θέματα «ασφάλειας» και την προώθηση συμπράξεων μεταξύ επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα:

-- Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη ναυτική εκπαίδευση και τις θαλάσσιες μεταφορές.

-- Συμφωνία τουριστικής συνεργασίας.

-- Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία.

Επίσης, υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της παραγωγής ταινιών.

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε Ελληνο - Ισραηλινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο μίλησε ο Αντ. Σαμαράς απευθύνοντας προσκλητήριο σε επιχειρηματίες του Ισραήλ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από τους χώρους της Ενέργειας, της τεχνολογίας, των κατασκευών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν και περίπου 200 εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων του Ισραήλ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα, η ισραηλινή κρατική εταιρεία «Meκorot» που έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία με ελληνικές επιχειρήσεις, η εταιρεία «Elbit» που διεκδικεί την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ισραηλινές επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ και τομέων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλος, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ, θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου