Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι πλούσιοι πλουτίζουν με την κρίση!


Εντάξει, αν το λέει το ΚΚΕ είναι «ψέμα και προπαγάνδα» γιατί έχει σκοπό να συκοφαντήσει και να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Αν όμως το λένε καπιταλιστικές ερευνητικές εταιρείες τι γίνεται;

Σύμφωνα με την εταιρεία Wealth-X., η οικονομική ελίτ κατόρθωσε -σε πείσμα της κρίσης- να διπλασιάσει την περιουσία της τα τελευταία 5 χρόνια ενώ σύμφωνα με την Έρευνα της ίδιας εταιρίας κατέγραψε αύξηση 20% στον πλούτο των εύπορων Ελλήνων.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 880 άτομα. Περισσότεροι από 2.170 άνθρωποι έχουν σήμερα στην κατοχή τους χρηματική περιουσία άνω του ενός δισεκατ. δολαρίων, με τα συνολικα τους περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την περασμένη πενταετία από 3,1 σε 6,5 τρισεκατ. δολάρια.

Μεταξύ των χωρών που απέκτησαν περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι και η Γερμανία, με συνολικά 148 «Κροίσους», τη στιγμή που στις ΗΠΑ καταγράφονται 515 και στην Κίνα 157 δισεκατομμυριούχοι.


Για να μην ακούμε μπορυδολογίες ότι τα κέρδη έρχονται από την εξυπνάδα των επιχειρηματιών στην κρίση με άλλα λόγια από τον… ουρανό, δείτε την πηγή αυτών των κερδών. Δείτε αυτή τη συνάρτηση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που δείχνει την εκτόξευση των κερδών από τη μείωση των μισθών προς τα πάνω και την πτώση των μισθών και φυσικά των επενδύσεων. Παρομοίως να σημειώσουμε την παράλληλη εκτόξευση και της ανεργίας πάνω από το 27%




 
Άλλη έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων, που είχε δημοσιοποιήσει η Wealth-X τον φετινό Σεπτέμβριο έδειξαν ότι κατά το διάστημα της «ευρωκρίσης» παρατηρείται συγκέντρωση ολοένα περισσότερων χρημάτων σε διαρκώς λιγότερα χέρια. Σύμφωνα με αυτήν, η οικονομική ελίτ στις χώρες που βρίσκονται στη «δίνη» της ευρωκρίσης είδε τις περιουσίες της να αυξάνονται.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία διανύει αισίως τον έκτο χρόνο ύφεσης, η έρευνα καταγράφει 505 πολίτες με χρηματική περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατομ. δολάρια. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 11%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντα, οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν μάλιστα να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20%. Μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πλούτου της οικονομικής ελίτ σημειώθηκε μόνο στη Ρουμανία.

Τα στοιχεία είναι από το in.gr με πηγή τη Süddeutsche Zeitung /ο Άρης Καλτιριμτζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου