Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αλλεπάλληλα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου



Στην τελική ευθεία βάζει η συγκυβέρνηση τα «προαπαιτούμενα μέτρα»


Διά πυρός και σιδήρου σχεδιάζουν να περάσουν τις πολιτικές τους τα επιτελεία της ΕΕ προαναγγέλλοντας αποφασιστικά βήματα για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον εάν υπάγονται ή όχι σε «προγράμματα επιτήρησης», ανεξάρτητα και από τη φάση του καπιταλιστικού κύκλου («ανάπτυξη» - κρίση). Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ζητήματα της «ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», οι τρόποι και η «προέλευση» των κεφαλαίων για τη διάσωση των τραπεζών στο ενδεχόμενο νέων κραδασμών, άλλα θέματα που έχουν ανακύψει γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη, η διαμόρφωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις καταγραφόμενες αποκλίσεις των οικονομιών σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ, του επιπέδου των πληθωρισμών κ.ά.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί, μέχρι το τέλος της βδομάδας, να έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες που αφορούν στα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, αυτά που σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, τις απολύσεις και τα προγράμματα διαθεσιμότητας χιλιάδων υπαλλήλων, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 μαζί με τα νέα χαράτσια που θα εφαρμόζονται από το επόμενο έτος. Τα κλιμάκια της τρόικας επανέρχονται στα τέλη της βδομάδας στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση. Σε «εκκρεμότητα» φαίνεται να παραμένει και για τους επόμενους μήνες το ύψος του «χρηματοδοτικού κενού» για το 2014, ζήτημα που συνδέεται με τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται μέσα στην ΕΕ και την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο τέλος ακινήτων, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σχεδιάζεται η ταυτόχρονη εφαρμογή και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με πολύ μεγαλύτερα αφορολόγητα όρια και με αντίστοιχες προσαρμογές στις άλλες κατηγορίες. Το νέο χαράτσι θα αφορά στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ενώ η αξία της περιουσίας θα αθροίζεται για να υπολογίζεται εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος καταβολής και ΦΜΑΠ.

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί


Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης για λογαριασμό των μονοπωλίων και των τμημάτων του κεφαλαίου που στηρίζουν και εκπροσωπούν, αντιμάχονται και για την αλλαγή του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

-- Η Κομισιόν, μπροστά στις διευρυνόμενες ανισομετρίες και αποκλίσεις αποφάσισε χτες την ενεργοποίηση της «διαδικασίας ελέγχου» για τη Γερμανία που εμφανίζει απόκλιση σε βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, με αποτελέσματα να δημιουργούνται προβλήματα στις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας (εμπορικές και άλλες δοσοληψίες με τα άλλα κράτη) διαμορφώθηκαν στο 6,5% κατά μέσο όρο στη τριετία 2010-2012. Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε το σκεπτικό της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα στο βαθμό που προκύπτει από τη «μεγάλη ανταγωνιστικότητα», όπως συμβαίνει στη Γερμανία.

-- Κινδύνους από τη μακροπρόθεσμη πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «βλέπει» ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τη Γερμανία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «σταθερή». Επιπλέον, επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική αφορά συνολικά την Ευρωζώνη και όχι το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου