Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;Ο Χ. Σβόμποντα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ελλάδα. Συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», πιέζοντας για επιτάχυνση των βημάτων ώστε να εκφραστεί όσο το δυνατόν ενιαία ο χώρος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ δέχεται από καιρό πιέσεις αν θέλει να ενταχθεί στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ να κατέβει στις ευρωεκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά την προχτεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της «κίνησης των 58», αφού μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα γύρω απ' το ίδιο τραπέζι, φέρεται να πρόσθεσε πως είναι απ' τις τελευταίες ευκαιρίες για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή σε κεντροαριστερό σχήμα στις ευρωεκλογές, ώστε να μην κατακερματιστεί ο χώρος, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα...

Το ξεπέρασμα του σκοπέλου του κατακερματισμού της σοσιαλδημοκρατίας, ο σχηματισμός ενός ενιαίου φορέα που θα πλασαριστεί στο λαό σαν νέος και θα ανακτήσει το έδαφος που έχασε το ΠΑΣΟΚ, είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας. Είναι όμως και κρίσιμο ζήτημα για την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και για έναν ακόμα λόγο: Για τη δύναμη που θα αποσπάσει στις επικείμενες ευρωεκλογές, το πώς θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια περίοδο όπου οι αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης καλά κρατούν στο εσωτερικό των αστικών τάξεων, με αντανάκλαση φυσικά στο πολιτικό τους προσωπικό.

Το παραδέχτηκε και ο ίδιος όταν μετά τη συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα».Το ζήτημα της ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι θέμα στενά ελληνικό, αφορά διεργασίες που συντελούνται συνολικά στη σοσιαλδημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ. Αλλωστε, δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας προχώρησε στη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας χαλαρώνοντας τη σχέση του με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Σίγουρα οι διεργασίες αυτές συνδέονται και με ζητήματα διαπάλης ανάμεσα σε δυνάμεις του κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η ρητορική τόσο της υπό ανασυγκρότηση κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όσο και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να αποχωρήσει η τρόικα και η Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα», ισχυρίστηκε ότι «έγιναν περιττές θυσίες, όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω» αλλά«μπορούμε να σταματήσουμε τώρα και να στραφούμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία επενδύσεων και θέσεων εργασίας». Ισχυρίστηκε δηλαδή πως για όσα έγιναν ευθύνεται αποκλειστικά η τρόικα (με την έννοια των φυσικών προσώπων), αλλά δεν αλλάζουν, ο λαός πρέπει να συμβιβαστεί και να προσηλωθεί στην καπιταλιστική ανάπτυξη με «προσάναμμα» τα χαμένα δικαιώματά του.

Τάχθηκε υπέρ του να ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο η δραστηριότητα της τρόικας στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνη για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο «σκοντάφτει στην άρνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχει την πλειοψηφία, και της Κομισιόν». Στην ουσία, αναπαράγει και αυτός τις κριτικές που ακούγονται ενάντια στην τρόικα ακόμα και από την Κομισιόν. Κάτι που δείχνει βεβαίως ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», δηλαδή ότι συντελείται μια διεργασία αντιπαραθέσεων με θέμα την αλλαγή μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ.

Ο Χ. Σβόμποντα στο παραμύθι που αφηγήθηκε επιφύλαξε το ρόλο του «κακού» αποκλειστικά για την τρόικα, σχολιάζοντας τα περί διαπραγμάτευσης και συμφωνίας της κυβέρνησης ως εξής: «Οταν έχεις το πιστόλι στο κεφάλι τους, τι θα κάνουν, θα συμφωνήσουν»! Ακόμα όμως κι αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούσε με το πιστόλι στον κρόταφο, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει, ποιος εκβίαζε το Ευρωκοινοβούλιο και την ομάδα του Σβόμποντα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονταν μετέπειτα στα κράτη - μέλη; `Η ποιος εκβίαζε τα κόμματα της ομάδας του που κυβέρνησαν προωθώντας με αποφασιστικότητα τις αναδιαρθρώσεις;

Βεβαίως, η κριτική του δεν αφορά τις αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αφορά την ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ακόμα, ζήτησε μετά τις «ποσοτικές μεταρρυθμίσεις», να γίνουν και οι «ποιοτικές», να συνεχιστούν δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα.

                          

Οσα, όμως, λέει ο Σβόμποντα δεν διαφέρουν ουσιαστικά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του, όσα, π.χ., είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην εκδήλωση του Ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το πώς πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σβόμποντα δεν αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ο Σβόμποντα ερωτηθείς για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σημείωσε: «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι υπεύθυνοι εταίροι του κ. Τσίπρα. Συνεπώς, δεν είναι της στιγμής. Πρώτα να γίνουν εκλογές. Ο σκοπός είναι να έχουμε ένα ισχυρό, δημοκρατικό Ευρωκοινοβούλιο με ισχυρή εκπροσώπηση της Αριστεράς από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά συζητάμε τα υπόλοιπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου