Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Πετυχημένο το ξεκίνημα της πανελλαδικής κινητοποίησης

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία του Παλαμά Καρδίτσας, χτες το πρωί
Eurokinissi
Με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες δεκάδων χωριών της Θεσσαλίας και ανάλογες αγωνιστικές κινήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε χτες με επιτυχία, η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, που αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη των μπλόκων, την περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα.

Η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα συνεχιστεί σήμερα και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, θα γίνονται, καθημερινά, ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, με στόχο το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Να αποτελέσει τη βάση για κλιμάκωση στα τέλη του Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, μεθαύριο Παρασκευή, 24 Γενάρη, θα γίνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών σε όλη τη χώρα, για να καταγγελθεί η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 1 Φλεβάρη.

Στη Θεσσαλία

Με το που έφεξε, χτες, οι αγρότες της Θεσσαλίας έβαλαν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ και ξεκίνησαν για τις πλατείες των χωριών. Στο νομό Καρδίτσας, δεκάδες αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στην πλατεία του Παλαμά και ανάλογη ήταν η συμμετοχή σε χωριά όπως Προάστειο, Μαραθέα, Μάρκο, Φύλλο, Κρανιά, Αγία Τριάδα, Αρτεσιανό, Γραμματικό, Κοσκινάς, Μακρυχώρι, Σταυρός, Γοργοβίτες, Καρδιτσομαγούλα κ.ά.

Στα Τρίκαλα, υπάρχουν χωριά - όπως το Μ. Κεφαλόβρυσο και η Λυγαριά - στα οποία βγήκαν τρακτέρ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ καλό ξεκίνημα έγινε και στη Μαγνησία, με τα τρακτέρ να βγαίνουν στο Αερινό. Σήμερα, «στο χορό» μπαίνουν οι αγρότες της Λάρισας. Τρακτέρ αναμένεται να βγουν και σε χωριά των Φαρσάλων, του Πλατυκάμπου και σε άλλες επαρχίες του νομού.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, οργανώνονται συσκέψεις για να μπουν κι άλλοι αγρότες στον αγώνα. Συγκεκριμένα:
  • Στη Λάρισα, συσκέψεις θα γίνουν αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην Αγιά, (ταβέρνα «Κιβωτός») και στις 6.30 μ.μ., στον Αμπελώνα, (παλιό δημαρχείο).
  • Στα Τρίκαλα, σήμερα στη Φαρκαδόνα, αύριο στο Μεγαλοχώρι και μεθαύριο στο Μικρό Κεφαλόβρυσο.

Σε άλλες περιοχές

Στην Πέλλα, χτες βράδυ έγινε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων για την οργάνωση κινητοποιήσεων, στη βάση των αποφάσεων της σύσκεψης των Επιτροπών των Μπλόκων. Στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 7 μ.μ.

Στην Κοζάνη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να βγάλουν μαζικά τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών και πόλεων, καθώς και να συμμετάσχουν την Παρασκευή, 24 Γενάρη, στις 11 π.μ. στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει έξω από τις εφορίες στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. Στο τέλος αυτής της βδομάδας (25-26 Γενάρη) θα γίνουν συνεδριάσεις και συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα και των Συντονιστικών, ώστε να καθοριστεί εκ νέου συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Στην Ηλεία, από χτες το πρωί, αγρότες παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Κόμβο της Μαραθιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και των τοπικών αγροτικών συλλόγων. Μετά τις 11 το πρωί, οι αγρότες της περιοχής κατέλαβαν συμβολικά την Εφορία του Πύργου, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική εξόντωσή τους. Τις επόμενες μέρες, θα γίνουν συσκέψεις στα χωριά του Νομού, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες της περιοχής, θα συγκεντρωθούν έξω από την εφορία.

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης των επιτροπών των μπλόκων, το ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων καλεί τους κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση την Παρασκευή, στις 11 π.μ. έξω από την εφορία. Για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, η Ομοσπονδία θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου