Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Η συγκυβέρνηση καλύπτει το Λιμενικό για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι


Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό παρέχει η κυβέρνηση για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, ενώ παράλληλα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια ακριβώς απάνθρωπη πολιτική.

Ο υπουργός ΝαυτιλίαςΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υποστήριξε ότι «δεν έγινε καμία βίαιη επιχείρηση επαναπροώθησης», αλλά όπως προκλητικά είπε «μια ατυχής επιχείρηση». Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν γίνονται «άτυπες επαναπροωθήσεις», αλλά επέμεινε στο πνεύμα των χθεσινών του δηλώσεων ότι «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «η ευθύνη της ανάκρισης είναι στον εισαγγελέα», αν και ο ίδιος έσπευσε να βγάλει πόρισμα που αθωώνει το λιμενικό.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος είπε ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, όπως π.χ. το στίγμα των σκαφών, που διαψεύδουν τις αναφορές για προσπάθεια επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία. Αποσιωπώντας την άγρια καταστολή που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ανέφερε ότι «η βίαιη επαναπροώθηση των μεταναστών δεν συνάδει με την ελληνική πολιτική», λες και δεν είναι η ίδια κυβέρνηση που τους κυνηγάει ανελέητα με επιχειρήσεις σκούπα και τους στοιβάζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από τους 12 μετανάστες που δεν κατάφεραν να σωθούν οι εννέα είναι παιδιά και οι τρεις γυναίκες.

Τα όσα κατήγγειλαν οι μετανάστες που διασώθηκαν δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου. Οι 16 επιζώντες ανέφεραν ότι οι λιμενικοί έδεσαν το πλοιάριο τους με σχοινί και άρχισαν να το ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα με μεγάλη ταχύτητα και εν μέσω θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Όμως οι καταγγελίες δεν περιορίζονται εκεί αφού, όπως είπαν, την ώρα που προσπαθούσαν να ανεβούν στο σκάφος του λιμενικού για να σωθούν, οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με το πίσω μέρος του όπλου τους και με κλωτσιές για να τους αποτρέψουν.

Η μαρτυρία ενός άνδρα που έχασε τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του είναι συγκλονιστική, αφού εν μέσω λυγμών κατήγγειλε πως εκλιπαρούσε τους λιμενικούς να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία.

Το Λιμενικό αρνείται ότι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης προς τις τουρκικές ακτές, αναφέροντας πως αυτό επιβεβαιώνεται από το στίγμα βύθισης του σκάφους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που βασίζεται στο άγριο κυνήγι των μεταναστών προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών.


πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου