Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Συνασπισμός απέθανε,Ζητω ο ενιαιος ΣΥΡΙΖΑ(μέρος πρώτο)



   Synaspismos logo.png

     Την αφορμή για την παρούσα ανάρτηση μας την εδωσε η ειδηση οτι ο Συνασπισμός προχωρησε στην αυτοδιάλυση του.Το γέγονος αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση καθοτι εντάσσεται σε μια γενικοτερη κατευθυνση που στοχο εχει την ενιαιοποιηση του  ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα ασχοληθούμε ουτε και με την εξέλιξη του προσυνεδριακού διαλόγου καθοτι η λογική της κλειδαρότρυπας που αυτοι ακολουθησαν στον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ (παντα μεσα στα πλαίσια της αριτερής ηθικής που τους διέπει) δε μας εκφράζει.Αλλωστε για οποιον ενδιαφέρεται μπορει να παρακολουθήσει το,κατα τη γνωμη μας,πολιτικο μαλλιοτράβηγμα απο ιστότοπους που πρόσκεινται στον εν λογω  πολιτικό φορέα.
       Συνασπισμός: Ο όρος συνασπισμός εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα του τόπου το 1989 και ηταν το επιστέγασμα της συμμαχίας του ΚΚΕ με την ΕΑΡ(μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτερικού ).Η παρουσία του έλαβε τέλος μετα τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 το οποίο αποχώρησε απο τη συμμαχία αυτή.Ο όρος μως εξακολούθησε να υφίσταται καθοτι τα μέλη που διαγράφηκαν απο το ΚΚΕ μαζί με αλλους αποτην ΕΑΡ κράτησαν τη μαρκίζα Συνασπισμος προθέτοντας τη φράση: της αριστεράς και της προοδου, για να διαφοροποιηθούν. Επι της ουσίας δηλαδή κράτησαν τη μαρκίζα προκειμένου να διατηρήσει οση μπορούσε απο την πελατεία του παλαι ποτε  ενιαιου Συνασπισμού. Στην πορεία άλλαξαν τη μαρκίζα και το έκαναν Συνασπισμός της οικολογίας και των κινημάτων δατηρώντας ομως ίδιο το υφος του μαγαζιού(οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ εγινε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να ενσωματώσει τις μετέγγραφες του ΠΑΣΟΚ).


      Επειδη ομως ο Συνασπισμός χαροπάλευε,συχνα πυκνα, για να μπει στη βουλή (με αποκορύφωμα τις εκλογές του 1993 που εμεινε εκτος κοινοβουλίου),και συναμα αδυνατούσε να υλοποιήσει το διακηρυγμένο του στοχο που δεν ηταν αλλος απο την πολιτικη απομόνωση του ΚΚΕ,συγκρότησαν με  άλλες δυνάμεις του εξωκοινοβουλίου  το ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο σχήμα,πολττικά, δεν ηταν τιποτα αλλο παρα απο ασκησεις κοπτοραπτικής που απο τη μία εξασφάλιζαν στο   ΣΥΝ  τα πολυπόθητα ψηφαλάκια  των άλλων συνιστωσών  και παράλληλα βοηθούσαν στο να τσιμπάει ψήφους και απο εκείνους που αναλώνονταν σε κηρύγματα περί ενότητας χωρίς να κοιτάνε το περιεχόμενο της.Οι υπόλοιπες συνιστώσες,πλην ΣΥΝ δηλαδη, αρκούνταν στο να αισθάνονται οτι υπάρχουν πολιτικά μιας και μεχρι πρότινος δεν τους ηξερε ουτε η μανα τους,κατα τη λαικη ρηση, και εξαντλούσαν τις ελπίδες τους στο να εκλέξουν καποιον δικό τους βουλευτη. Επι της ουσίας δηλαδή ο ρόλος τους ηταν να προσθέτουν μια ΡΙΖΑ στο κάδρο του ΣΥΝ.



      

          
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου