Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Σε εξέλιξη κινητοποίηση στην πλατεία Ταξίμ 

Από τη συμμετοχή του ΚΚ Τουρκίας σε διαδήλωση των προηγούμενων ημερών
Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, καθώς συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τουρκία. ΤοΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καλεί και στη συγκέντρωση και διοργάνωσε μαζική προσυγκέντρωση στην οδό Ιστικλάλ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Το σύνθημα που προβάλλει το TKP είναι «Εκατομμύρια την Κυριακή στην Ταξίμ».

Από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις στην Ταξίμ το Σάββατο

Το Σάββατο, η πλατεία Ταξίμ γέμισε ασφυκτικά μετά τις 7 το απόγευμα. Ήταν η πολυπληθέστερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία, ενώ οι σκηνές που διαδραματίστηκαν ήταν άνευ προηγουμένου, αφού μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πλατεία, μεταξύ άλλων και χιλιάδες οργανωμένοι οπαδοί των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας, κρατώντας ο ένας τη σημαία του άλλου.

Επίθεση της Αστυνομίας, κατα διαδηλωτών στην Άγκυρα το Σάββατο.

Το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του Ερντογάν στα Άδανα

Ομάδα υποστηρικτών του Ερντογάν άρχισε να πετάει πέτρες σε πορεία διαδηλωτών στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Η διαδήλωση κατά του Ερντογάν πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην πόλη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η αστυνομία απομάκρυνε από την περιοχή γυναίκες και παιδιά, αλλά οι δύο ομάδες συνέχισαν να συγκρούονται με πέτρες και ξύλα.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα αντισυγκέντρωσης από οπαδούς του Τούρκου πρωθυπουργού.Την ίδια ώρα, υπάρχει σωρεία καταγγελιών στη Σμύρνη και στην Αττάλεια, για οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος που επιτίθενται μαζί με αστυνομικούς εναντίον διαδηλωτών.

Σε μαραθώνιο ομιλιών έχει επιδοθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδοθεί την Κυριακή σε μαραθώνιο ομιλιών, κάνοντας τρεις ομιλίες.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα έφτασε στην Άγκυρα, από τα Άδανα, όπου οι οπαδοί του κόμματός του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Στην ομιλία που έκανε εκεί μίλησε, για τρίτη φορά σήμερα, με σκληρά λόγια εναντίον των διαδηλωτών.

«Όταν ξεκινούσαμε φορέσαμε το σάβανό μας», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «λογαριασμό μπορεί να μας ζητήσει μόνο ο λαός και όχι κάποιες περιθωριακές ομάδες».

Επανέλαβε το χαρακτηρισμό «πλιατσικολόγοι», λέγοντας «αυτοί που καταστρέφουν και καίνε ονομάζονται πλιατσικολόγοι. Και όσοι τους υποστηρίζουν, ανήκουν και αυτοί στην ίδια οικογένεια».

Επανέλαβε επίσης τα περί «λόμπι του επιτοκίου» που είχε πει, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται, «μία, δύο ή τρεις τράπεζες, εσείς που ξεκινήσατε αυτή τη μάχη εναντίον μας, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά».

Το πρωί της Κυριακής, από τα Άδανα, κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν «ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

«Δεν απομένουν παρά επτά μήνες έως τις τοπικές εκλογές. Θέλω να δώσετε στους ανθρώπους αυτούς ένα πρώτο μάθημα με δημοκρατικά μέσα στις κάλπες», τόνισε σε ομιλία του, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν έλθει να τον επευφημήσουν στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής.

«Είναι δειλοί σε τέτοιο σημείο που υβρίζουν τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας». «Εμείς δεν κάνουμε αυτά που κάνουν οι πλιατσικολόγοι. Εκείνοι καταστρέφουν και καίνε», είπε ο Ερντογάν και τόνισε: «Δολοφόνησαν έναν αστυνομικό μας». «Δεν θα παραδώσουμε σε αυτούς τους αστυνομικούς μας» είπε και αναρωτήθηκε: «Μήπως περίμεναν να παραδώσουμε το Ταξίμ στους αναρχικούς και τους τρομοκράτες;».

Αργότερα μίλησε στην πόλη Μερσίνα και τόνισε ότι «αυτοί που βρίσκονται τώρα στην Ταξίμ και καταστρέφουν, στο όνομα ποιας ελευθερίας τα κάνουν όλα αυτά; Σας ρωτώ, τι έκαναν αυτοί όταν οι μαντιλοφορούσες φοιτήτριές μας δεν μπορούσαν να μπουν στα πανεπιστήμια;», είπε και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε: «Απευθύνομαι στους συνετούς νέους μας, χαλάστε αυτό το σχέδιο».

Έξι Τούρκοι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν.

Έξι Τούρκοι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν από την ημέρα που ξέσπασαν οι ταραχές το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, λόγω του υπερβολικού στρες και των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζουν, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Αστυνομικών (Emniyet-Sen), Φαρούκ Σεζέρ.

Συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν αποφάσισε το ΑΚΡ.


Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος Ερντογάν, με θέμα τη διαχείριση των λαϊκών αντιδράσεων. Αποφάσισε να πραγματοποιηθούν δύο κομματικές συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Από την Παρασκευή υπήρχαν διαρροές ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το 2015. Ωστόσο, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Χουσεΐν Τσελίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), δήλωσε πως οι δημοτικές και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, όπως έχει προγραμματισθεί και οι βουλευτικές εκλογές το 2015.

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ρολόι» και ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Προκαλώντας το λαό που υποφέρει, ισχυρίστηκε ότι «ο κόσμος ασχολείται με μια οικονομική κρίση και τα πράγματα πάνε καλά στην Τουρκία».

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαμαρτυρίες συζητήθηκαν «λεπτομερειακά» στη συνεδρίαση του κόμματος, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ήταν στην ατζέντα. «Μια κυβέρνηση που δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Πήραμε το μήνυμα των διαμαρτυριών και το σεβόμαστε αυτό, αλλά δεν υπάρχει τίποτε να σεβαστείς με ανθρώπους που πετούν πέτρες», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τους διαδηλωτές.

Εκτίμησε επίσης για να δικαιολογήσει την καταστολή ότι «η διαδικασία (των διαδηλώσεων) είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ομαλοποιείται και γίνεται όλο και πιο λογική». Κραδαίνοντας το μαστίγιο μαζί με το καρότο, απευθύνθηκε στο λαό που κινητοποιείται, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα λογικά, δημοκρατικά αιτήματα που σέβονται το νόμο. Η πόρτα μας και οι καρδιές μας είναι ανοικτές σε όσους θέλουν το διάλογο». «Αν υπάρχουν ελλείψεις, είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Το χαρτί των εκλογών παίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα στην Τουρκία, θέλοντας να αναβαθμίσουν τη θέση τους στη διαχείριση και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το Σάββατο, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι απαιτείται ανανέωση της εξουσίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «δεδομένου πως η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Το 2014 είναι ούτως ή άλλως εκλογικό έτος για την Τουρκία, καθώς το Μάρτη πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και τον Αύγουστο οι προεδρικές, ενώ εκκρεμεί και το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα.
    πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου