Σάββατο 15 Ιουνίου 2013


Ο Μόσιαλος, η Κατσέλη και η ΕΡΤ


Το θράσος και η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και πρώην στελεχών του, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και καμώνονται πως διαφωνούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι απύθμενα! Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια, ζητώντας «να παραμείνει ανοιχτή η κρατική ραδιοτηλεόραση», είναι αυτοί που έστρωσαν το δρόμο για να μπει λουκέτο σε μια σειρά πρώην ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και η ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της κυβέρνησης, ψήφισε τον Αύγουστο του 2011 το νόμο 4002, που προέβλεπε τη σταδιακή συρρίκνωση της ΕΡΤ και μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, με στόχο τη μείωση του προσωπικού της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κατά 45%! Στον ίδιο νόμο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 66, προβλεπόταν επίσης η «κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση» δεκάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και δημόσιων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ΕΡΤ, βάσει του νόμου, αλλά και «σχεδίου αναδιάρθρωσης» που είχε εκπονήσει ο τότε υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μόσιαλος, η κυβέρνηση σχεδίαζε το κλείσιμο της ΕΤ-1, του περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού «9,58» και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση». Προέβλεπε επίσης την κατάργηση 15 «μεσαίων κυμάτων», του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) καθώς και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ). Προωθούσε, τέλος, τη συγχώνευση και ενοποίηση άνω των 20 περιφερειακών σταθμών, μεταξύ των οποίων και αυτών της ΕΡΤ-3.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η τότε κυβέρνηση φιλοδοξούσε μέσα στο 2011 να εντάξει σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» το 10% των εργαζομένων της ΕΡΤ και να προχωρήσει στην απόλυση του 50% των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Μέχρι το τέλος του 2011, είχαν θέσει στόχο να απολυθούν περίπου 350 εργαζόμενοι και στη συνέχεια, σταδιακά, μέχρι και το 2015, να απολυθούν συνολικά περίπου 1.500 υπάλληλοι.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έφερε τις υπογραφές όλων των τότε υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα όσα προωθεί τώρα η ΝΔ. Πολύ περισσότερο που την Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ «εν λειτουργία», με ελάχιστο προσωπικό, ικανοποιώντας το αίτημα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να προχωρήσει η διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το σήμα της να εκπέμπει.

Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε ακόμα την απόσπαση των «περιουσιακών στοιχείων» των προς αναδιάρθρωση δημόσιων οργανισμών, με στόχο την εκποίησή τους. Επαυξάνοντας, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, έλεγε ότι όταν καταργείται ένας οργανισμός του Δημοσίου, καταργείται ταυτόχρονα και η οργανική θέση του υπαλλήλου και άρα ανοίγει ο δρόμος για την απόλυσή του.

Αυτός είναι ο πυρήνας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση. Επαληθεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά, έχει προσυπογράψει και προωθήσει σειρά από νόμους που στοχεύουν σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε κλείσιμο δημόσιων οργανισμών. Σ' αυτό συμφωνεί με τη ΝΔ και μαζί με τη ΔΗΜΑΡ σήκωσαν σκόνη όχι για την ουσία, αλλά για τις διαδικασίες που επέλεξε η ΝΔ για να διαχειριστεί το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Το κλείσιμο επιχειρήσεων του Δημοσίου και οι απολύσεις εργαζομένων ήταν στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, πολύ πριν την τρόικα και την υπογραφή του μνημονίου, σε περίοδο που δεν υπήρχε ακόμα κρίση στην Ελλάδα. Το 2008, η Λ. Κατσέλη, τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είχε προτείνει το κλείσιμο των «προβληματικών» ΔΕΚΟ.

«Εάν μια επιχείρηση (σ.σ. ΔΕΚΟ) δεν χρειάζεται πλέον, θα μπορούσε να κλείσει και να κοιτάξει κανένας τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω, δεν είναι το θέμα ιδεολογικό. Το ζήτημα είναι ότι μια δημόσια επιχείρηση είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης. Αν αυτό το εργαλείο ανάπτυξης δεν είναι χρήσιμο, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε» (Λ. Κατσέλη, 31/07/2008 στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ). Αυτά έλεγε τότε η σημερινή συνομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχέδια για κλείσιμο μιας σειράς εταιρειών και οργανισμών του Δημοσίου, με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, είχαν δρομολογηθεί από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος για τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων για το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος του λαού. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η «κυβερνώσα αριστερά» της ΔΗΜΑΡ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» είναι συνένοχοι και σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσει ο λαός.
πηγη:902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου