Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ούτε γάτα ούτε ζημιά με το φακέλωμα στο διαδίκτυο



Μία - μία οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο διαδίκτυο βγαίνουν και ομολογούν τη συνεργασία τους στο φακέλωμα με τις αμερικάνικες υπηρεσίες. Χτες η εταιρεία «Yahoo» ανακοίνωσε ότι δέχτηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου 12.000 ως 13.000 αιτήματα για την παράδοση προσωπικών δεδομένων κατά το τελευταίο εξάμηνο. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων αποκαλύψεων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, έπειτα από τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τα προγράμματα μυστικής παρακολούθησης από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αιτήματα υποβλήθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου του 2012 και της 31ης Μαΐου φέτος.

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο δέχονται έντονες πιέσεις να δημοσιοποιήσουν την ακριβή φύση της συνεργασίας τους με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA). Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε εργαστεί για την NSA, αποκάλυψε ότι ήταν η πηγή πολλών πληροφοριών σχετικά με τις μυστικές παρακολουθήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Guardian» και «Washington Post» αυτόν το μήνα.

Οι εταιρείες «Apple», «Microsoft» και «Facebook» έχουν επίσης αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων για παροχή μυστικών πληροφοριών που δέχτηκαν από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Η υπόθεση προκάλεσε έναν έντονο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως ο κόσμος το 'χε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι...

Χτες πάντως ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη που έδωσε στα πλαίσια της Συνόδου των «G8» επιχείρησε να τα «μπαλώσει» και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει οριστικά το φακέλωμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως τα απόρρητα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, πλαισιώνονται αυστηρά από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

«Το Κογκρέσο επιβλέπει, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επιβλέπουν», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δημόσιο δίκτυο PBS. Δηλαδή ούτε «γάτα ούτε ζημιά» και μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν...


πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου