Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία «ΣΚΟΤ»: Οργανώθηκαν και νίκησαν


Ένα θετικό αποτέλεσμα που έρχεται να δείξει στην πράξη ότι η αναμέτρηση γίνεται στους τόπους δουλειάς, «μετράνε» από σήμερα οι 45 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, του χημικού εργοστασίου «ΣΚΟΤ ΑΕ» στη Μάντρα Αττικής.

Το πρωί, πριν «κλείσει» η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις τρεις απολύσεις που είχε κάνει, δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, δεν θα πειράξει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και πήρε πίσω την απόφαση για μείωση κατά 14% του μισθού.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «γυρίζουν στα πόστα τους με ψηλά το κεφάλι και στέλνουν το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη να μην αφήνει να περνάει ο εκφοβισμός των εργοδοτών».

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι που ήταν ανοργάνωτοι υπέκυψαν στην τρομοκρατία και δέχτηκαν τη μείωση των μισθών που ήταν 20% για τις γυναίκες και 10% για τους άντρες. Τον περασμένο Μάρτη η εταιρεία τους ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ατομικές συμβάσεις, κάτι που δεν δέχθηκαν οι εργαζόμενοι και ως άμεση απάντηση έκαναν σωματείο στις 24 Μάρτη. Τον Ιούλη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η εργοδοσία απέρριψε τις προτάσεις τους και ανακοίνωσε νέα μείωση των μισθών κατά 14%. Μεσολάβησαν οι διακοπές. Την πρώτη βδομάδα που άνοιξε το εργοστάσιο ξεκίνησαν οι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σαν μια γροθιά να δώσουν τη δική τους απάντηση και τελικά νίκησαν.

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου