Σάββατο 18 Μαΐου 2013


Οταν ακούστηκε για πρώτη φορά το «Χάιλ Χίτλερ» στη Βουλή το 1963 και σβήστηκε από τα πρακτικά



το 1977. Στο κέντρο ο Ηλίας Ηλιού
Στη σκιά των όσων τραγελαφικών σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, εμφανίζεται ένα κείμενο από μια άλλη εποχή της ελληνικής δημοκρατίας, οργισμένη και βίαιη, όταν το «Χάιλ Χίτλερ» ακούστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.
Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου με τα όσα λυπηρά συνέβησαν εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου με βουλευτές της Χρυσής Αυγής να μιλούν για «γίδια» και «ξεφτιλισμένους»,δείχνοντας ελάχιστο σεβασμό στον χώρο και να ακούγεται η απαράδεκτη φράση «Χάιλ Χίτλερ» σε μια πολύ άτυχη στιγμή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα.
Αυτομάτως ξεκίνησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων και, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά.
Ο χρήστης, Γιάννης Νικολόπουλος, ανέβασε στο twitter ένα εκπληκτικό απόσπασμα από ένα κείμενο με τα πρακτικά της Βουλής του 1963 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το «Χάιλ Χίτλερ» εντός Κοινοβουλίου, το οποίο ακολούθησαν αντεγκλήσεις, ύβρεις και ξυλοδαρμοί ανάμεσα σε βουλευτές της ΕΡΕ και της ΕΔΑ.
Είναι μια περίοδος ιδιαίτερα εκρηκτική όπου τα εμφυλιακά πάθη δεν έχουν κοπάσει και οι εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 συνεχίζουν να απλώνουν τη σκιά τους πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου.
Σε πρώτο πλάνο ιστορικές μορφές της Αριστεράς όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οποίος δολοφονήθηκε δύο περίπου μήνες μετά στη Θεσσαλονίκη και βουλευτές της ΕΡΕ, όπως ο αμφιλεγόμενος Κώστας Παπαδόπουλος, υπό το βλέμμα του Κώστα Καραμανλή.


                              Σαν σήμερα

1824 Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1864 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.
1890 Γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη. Πέθανε το 1969.


ΕΡΓΑΤΕΣ «ΜΕΒΓΑΛ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ομόφωνα αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας
23η μέρα απεργίας σήμερα
Τη συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας, μετά και τη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, με ενίσχυση της περιφρούρησης και επαγρύπνησης ώστε να αποτραπεί κάθε απεργοσπαστική προσπάθεια που ίσως επιδιώξει η εργοδοσία. Οι απεργοί, που βρίσκονται σήμερα στην 23η μέρα απεργίας, απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, καμιά μείωση των μισθών και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου.
Ανήσυχη από το αγωνιστικό τους μέτωπο, η εργοδοσία επιδιώκει να τους δημιουργήσει ψευτοδιλήμματα. Οπως καταγγέλλουν οι απεργοί, η εταιρεία, με χτεσινή επιστολή της, κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι αν δεν είχαν «κλείσει» το διακινητήριο της Αττικής, δε θα χάνονταν χρήματα για την εταιρεία από τα οποία θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί ορισμένα απ' τα δεδουλευμένα! Για τα δεδουλευμένα που τους χρωστά, δηλώνει ότι όταν πάρει κάποια χρήματα, τότε θα... εξετάσει τι μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους.
Χτες το πρωί, δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τηΓραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την «Εργοστασιακή Επιτροπή» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου, που πρόσφερε και μεγάλη ποσότητα τροφίμων.
Στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Λιαπάτη, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα.


Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ
Χτες, συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι ο εργοδότης είναι προκλητικός και δηλώνει ότι προτιμάει να πληρώσει πρόστιμο στο ΣΕΠΕ παρά να καταβάλει τα δεδουλευμένα, προτιμάει να έχει μήνυση από το ΣΕΠΕ και δεν τον νοιάζει γιατί, όπως λέει, «έχει άκρες στη Δικαιοσύνη». Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ έχει γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο και ισχυρίστηκε ότι για τα δεδουλευμένα του υποκαταστήματος της Αθήνας δεν έχει υποβληθεί καταγγελία εργαζομένου και όταν επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος στις 15 Μάη η επιχείρηση βρέθηκε κλειστή γιατί οι εργαζόμενοι ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο λόγω απεργίας.
Επίσης, το ΚΚΕ ζητούσε με την Ερώτηση να απαγορευτεί η διακοπή της σύνδεσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο σταθερό τηλέφωνο, να ανασταλούν οι πληρωμές των δανείων και να απαγορευτούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ο υφυπουργός είπε ότι αυτά είναι γενικότερα θέματα και ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα.

                                                                                Σαν Σήμερα


1799 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κ.α.
1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.
1821 Ο Νικηταράς, επικεφαλής μόλις 600 επαναστατών, κατατροπώνει δεκαπλάσια Τουρκική δύναμη στα Δολιανά Κυνουρίας.
1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.
1872 Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.
1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.
1932 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της απεργίας η Κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών. Τελικά και παρά την έντονη δράση της Πανυπαλληλικής (στην οποία δραστηριοποιούνταν οι ταξικές δυνάμεις), η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης).
1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους, οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).
1947 Το Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ καταγγέλλει συγκεκριμένα σειρά από ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου.
1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, προτείνει η ΕΣΣΔ.
1972 Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ένωση Κρητών φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.
1974 Διεξάγεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Ινδίας στην έρημο Ραγαστάν με την ονομασία «Γελαστός Βούδας». Έτσι, η χώρα αυτή γίνεται η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.
1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα επιφέρει ένα στεναγμό ανακούφισης από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν πέσει πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ' εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ».
2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ, Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.


πηγη: 902

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

                                            Black Bidet


Βασική επιδιώξη του προεδρείου της ΟΛΜΕ ήταν η μεταστροφή της στο θέμα της απεργίας να έχει μια κατάληξη σαν αυτήν παρακάτω:



Το όλο εγχείρημα ομως κατέληξε καπως ετσι:


                  Σε ένα παράλληλο σύμπαν

Σε ένα παράλληλο σύμπαν:
Αυτή τη στιγμή, στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Αντζελίνα Ζολί κάνει τις τελευταίες διορθώσεις στην απάντησή της στο ΠΑΜΕ. «Τι να μας πείτε κι εσείς οι διασπαστές που ξεπουλήσατε την απεργία των καθηγητών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Χιλιάδες καθηγητές έχουν καταλάβει τα σχολεία, ύστερα από απόφαση της ΟΛΜΕ που χαιρετίστηκε από τον Άρη Χατζηστεφάνου, και δεν επιτρέπουν στους μαθητές να δώσουν εξετάσεις. Ο Τσίπρας βάζει τα χακί και μαθαίνει να χειρίζεται καλάσνικοφ και ο Όλιβερ Στόουν εμπνέεται και ετοιμάζει ταινία «Ο Μέγας Αλέξης».
Ένας 14χρονος Αφγανός κατουράει στο σαλόνι του Παππά.
Η Ρεπούση κλαίει για αυτούς που συνωστίζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ.
Ο Κατσανέβας και ο Αλαβάνος φτιάχνουν κόμμα με την ονομασία «Δραχμή Β’: Σχέδιο 5 αστέρων».
Η Κική Δημουλά κοιμάται σε παγκάκι
Μετανάστες μοιράζουν τρόφιμα μόνο για Έλληνες.
Ο Παπαδημούλης ταράζει στη νομιμότητα την συγκυβέρνηση


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Δημοσίευση: Παρ, 17/05/2013 - 19:30



Ανακοίνωση για την 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που πραγματοποιείται την Κυριακή και τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη του 1963, από το αστικό κράτος και τους παρακρατικούς μηχανισμούς του.
Τιμούμε τη μνήμη του αναδεικνύοντας το σύγχρονο περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του φιλειρηνικού κινήματος, που συνδέεται με τη λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς που προωθούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τις κρίσεις και τους πολέμους.
Αυτός ο στόχος είναι επιτακτικός και αναγκαίος σήμερα. Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, παλιών και ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία, επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τη διεκδίκηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου εγκυμονούν τον κίνδυνο πολέμων, με την εμπλοκή και της Ελλάδας. Η απεμπλοκή από όλους αυτούς τους σχεδιασμούς είναι από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Να δυναμώσει η πάλη για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην 34ηΜαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εξουσία των μονοπωλίων. Για τη φιλία, τη συνεργασία και την κοινή πάλη των λαών».

                                          

Σαν σήμερα
1889 Αρχισε στην Αμφισσα η δίκη των αγωνιστών της δημοκρατίας Ρόκου Χοϊδά και Κλεάνθη Τριανταφύλλου, που σύρθηκαν στα δικαστήρια από την κυβέρνηση Τρικούπη.
1897 Ηττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό.
1944 Υπογράφτηκε η Συμφωνία του Λιβάνου, με την οποία έγιναν από μέρους της αντιπροσωπείας ΠΕΕΑ - ΕΑΜ - ΚΚΕ απαράδεκτες υποχωρήσεις, που ουσιαστικά διευκόλυναν τη σταθερή και επίμονη επιδίωξη των Αγγλων ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας να επαναφέρουν το παλιό καθεστώς και να εμποδίσουν το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του. Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας συμμετείχαν: Η ΠΕΕΑ, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, η ΕΚΚΑ, ο ΕΔΕΣ, η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα.
1948 Ιδρύθηκε η Δυτική Ενωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).
1970 Αλλοι τέσσερις πεζοναύτες δικάζονται στο Βιετνάμ, με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 16 αμάχους στο χωριό Σονγκ Θανγκ, 43 χιλιόμετρα νοτίως της Ντα Ναγκ.


Ενας χρόνος φαγούρα

                                               

      Τα γενέθλια του έχει ο εργατικός αγώνας και είπε να τα γιορτάσει θυμίζοντας μας τοσο το λογο υπαρξης του αλλα και τη συνεισφορα του,στο χρόνο που μας πέρασε, στον πολιτικό διάλογο  που αναπτύσσεται γύρω απο την στρατηγική και τη δράση του ΚΚΕ.Το άρθρο-παραποίηση(οποία έκπληξις) της πολιτικής του Κόμματος, είναι ενας αχταρμάς ο οποίος βασίζει την επιχειρηματολογία  του στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα με τα απαραίτητα τσαλαβουτήματα (παντού και πάντα χωράει λίγο ΕΑΜ) στην ηρωική ιστορία του κόμματος αλλα και του λαικού κινήματος της χώρας(για να νιώσουμε και λίγο ντούροι κομμουνιστές).

                           

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013


Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος…





Και ξαφνικά, η  πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ που εισηγήθηκε «απεργία διαρκείας» μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις,  ανακάλυψε πως «δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις», όχι για την επιτυχία της απεργίας αλλά ούτε καν για την πραγματοποίησή της  και ανέκρουσε πρύμναν… Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συνδικαλιστές του μπλε και πράσινου πόλου, και στους αριστερούς συναδέλφους τους  για αυτά που κατάφεραν (δεν τα λες και λίγα) με την αδιέξοδη όσο και τυχοδιωκτική ταχτική τους.

Κατάφεραν να φορτώσουν με περισσότερο άγχος τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτούς που, καλώς ή κακώς, στηρίζουν εκεί το μέλλον τους και τις θεωρούν διαδικασία «χωρίς αύριο», αλλά και αυτούς που τις βλέπουν σαν απαραίτητο σκαλοπάτι (και ίσως όχι το μοναδικό) για το επαγγελματικό τους μέλλον. Κουρέλιασαν  το νευρικό σύστημα των γονιών και ολόκληρων των οικογενειών τους. Το τι σημαίνει αυτό, μπορούν να το νιώσουν μόνο όσοι έχουν παιδί που συμμετέχει στις εξετάσεις.

Κατάφεραν να ξεφτιλίσουν για πολλοστή φορά την έννοια «συνδικαλισμός», να την απαξιώσουν στη συνείδηση όσων ήδη βομβαρδίζονται από την τηλεοπτική προπαγάνδα, με τα «δεινά» που «προκάλεσαν» στην ελληνική κοινωνία οι διάφορες «συντεχνίες» και οι «συνδικαλιστές τους». Με τους αλλοπρόσαλλους «χειρισμούς» τους πρόσφεραν μπόλικο νέο υλικό στους «σαλταδόρους» της «ενημέρωσης».

Έσπρωξαν ακόμα πιο βαθιά στην ηττοπάθεια τους συναδέλφους τους καθηγητές. «Επιβράβευσαν» για τη στάση τους αυτούς που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενους αγώνες, υιοθετώντας το «τίποτα δεν αλλάζει, ας μη χάσουμε και το μεροκάματο» και «επιβεβαίωσαν» την ατολμία όσων  δίσταζαν ή φοβούνταν να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτούς. Τα ίδια ισχύουν και για τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων που βλέπουν όποιον σηκώνει κεφάλι να τρώει στο τέλος καρπαζιές. Τα κεφάλια μέσα λοιπόν…

Κατάφεραν να κάνουν την κυβέρνηση να μοιάζει ανίκητη, δίνοντάς της πολύτιμο χέρι βοήθειας στην προσπάθειά της να επιβάλει το «νόμο» και την «τάξη». Έδωσαν μια ακόμα ευκαιρία στον «στρατηγό» Σαμαρά να χαρακτηρίσει «αποκρουστικούς» τους αγώνες των εργαζομένων, λίγο πριν πετάξει, παρέα με τους σαφώς… πιο ελκυστικούς επιχειρηματίες του, για την Κίνα.

Ξεμπροστιάστηκαν όμως οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους για την τακτική που ακολουθούν και που δεν εκφράζει τα κρίσιμα προβλήματα, τις αγωνίες και τις προσδοκίες χιλιάδων εκπαιδευτικών. “Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότιοι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενιαία γραμμή”   στο ξεπούλημα της απεργίας. Δεν ξέρουμε για την ΟΛΜΕ, πάντως αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Είναι συνηθισμένο «φαινόμενο» σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, αλλά και στην ΓΣΕΕ. Δεν σταματούν να δίνουν «εξετάσεις» στην άρχουσα τάξη οι οπορτουνιστές, χέρι χέρι με τους εσχάτως εγκαταλείψαντες το «παλαιόν» ΠΑΣΟΚ…

Και δυο λόγια για τις «Παρεμβάσεις» (και τον χώρο που εκπροσωπούν), την παράταξη που χωρίς ίχνος τσίπας, ξεπέρασε κάθε όριο τυχοδιωκτισμού και –επικίνδυνης- ανευθυνότητας και πρόσφερε τις υπηρεσίες της φτηνή «φατούρα» στους «εργολάβους» του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτοί που χαρακτηρίζουν τις 24ωρες και 48ωρες απεργίες «τουφεκιές»,  βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε «πεδίον δόξης λαμπρό» για… να ξεδιπλώσουν την «υπερεπαναστατικότητά» τους. Όμως τζούφιο το καρύδι… Θαυμάστε «επαναστατική» συνέπεια: «Στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι 13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της  ΟΛΜΕ. Απ'αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μην γίνει και τίποτα, προτείνω την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές.». (Από δήλωση εκπροσώπου τους εδώ.) Ερώτημα: Γιατί δεν υπερασπίστηκαν (έστω)  τις προτάσεις τους; Όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά όλες αυτές τις μέρες αναλώθηκαν σε φτηνή αντιΠΑΜΕ ρητορική και έφτασαν στο σημείο ακόμη και  να κατηγορούν το  ΚΚΕ για… σύμπλευση με την τρικομματική κυβέρνηση!!! Ποιοι;!… Και κάτι ακόμα, ενδεικτικό και αυτό του πως αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους, τους οποίους κάλεσαν σε απεργία διαρκείας. Η εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων»  σε τηλεοπτική εμφάνισή της στον σταθμό  EXTRA,  μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επίταξης των εκπαιδευτικών, στην ερώτηση του δημοσιογράφου Παυλόπουλου «τι λέτε στον συνάδελφό σας που αν απεργήσει κινδυνεύει να απολυθεί» απάντησε επί λέξει: «δεν θα μιλήσω για τεχνικά θέματα, μόνο για πολιτικά»

Μετά και την τελευταία πράξη του «έργου» που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, η γεύση που μένει   για τους καθηγητές αλλά και όλους τους εργαζόμενους είναι πικρή. Άλλη μια φορά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μένει «αναπάντητη». Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως οι  συμβιβασμένες με το «εφικτό» συνδικαλιστικές παρατάξεις, δεν μπορούν και δεν θέλουν να  έχουν γραμμή σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως κανένας απομονωμένος από ευρύτερες εργατικές-κοινωνικές συμμαχίες αγώνας δεν έχει τύχη. Μόνο με ενωτικούς οργανωμένους ταξικούς αγώνες, περισσότερων κλάδων εργαζομένων και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, μπορεί να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση-τρόικα-άρχουσα τάξη.

ΥΓ. 1 (προς στελέχη ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ): Καλή επάνοδο στα κόμματά σας οι διαγραμμένοι.

ΥΓ. 2 (προς «Παρεμβάσεις»): «ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ – Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ»…

«Δεν απεργούμε και το φωνάζουμε»!
Προχτές, η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει απεργία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενάντια στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Ηταν πολλοί εκείνοι που κατέθεσαν... απεργοσπαστικές «περγαμηνές», με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρόεδρο (ΔΑΚΕ) της ΟΛΜΕ, που δήλωνε απροκάλυπτα πως «οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη». Στην ίδια την απεργιακή συγκέντρωση που έκανε το ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν «τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των "Παρεμβάσεων" που στα λόγια μιλούν για αγώνες και όταν πρέπει να σπάσει η επιστράτευση με απεργία τότε οργανώνουν μαζί με τους διευθυντές Εκπαίδευσης την απεργοσπασία».
Οπως φαίνεται, όμως, απεργοσπαστικά «κατορθώματα» εκδηλώθηκαν πολλά και όχι μόνο στην Εκπαίδευση. Παραθέτουμε την ανακοίνωση (ναι, καλά διαβάσατε, ανακοίνωση) του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, στην Κρήτη: «Σας ενημερώνουμε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για σήμερα Τρίτη 14/5/2013 24ωρη απεργία στην οποία ο σύλλογός μας δεν συμμετέχει, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου επιθυμούν». Η πλειοψηφία του σωματείου (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάλεσε σε ανοιχτή απεργοσπασία. Εβγαλαν και ανακοίνωση, μην τυχόν και δεν το μάθει κανείς. Πάντως, ως «αριστεροί» δεν απαγορεύουν σε κάποιον που θέλει να απεργήσει, να το κάνει. Κάτι είναι κι αυτό...


                                                

Ένα ψέμα με πολύ κοντά πόδια.

Tα όσα είχαμε πει στο άρθρο "Γιατί  ειπε ΟΧΙ  το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ.Που πηγαίνουν τους καθηγητές"επιβεβαιώνονται τραγικά. Περισσότερο από όσο περιμέναμε.
Είναι από τις φορές που η επιβεβαίωση μόνο χαρά δε σου δίνει.
Ποιος δε θα ήθελε να είχαμε κάνει λάθος. Να ήταν αλλιώς τα πράγματα τελικά και οι καθηγητές να βάδιζαν μαζικά σε νικηφόρα  απεργία έχοντας στο πλάι τους τους μαθητές τους γονείς και τους εργαζόμενους. έχοντας στο πλάι τους την αλληλεγγύη του λαού. Έναν τέτοιο αγώνα δε χρειαζόμαστε άλλωστε; Και φυσικά σε έναν τέτοιο αγώνα το ΚΚΕ θα έμπαινε  μπροστά και θα τον στήριζε με όλες του τις δυνάμεις.

Για να πούμε την αλήθεια  πιστεύαμε ότι όλοι οι ..."επαναστάτες", θα ανακάλυπταν κάποιο τρυκ, μια τρίπλα, ότι δεν θα έκαναν τόσο άσχημη κολοτούμπα ακριβώς την επόμενη.
Κι όμως. Από την "επανάσταση" στο γονάτισμα... ούτε μια μέρα δρόμος.
Συσπειρώσεις και Παρεμβάσεις συσπειρώθηκαν στο πλάι των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ  λες και δεν ήξεραν με ποιους πάνε! Κι΄εβαλαν απέναντι το ΠΑΜΕ που είχε προτείνει 48ωρη απεργία και Γεν.Συνελεύσεις για επανεκτίμηση της κατάστασης καταγγέλοντάς το ακόμα και για απεργοσπασία! Απεργοσπασία μια "Απεργίας" που φυσικά ήξεραν ότι αφού οι ίδιοι που την πρότειναν δεν θα την υλοποιούσαν(όπως είδαμε όλοι) δεν θα άρχιζε ποτέ! Πόσο πιο ύπουλη και ανέντιμη στάση; Άραγε το βλέπουν τώρα ακόμα και οι ίδιοι ή ακόμα ψάχνουν πως να φορτώσουν το ξεπούλημα της ίδιας τους της απόφασης στο ΠΑΜΕ;
Έλεγε το ΠΑΜΕ πως μια απεργία διαρκείας, ειδικά τόσο ευαίσθητη, για να γίνει χρειάζεται προετοιμασία και συμμαχίες. Πριν μια βδομάδα δεχόταν ομοβροντία για τη "δειλή" δήθεν στάση του. Τωρα ξαφνικά βγήκαν Συσπειρώσεις και Παρεμβασεις και είπαν πως δεν υπήρχαν προϋποθέσεις και ότι ένας αγώνας σαν αυτόν θέλει ευρύτερη συμμαχία.
Τωρα το είδαν; Αυτό δεν έλεγε το ΠΑΜΕ; Δεν το έβλεπαν τότε επειδή το έλεγε το ΠΑΜΕ; Η επειδή ήταν μια καλή ευκαιρία να κτυπήσουν και να ξεφορτωθούν τη μόνη συνεπή δύναμη που κάθε μέρα ανοίγει μέτωπα και μετά θα έβλεπαν;
Κι έτσι προτίμησαν αντί να κάτσουν στο πλάι του ΠΑΜΕ, με την εκτίμηση του οποίου όπως φάνηκε τελικά συμφωνούσαν, να του επιτεθούν και να συμμαχήσουν ουσιαστικά με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ που φυσικά δεν εκπροσωπούν τους καθηγητές αλλά τους εχθρούς τους, δίνοντάς τους μάλιστα και χρήσιμους πόντους για το συνέδριο της ΟΛΜΕ τον άλλο μήνα. Σπουδαίο κριτήριο, σπουδαία ταξική ανάλυση, σπουδαίο ένστικτο! Δυστυχώς το αποτέλεσμα ειναι κακό για όλους και πιο πολύ για το κίνημα των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Ποιος δε θυμάται τον αγωνισταρά Νεοδημοκράτη κ.Παπαχρήστο να "δίνει" στα κανάλια το ΠΑΜΕ αμέσως μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας, λέγοντας ότι οι 2 που διαφωνησαν με την απόφαση ήταν του ΠΑΜΕ!! Ξεχνώντας φυσικά να πει πως και το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία, αλλά 48ωρη και στη συνέχεια Γεν.Συνελεύσεις όπως έπρεπε. Αλλωστε οι απεργίες διαρκείας δεν προαναγγέλονται. Ξεκινούν και πηγαίνουν μέρα με τη μέρα  βδομάδα τη βδομάδα μέχρι όπου φτάσουν ανάλογα με τη δύναμη του κινήματος και τη συσπείρωση που υπάρχει. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Ολο αυτό, σε όσους γνωρίζουν την κατάσταση στο κίνημα των εκπαιδευτικών, δεν δημιούργησε έκπληξη. Μάλιστα με εκπλήσσουν αυτοί που εκπλήσσονται και που δεν πίστευαν όταν τους λέγαμε ότι προκηρύχτηκε μια απεργία που δεν θα γίνει. Οτι την πρότειναν για να μην την κάνουν. Ειλικρινά ποσοι πιστεύουν ότι την Παρασκευή θα γινόταν Απεργία ακόμη και μετά τις αποφάσεις των ΓΣ των ΕΛΜΕ της Τρίτης;
Αυτοί που το πίστευαν προφανώς δεν είναι εκπαιδευτικοί. Γιατί αυτοί που είδαν τα πράγματα από κοντά ήξεραν ότι οι συντριπτικά περισσότεροι ψήφισαν την Απεργία της ΟΛΜΕ επειδή ήξεραν(τους το έλεγαν μέσα στις συνελεύσεις) ότι δεν θα γίνει. Ενω καταψήφισαν πανηγυρικά την πρόταση του ΠΑΜΕ επειδή ανησυχούσαν ότι αν ψηφιζόταν, το ΠΑΜΕ θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να υλοποιηθεί. Σε ερώτηση εκπαιδευτικού φίλου του ΠΑΜΕ στο διπλανό του, που ψήφιζε απεργία διαρκείας ενώ ποτέ του δεν είχε κάνει καμια από τις άλλες απεργίες, αν θα κάνει την απεργία που ψήφιζε η απάντηση ήταν ψυχρά και χωρίς πολλά "όχι βέβαια".
Αυτό προτεινόταν άλλωστε. Μια νέα μορφή πάλης. Η συμβολική απεργία... διαρκείας. Η τεχνολογία του οππορτουνισμού στην υπηρεσία του συμβιβασμένου για τη δική του ευκολία στην "επανάσταση" που δεν θα έρθει ποτέ.

Τι γίνεται τώρα λοιπόν; Τα κεφάλια μέσα. Πάλη από πόρτα σε πόρτα, από στόμα σε στόμα, καθημερινή και ακούραστη για να στηθει στα πόδια του ένα πραγματικά ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με σταθερό μέτωπο απέναντι στους καταπιεστές και τους συμβιβασμένους.
Καμιά απογοήτευση!
Κανείς μας, ούτε οι καθηγητές, δεν έχει την πολυτέλεια να απογοητεύεται. Πρέπει  όμως ΄τα πράγματα να μπουν στη θέση τους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούν οι απλοί άνθρωποι, οι διπλανοί μας, οι συνάδελφοι στη δουλειά τι σημαίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός αλλά και ποιοι  του δίνουν ανάσες που φυσικά τις κόβουν από το κίνημα.
Πρέπει με απέραντη υπομονή και καρτερία να βοηθήσουμε αυτούς που γονατίζουν να σηκωθούν. Να τους δώσουμε το χέρι, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους πούμε ότι το ΠΑΜΕ είναι και θα είναι στο πλάι τους. Πως δεν πρόκειται ποτέ να τους πουλήσει όπως έκαναν όλοι οι άλλοι σήμερα. Πως αν ακολουθήσουν και πιστέψουν σε αυτό που τους λέμε, το ΠΑΜΕ ποτέ δε θα διστάσει ό,τι κι αν στοιχίσει αυτό.
Υπάρχει ελπίδα.Υπάρχει προοπτική αγώνα. Βρίσκεται όμως σε αυτούς που βρίζουν οι συμβιβασμένοι και όχι σε αυτούς που χαϊδεύουν  Βρίσκεται σ' αυτούς που, όπως έλεγε και ο Τσέχοφ, "όταν λένε "εμπρός" δείχνουν και την κατεύθυνση"!

Υ.Γ.:Μια σημαντική λεπτομέρεια για την ιστορία.
Στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της Τρίτης, ζητήθηκε και ψηφίστηκε μια περίεργη εξουσιοδότηση στους προέδρους των ΕΛΜΕ για να διαχειριστούν την κατάσταση στη συνέλευση των προέδρων.Την εξουσιοδότηση αυτή την καταψήφισε το ΠΑΜΕ εκφράζοντας  επιφυλάξεις γιατί ήξερε τι θα γίνει. Τέτοιες εξουσιοδοτήσεις δίνονται από τις ΓΣ κι άλλες φορές, αλλά με σαφείς περιορισμούς. Π.χ. Αποφασίζεται Απεργία αλλά οι πρόεδροι μενει να διαχειριστούν την ακριβή ημερομηνία σε συνεργασία με τους άλλους προέδρους, τους άλλους κλάδους αν ειναι Πανεργατική κλπ. Αυτη τη φορά τα όρια έγιναν κουρέλια. Ειδαμε πως διαχειρίστηκαν οι πρόεδροι τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ. Είδαμε και πως αντιλαμβλανονται τη δημοκρατία από τα κάτω. Τσακίζοντάς την