Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Αγκαλιά με τους λύκους!

Ο φλογερός και φανερός έρωτας με το Ινστιτούτο Λεβί κ.ά.
Είναι τόσες πολλές και ολοφάνερες οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τις θέσεις - συνθήματα που είχε τυλίξει με ένα ριζοσπαστικό περιτύλιγμα, που ακόμα και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του, που ταυτόχρονα πάσχει και από αντιΚΚΕ τύφλωση, δεν γίνεται πια να μην τις βλέπει. Μετά την πρώτη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ που ύμνησε την πολιτική Ομπάμα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι «δεν πρόκειται να σκίσει τις συμφωνίες με την ΕΕ», ακολούθησε ένας καταιγισμός διαπιστευτηρίων προς ΕΕ - ΗΠΑ και ισχυρά τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας, όπως: Ομιλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες του ΣΕΒ, συνέντευξη Δραγασάκη στο «Βήμα», υποψηφιότητα για την Κομισιόν, ομιλίες στο Τέξας, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και πάει λέγοντας, με αυξανόμενο ρυθμό.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αιθαλομίχλη




Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αιθαλομίχλη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά με το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης "ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού", όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Ανασύροντας και πάλι τη γνωστή συνταγή, που αντί να λύνει το πρόβλημα επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειές του, νομιμοποιεί ουσιαστικά τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία του λαού από την αιθαλομίχλη.

Με τα μέτρα αυτά ορίζεται υπερβολικά υψηλό όριο συγκέντρωσης μικροσωματιδίων για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δεν συνυπολογίζεται η επίπτωση άλλων ειδών ρύπων, που προκύπτουν κατά την καύση των στερεών καυσίμων σε ξυλόσομπες, σε ανοιχτά και σε ενεργειακά τζάκια, καθώς διατηρούνται τα υπάρχοντα όρια γι αυτά.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι και αυτά τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, ελάχιστη επίδραση μπορούν να έχουν στο μετριασμό του φαινομένου, καθώς εξαντλούνται σε "απαγορεύσεις" τις οποίες ως επί το πλείστον φορτώνονται αυτοί που δεν έχουν καμία ευθύνη, ενώ δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος.

Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης και ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών είναι η κατάργηση, εδώ και τώρα, των αντιλαϊκών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης που εμπαίζει το λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης».

πηγη: 902

Κ. Ζιώγας: «Μόνη λύση ισχυρό ΚΚΕ για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση»





πηγη: 902

Mεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην ιστορία του ΚΚΕ (μέρος 2o)





Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Το φως κελαηδάει, άιντε κελαηδάει
στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας.
Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.


Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα.
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα.
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί.
Μαζί κι ο ουρανός και η γη.


Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο στον ήλιο
και τραγουδάμε και τραγουδάμε.
Ο ήλιος με φωνάζει, ο ήλιος με φωνάζει.
Χαρά, χαρά. Δε μας νοιάζει τι θ’ αφήσει
το φιλί μας μες στο χρόνο και στο τραγούδι.




ΕΛΑΣίτες της Δυτικής Μακεδονίας: Ν Απλούτσης, Π. Τρομάρας, Α Ράτσιος, Αχιλλέας Παπαιωάννου, Χρ. Τσέντος και ο Β. Βλάχος

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε … Ο σοσιαλισμός θα επανέλθει !

 Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπαστη δυο ημέρες αργότερα


Σαν σήμερα, στις 26 Δεκέμβρη του 1991, η κόκκινη σημαία υποστέλλεται από το Κρεμλίνο.
Η Σοβιετική Ένωση, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, παύει πλέον να υπάρχει.
Ο σοσιαλισμός έχει ανατραπεί.
Και τα ερωτήματα, “μπαίνουν” βασανιστικά :
- Είναι καλύτερος ο κόσμος σήμερα ;
- Περνούν καλύτερα οι άνθρωποι ;
- Στις χώρες που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, στις άλλες, στην ίδια μας την χώρα την Ελλάδα, ζούμε σήμερα με μεγαλύτερη ασφάλεια ; Με καλύτερες συνθήκες ; Έχουμε τα απαραίτητα ; Είμαστε ευτυχισμένοι ; Όλοι μας … Όχι μερικοί …
Σύντροφοι και Φίλοι,
Άλλη μια χρονιά “φεύγει” και μια κανούργια “έρχεται”, χωρίς την Σοβιετική Ένωση, χωρίς τις άλλες Σοσιαλιστικές Χώρες, με εκατομμύρια Κομμουνιστές σε όλον τον κόσμο να δίνουν άνιση μάχη για τα δικαιώματα των λαών !


Όχι δεν θα το “βάλουμε κάτω” !
Μπορεί η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κατέβηκε απ’ το Κρεμλίνο.
Εμείς όμως, οι Έλληνες Κομμουνιστές την κρατάμε ψηλά !
Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά.
Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους.
Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ !

πηγη: Φαρος

Η αιθαλομίχλη και οι πισίνες





Δεν ντρέπονται. «Σοβαροφανείς και καμαρωτοί», οι τρεις υπουργοί βγήκαν δημόσια μετά την πολυσυζητημένη σύσκεψη για τα μέτρα που θα αποφάσισαν σε ό,τι αφορά την αιθαλομίχλη που πνίγει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού και ιδιαίτερα των παιδιών.

Δεν ντρέπονται, όταν απευθύνονται σε 2 εκατομμύρια άνεργους, στο 20% των Ελλήνων που τους στέρησαν βασικά αγαθά και υπηρεσίες, στο 20,9% των παιδιών που στερούνται τα βασικά, στο 26,7% του πληθυσμού που δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση και αναγκάζονται να γυρίσουν στις ξυλόσομπες για να ζεστάνουν τις φαμίλιες τους.

Mεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην ιστορία του ΚΚΕ (μέρος 1ο)

Και να αδερφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα
δε χρειάζονται περισσότερα.


Κι αύριο λέω θα γίνουμε
ακόμα πιο απλοί.
Θα βρούμε αυτά τα λόγια
που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ’ όλες τις καρδιές, 
σ’ όλα τα χείλη, 
έτσι να λέμε πια
τα σύκα σύκα
και τη σκάφη σκάφη.


Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι
και να λένε:
"Τέτοια ποιήματα
σου φτιάχνω εκατό την ώρα".
Αυτό θέλουμε κι εμείς.
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, 
απ’ τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο Αϊ Βασίλης δεν υπάρχει



Σαν αποτέλεσμα αιτήσεων πολλών χιλιάδων φίλων, και με τη βοήθεια έρευνας του πασίγνωστου επιστημονικού περιοδικού ΣΠΑΥ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα σχετικά με τον Άγιο Βασίλη.

Καταρχήν, κανένα γνωστό είδος ταράνδου δεν πετά. Παρόλο που υπάρχουν 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί (τα περισσότερα έντομα και μικροοργανισμοί), αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ιπτάμενος τάρανδος, τον οποίο απ` ότι φαίνεται μόνο ο Άγιος Βασίλης έχει δει.

Ο λαός πρωταγωνιστής


Με διάφορα μέσα και από διάφορα «κανάλια», η αστική τάξη εκφράζει ανησυχία για τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης και τη δυσκολία να εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις στη διακυβέρνηση. Τους απασχολεί το πώς οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και στα κόμματα της διαχείρισης θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση ισχυρών κυβερνήσεων συνεργασίας, που θα υλοποιούν απαρέγκλιτα τη στρατηγική του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση, και ταυτόχρονα θα έχουν διευρυμένη στήριξη ή ανοχή από το λαό.

Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού έχει για κίνητρο και σκοπό τη χειραγώγηση της δυσαρέσκειας του λαού. Αυτό πρέπει να καθορίσει και το πολιτικό κριτήριο των εργαζομένων. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι όλες οι προσπάθειες που συντελούνται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Σε αυτήν της αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Που είναι σάπιο και ξεπερασμένο, γιατί υπερασπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί είναι τμήμα της εξουσίας των μονοπωλίων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νέα πολιτικά σχήματα ή για νέα πρόσωπα.

Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς εργάτες του Παπουτσανη

Από τη συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας στη Χαλκίδα
Με την ωμή επέμβαση των ΜΑΤ, στα πρότυπα της «Χαλυβουργίας», κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν χτες το ξημέρωμα να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο του «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, έγιναν 8 συλλήψεις και δύο εργάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η δεύτερη κατά σειρά 24ωρη απεργία ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, σαν απάντηση στις 6 απολύσεις που έκανε η επιχείρηση την Παρασκευή, ανακοινώνοντας άλλες δύο για το μήνα Γενάρη. Η απάντηση ήταν άμεση. Με το που έγιναν γνωστές οι πρώτες απολύσεις, η παραγωγή σταμάτησε και στη συνέχεια αποφασίστηκε απεργία, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Οι ΠΟΝΤΙΚΟμικρούληδες


Δε μας προκαλεί έκπληξη ότι η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» έχει επιλέξει συχνά πυκνά να επιτίθεται στο ΚΚΕ, ακόμη και με διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος, αναμασώντας ό,τι λέγεται εναντίον του ΚΚΕ από συγκροτήματα του Τύπου. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι να κάνει «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» τέτοια χυδαία και εμετική επίθεση στο ΚΚΕ, που θα τη ζήλευε ακόμη και όποιος συνειδητά επιλέγει τα ψέματα και τη συκοφαντία. Φτάνει στο σημείο να λοιδορεί τη φράση της Αλέκας Παπαρήγα στη βουλή «δε μπορούμε να πληρώσουμε την εφορία», εμφανίζοντας την περίπου ως πλούσια.

Τα περί «συνεννόησης»

«Εκτιμώ ότι, αν μέσα στο 2014 δε δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, η χώρα θα αχθεί μόνη της εκτός ευρωζώνης(...) Η χώρα δεν κινδυνεύει να επιπέσει σε γρανιτώδη τοίχο μέσα στην τριετία 2014-2016, ούτε από ατύχημα στον τραπεζικό χώρο, ούτε από αδυναμία αποπληρωμής κάποιου ομολόγου. Κινδυνεύει από καταρρεύσεις παραγωγικών πεδίων της πραγματικής οικονομίας, π.χ. μεταποιητική, βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα κτλ». Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Αλ. Παπαδόπουλου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη στο «Βήμα της Κυριακής». Η άποψη περί «εθνικής συνεννόησης όμως υπήρχε διάχυτη στον αστικό Τύπο της Κυριακής, (π.χ. «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της, «Ελευθεροτυπία» κ.ά.). Η επιμονή των αστών για «εθνική συνεννόηση» δείχνει την αγωνία τους για τις τεράστιες δυσκολίες στην έξοδο από την κρίση. Επομένως τα όσα λέγονται ότι το 2014 έρχεται ανάκαμψη είναι υπό αμφισβήτηση. Θέλουν όλα τα κόμματα της διαχείρισης μαζί, προκειμένου να πείθουν το λαό να βάζει πλάτες στην έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. «Εθνική συνεννόηση» αυτοί, στη δική μας συμμαχία εμείς σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική ρότα, κόντρα σ' αυτή τη συνεννόηση.

Δημητρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα Θεσσαλία: Η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ σημαίνει πίστη στη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης και συμμαχίας

ΦΡΑΓΚΟΣ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Θεσσαλία». Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

-- Συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης και ότι δεν θα επιβληθούν άλλα επώδυνα μέτρα. Η διαβεβαίωση αυτή πιστεύετε είναι ικανή να δημιουργήσει εικόνα σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό ή θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;


-- Οι μόνες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι αυτές προς το μεγάλο κεφάλαιο και αφορούν στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του, που θα συνοδεύεται από μόνιμα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της σημερινής, αλλά και κάθε κυβέρνησης που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Γι' αυτό ακριβώς επιδιώκουν σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό με ή χωρίς πρόωρες εκλογές. Οι θετικές, για το λαό, εξελίξεις θα προκύψουν μόνο από μια μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που σήμερα αποτελεσματικά μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ, πολύ περισσότερο αν η ίδια η εργατική τάξη, ο λαός του δώσουν αυτή τη δύναμη, για να βάζει εμπόδια και να ανοίγει δρόμους ριζικής ανατροπής του σάπιου συστήματος.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μπελογιάννης ζει




Σαν σήμερα, στις 22 Δεκέμβρη του 1915, γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Μπελογιάννης ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα, ενώ εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Τον Ιούλη του 1934 διώχτηκε από το πανεπιστήμιο για την επαναστατική του δράση. Το 1935 εκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ως φαντάρος στην Πάτρα διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ στο στρατό.


Το Μάη του 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και 2 χρόνια εξορία. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε στη φυλακή, ενώ ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες κομμουνιστές που η κυβέρνηση παρέδωσε στις δυνάμεις κατοχής. Το Σεπτέμβρη του 1943, όντας άρρωστος και κρατούμενος στο «Σωτηρία» κατόρθωσε να αποδράσει και να ενταχθεί στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, αναλαμβάνοντας Α’ Γραμματέας της ΚΟ Πάτρας και στη συνέχεια οργανωτής του Γραφείου Περιοχής στη Νότια Πελοπόννησο.

Ο Φιντέλ Κάστρο για το αν η θρησκεία είναι το “όπιο του λαού”

Φράι Μπέττο: Στο κομμουνιστικό κίνημα υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν μια φράση του Μαρξ, η οποία βρίσκεται στο κείμενο “Για την Κριτική της Χεγκελιανής Φιλοσοφίας του Δικαίου”, που λέει ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Η φράση αυτή έγινε ολοκληρωτικό, απόλυτο, μεταφυσικό δόγμα, έξω από κάθε διαλεκτική.

Τον Οκτώβριο του 1980, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα επαναστατικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης, εξέδωσε ένα ντοκουμέντο πάνω στη θρησκεία, όπου γίνεται κριτική σ’ αυτό, αν το πάρει κανείς σαν απόλυτη αρχή. Λέει, λέξη προς λέξη: “Μερικοί έχουν βεβαιώσει ότι η θρησκεία αποτελεί ένα μηχανισμό αλλοτρίωσης των ανθρώπων, που χρησιμεύει στη δικαιολόγηση της εκμετάλλευσης μιας τάξης από μια άλλη. Η πιστοποίηση αυτή έχει χωρίς αμφιβολία ιστορική αξία, στο βαθμό που σε διάφορες ιστορικές εποχές η θρησκεία χρησίμευσε σαν θεωρητικό στήριγμα της πολιτικής κυριαρχίας. Αξίζει να θυμίσουμε το ρόλο που έπαιξαν οι ιεραπόστολοι στη διαδικασία της κυριαρχίας και της αποικιοκρατίας σε βάρος των ιθαγενών στη χώρα μας. Χωρίς αμφιβολία, εμείς οι Σαντινίστας βεβαιώνουμε, ότι η δική μας πείρα δείχνει, πως όταν οι χριστιανοί, στηριγμένοι στην πίστη τους, μπορέσουν να απαντήσουν στις ανάγκες του λαού και της ιστορίας, οι ίδιες τους οι πεποιθήσεις τούς ωθούν στη συμμετοχή στην Επανάσταση. Η πείρα μας δείχνει, ότι μπορεί κανείς να είναι πιστός και ταυτόχρονα συνεπής επαναστάτης και ότι δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στα δυο”.

Ανασκοπηση εβδομαδας

Φωτογραφία από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσε τις δύο προηγούμενες μέρες η ΚΝΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η γιορτή θα συνεχιστεί και το επόμενο Σάββατο


Κοντά ένα χρόνο πριν, το Γενάρη του 2013, στα κανάλια ούρλιαζαν οι εντεταλμένοι για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που έθεσαν σε κίνδυνο - έτσι έλεγαν - την ίδια τη ζωή του υπουργού Εργασίας. Την Παρασκευή το μεσημέρι, το δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τους συνδικαλιστές. Στα κανάλια «σιγή ιχθύος».

Με τον ίδιο τρόπο - προβοκάροντας - τα κανάλια της αστικής τάξης ουρλιάζουν, μέρες τώρα, για τους μπαταχτσήδες που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Ξεδιάντροπη η σκοπιμότητα, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να κατοχυρώσει το νομοθετικό πλαίσιο που δε θα αφήσει την εργατική τάξη να σηκώσει κεφάλι, όποια διαδοχή κι αν υπάρξει στην κυβερνητική εξουσία. Τα πανηγύρια για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το επιβεβαιώνουν.

Στον αντίποδα, συνδικάτα - λαϊκοί φορείς κάνουν πράξη το «κανένας μόνος του» με δεκάδες εκδηλώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης.

Στη μεγάλη εικόνα, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί καλά κρατούν. Οποιος εφησυχάζει, περιμένοντας κάποιον σωτήρα θα το βρει μπροστά του.