Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πλημμύρες στη Ρόδο




Σε ανακοίνωσή του για τις πλημμύρες στο Ρόδο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από τη νεροποντή στη Ρόδο, με τραγικές συνέπειες την απώλεια δύο ανθρώπων και άλλους δύο που αγνοούνται, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

 Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στο 13ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ





πηγη: 902

Δύο ενδιαφέρουσες επισκέψεις




Tη σύνδεση των συμφερόντων και της τύχης της αστικής τάξης της Ελλάδας με ιμπεριαλιστικά κέντρα, με στόχο

αυτή να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση, επιβεβαιώνουν δύο επισκέψεις που συνέπεσαν και χρονικά. Προχτές, στην Ελλάδα, βρέθηκε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κυβερνητικά στελέχη, ενώ χτες ο πρώτος ταξίδεψε στη Γερμανία και είχε συνάντηση με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη

Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί μέσα στην Ευρωζώνη καλά κρατούν. Ετσι, μετά τους ελέγχους της Κομισιόν για τα πλεονάσματα της Γερμανίας στις αρχές του Νοέμβρη, πρόσφατα προέκυψαν η διαφωνία της Γερμανίας για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι επιθέσεις Γερμανών οικονομολόγων αλλά και κυβερνητικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, στελεχών των τραπεζών στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επιτέθηκε στην ΕΚΤ για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί από την ΕΚΤ. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διορθώσει όλα τα ελλείμματα της ΕΕ, αυτό είναι καθήκον των πολιτικών», είπε ο Β. Σόιμπλε. Τα ίδια είχε πει προχτές ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, μετά από την Εκθεση του ΟΟΣΑ που ουσιαστικά προέτρεπε σε τύπωμα χρήματος, λέγοντας ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει την κρίση.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γιαγιά γιατί μας παίρνουν τα σπίτια; Ήρθαν οι κομμουνιστές; (Όταν η πραγματικότητα καταρρίπτει τους μύθους)


Με αρκετή δόση σπαραξικάρδιας χροιάς στον τόνο της φωνής και μπόλικη υποκρισία, η πασίγνωστη εκφωνήτρια ΜΕΓΑλου καναλιού εκφωνεί την είδηση, στο δελτίο των 8: «Σε ένα «κυνηγητό» άνευ προηγουμένου έχει επιδοθεί η εφορία, με άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

 Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις οικονομικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα





πηγη: 902

Νέα Φιλαδέλφεια, «Καραϊσκάκη», Γουδί, Λάρισα: Η αλήθεια για τη στάση του ΚΚΕ – Απάντηση σε μια άθλια συκοφαντία



«ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. Η μια σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυο του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία. Ίσως αν ήταν για δεύτερη έδρα του… ΟΣΦΠ να είχαν μείνει και να ψήφιζαν υπέρ. Άλλωστε μόνο για το γήπεδο στο Φάληρο δεν αντέδρασαν ποτέ και σε τίποτα». Αυτά γράφει χτες (21/11/2013) η αθλητική εφημερίδα «ΩΡΑ των σπορ» στην πρώτη της σελίδα, απευθυνόμενη σε όσους φιλάθλους και οπαδούς της ΑΕΚ την διαβάζουν.

Δεν μας αφορά ο τρόπος με τον οποίο η εφημερίδα αντιμετωπίζει τους αναγνώστες της, εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερη ευαισθησία τους, να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα για πολλά χρόνια να περιφέρεται χωρίς δικό της γήπεδο και να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις και τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων μπιζναδόρων που ως... μεσσίες αναλαμβάνουν πάντα να τη «σώσουν», μέχρι να την παραδώσουν στους επόμενους (...μεσσίες) σε ακόμα πιο άσχημη κατάσταση.

ΧΙΛΗ: Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές

Από φοιτητική κινητοποίηση το 2012 για δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση
Στις 17/11/13 πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στη Χιλή. Χαρακτηρίστηκαν «ιστορικές» τόσο για τον αριθμό των υποψηφίων (9!) όσο και για το ότι για πρώτη φορά στο 2ο γύρο (15/12) αναμετρούνται 2 γυναίκες: η «κεντροαριστερή» Μισέλ Μπατσελέ του συνασπισμού «Νέα Πλειοψηφία», που πήρε 47% στον πρώτο γύρο, με την «κεντροδεξιά» Εβελίν Ματέι που έλαβε 25%.
    Η Μισέλ Μπατσελέ διετέλεσε υπουργός Υγείας και Αμυνας στις κυβερνήσεις του κεντροαριστερού Ρικάρντο Λάγος. Ως πρόεδρος της Χιλής (2006-2010) ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις. Φιλοξένησε την 6η «Σύνοδο Προοδευτικών Ηγετών» - που ξεκίνησε το 1999 ο σφαγέας της Γιουγκοσλαβίας Μπιλ Κλίντον - στην οποία παρέλασε πλειάδα αστέρων της αστικής πολιτικής, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τον Ισπανό Θαπατέρο, μέχρι τον... Γιώργο Παπανδρέου. Σύναψε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Λατινομαερικάνικης χώρας με την Κίνα, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ίδρυση της Στρατηγικής Οικονομικής Εταιρικής Συμφωνίας του Ειρηνικού.

75 χρόνια από τη δολοφονία του Χρ. Μαλτέζου

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, στις φυλακές της Κέρκυρας, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) Χρήστος Μαλτέζος.

Ο Χρ. Μαλτέζος γεννήθηκε στα 1908 στα Μέθανα. Σπούδασε στη Νομική. Συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ το 1925, έγινε μέλος της το 1928 και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος. Δούλεψε στις Οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και αλλού. Για αρκετό χρονικό διάστημα καθοδηγούσε την έκδοση της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ».

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Δίνει «πράσινο φως» για ιδεολογικού χαρακτήρα διώξεις



Επικίνδυνους δρόμους για την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης και την αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης ανοίγει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, με πρόσχημα το ρατσισμό και τον εγκωμιασμό του ναζισμού. Η επικινδυνότητα αφορά κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο τίτλος του, ενσωματώνει την απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ 2008/913, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα για να το υποτάξουν στην κυρίαρχη αντιδραστική ερμηνεία για τα ιστορικά γεγονότα.

Το νομοσχέδιο αντικαθιστά ουσιαστικά τα τέσσερα άρθρα του νόμου 927/1979 και αναφέρεται στην ποινικοποίηση «συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή την επιδοκιμασία ή την κακόβουλη άρνηση ή τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου ή αυτών του ναζισμού». Σε αυτήν την αθώα φράση περιέχεται η απειλή.

Η αποψη της Ε.Ε περί ρατσισμού


Νομοθετούν με σχέδιο

Μια μικρή ιστορική αναδρομή είναι απαραίτητη: Τον Απρίλη του 2007, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε την έκδοση απόφασης - πλαίσιου, με τον τίτλο «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου».

Στη συζήτηση που έγινε για το μέχρι πού θα το πάνε το Συμβούλιο δεσμεύεται να οργανώσει Δημόσια Ακρόαση και στη συνέχεια να φέρει έκθεση για το κατά πόσο χρειάζεται να τιμωρείται και η επιδοκιμασία εγκλημάτων γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας και πολέμου που έγιναν λόγω της διαφορετικής κοινωνικής τάξης ή των πολιτικών πεποιθήσεων των «θυμάτων». Ουσιαστικά, ήθελαν να πουν ότι ξεκινά η δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, κάτω από την ομπρέλα της καταδίκης των εγκλημάτων των λεγόμενων «ολοκληρωτικών» καθεστώτων, όπου ανιστόρητα και συκοφαντικά εξισώνουν το φασισμό - ναζισμό με τον πιο συνεπή και αταλάντευτο αντίπαλό του - τόσο θεωρητικά όσο και ιστορικά - τον κομμουνισμό. Με την απόφαση αυτή ξεκινάει και η σύγχρονη εκστρατεία ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας από την ΕΕ, αλλά και της ίδιας της ταξικής πάλης που στοχεύει στην ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ήταν το πρόσχημα, αφού ήδη υπήρχε νομοθεσία κατά του ρατσιστικού λόγου σε όλα τα κράτη - μέλη.

Στις 3/6/2008, εκδίδεται, με πρωτοβουλία της τσέχικης προεδρίας, η Διακήρυξη της Πράγας «σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό», όπου μεταξύ άλλων ζητείται «...πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού πρέπει να εκτιμηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [...] με τον ίδιο τρόπο που τα ναζιστικά εγκλήματα εκτιμήθηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης», και να υπάρξει «Ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση για αποτελεσματική καταδίκη των παρελθόντων κομμουνιστικών εγκλημάτων και για αποτελεσματική πάλη ενάντια σε τρέχοντα κομμουνιστικά εγκλήματα».

Το Νοέμβρη του 2008 εκδίδεται τελικά η απόφαση 2008/913/ΔΕΥ, στην οποία στηρίζεται το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, όπου δεν περιλαμβάνεται ευθέως η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όμως δίνεται το «πράσινο φως» σε όσα κράτη - μέλη θέλουν να το κάνουν.

Ενα παράδειγμα

Στις Βαλτικές χώρες, θεωρείται έγκλημα πολέμου και έχουν ασκηθεί διώξεις σε όσους εγκωμιάζουν ή δεν καταδικάζουν την ηρωική δράση του Κόκκινου Στρατού που τσάκισε τους φασίστες κατακτητές, γιατί έτσι συμφέρει να ξαναγράψουν την Ιστορία οι νεκραναστημένοι συνεργάτες των ναζί κατακτητών που απολαμβάνουν την προστασία της ΕΕ. Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λιμός στην Ουκρανία την περίοδο 1932 - 33, θεωρείται ως «τεχνητός» λιμός και αναγνωρίζεται ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας. Ανάλογη προσπάθεια να αναγνωριστεί ως έγκλημα πολέμου γίνεται και με το Κατίν, όπου ΕΕ, κράτη - μέλη και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί -που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο του ναζισμού- έχουν αναλάβει το ρόλο του διαφημιστή της χαλκευμένης από τον ίδιο τον Γκέμπελς συκοφαντίας σε βάρος της ΕΣΣΔ για τη σφαγή στο Κατίν. Αξιοποιείται, δηλαδή, η συγκεκριμένη απόφαση, για να ποινικοποιηθεί η ιδεολογικο-πολιτική άποψη και η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Το πρόσχημα που προβάλλεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο ρατσισμό δεν ισχύει καθώς ο ίδιος ο τίτλος του αναφέρει πως αυτό γίνεται απλά για να εξειδικευτεί η απόφαση - πλαίσιο 2008/913 του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της ΕΕ.

Δεν ισχύει, επίσης, ο ισχυρισμός ότι το νομοσχέδιο έρχεται για να καλύψει κενά της σχετικής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο νόμος 927 του 1979 που τώρα τροποποιείται, τιμωρεί ακόμη και τις προσβλητικές ρατσιστικές εκφράσεις. Μάλιστα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2001, τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια οι διωκτικοί μηχανισμοί σφύριζαν κλέφτικα για τέτοια εγκλήματα.


πηγη: Ριζοσπαστης

Αποτράπηκε η κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου και Ταύρου




Με τον ενωμένο και οργανωμένο αγώνα των μαθητών των νυχτερινών ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου και Ταύρου αποτράπηκε η κατάργηση και συγχώνευση των τμημάτων των δυο ΕΠΑΛ .

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Any other thoughts?


    Η εικονιζόμενη στη φωτογραφία ειναι η κυρία   Penny Sue Pritzker. Η εν λόγω κυρία βρίσκεται στην 263η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική και στην 651η θέση παγκοσμίως. Η παρουσία της στην Ελλάδα δε σχετίζεται μόνο με ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα καθοτι ,περαν όλων των άλλων, έχει και θεσμικό ρόλο όντας υπουργός εμπορίου της κυβέρνησης Ομπαμα. κατα την παρυσία της στην Ελλάδα μάλιστα απένειμε τα εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα: «ο πρόεδρος Ομπάμα κι εγώ γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει - και θα συνεχίσει να λαμβάνει - τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης , σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξη και τη συνολική οικονομική ευημερία».

 Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός βαρβαρότητας του 2014




Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο προϋπολογισμός του 2014 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στις 25 Νοέμβρη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Για το γήπεδο της ΑΕΚ

Δυο τυχαία σχόλια από αθλητικα sites που λένε τα πράγματα με το όνομα τους:



Για όποιον ενδιάφερεται να μάθει πραγματικά τις θέσεις του ΚΚΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ, τρια άρθρα από τον Ριζοσπάστη:

1. Ένα πολύ αποκαλυπτικό άρθρο για το γήπεδο της Λάρισας

2. Γήπεδο ναι, αλλά για ποιόν;

3. Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του ΚΚΕ

πηγη:  Red Attack

Στη σκιά του δικομματικού σκυλοκαβγα: Συνθήκες σκλαβιάς με επιχειρησιακές συμβάσεις

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις «χτίζουν» σύγχρονα κάτεργα. Η πάλη για κλαδικές συμβάσεις, χωρίς μειώσεις στους μισθούς, είναι η μόνη που απαντά στο συμφέρον των εργαζομένων
Eurokinissi


Ολα τα 'χει ο «μπαξές»: Μειώσεις μισθών στα επίπεδα του κατώτατου μισθού (586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για κάτω των 25 ετών), διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή επιμήκυνση του απλήρωτου χρόνου της δουλειάς, εξαήμερο αντί για πενθήμερο, νομιμοποίηση της απληρωσιάς, σύνδεση μισθού με την ανταγωνιστικότητα και τις απώλειες στα κέρδη της εταιρείας.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα προβλέπονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπου βάζουν την υπογραφή τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βασικό στοιχείο όλων των επιχειρησιακών που υπογράφτηκαν από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα κατώτατα όρια, που προβλέπει η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καταργήθηκε ακόμα και αυτή η ΕΓΣΣΕ, που υπέγραφε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την εργοδοσία. Για τις κλαδικές, βέβαια, δε γίνεται λόγος.

«Ό,τι έμαθα στη ζωή περί τιμής και καθήκοντος, μου τα δίδαξε το ποδόσφαιρο»!

του Νικου Μπογιοπουλου




Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίθηκε στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. «Ας κρατήσουν οι χοροί», λοιπόν!

Κατά τη διάρκεια των χορών, πάντως, χρήσιμο είναι να διακρίνουμε πότε εκείνα τα περί «ελληνικής ψυχής» είναι συγγνωστά, καθώς αποτυπώνουν τον οίστρο μιας χαράς ανόθευτης από ιδιοτέλεια, και πότε είναι ασύγγνωστα. Τουτέστιν (και αυτό δεν έχει σχέση με τα παιδιά της εθνικής) πότε οι φορείς της «ελληνοψυχίας» σερφάρουν πάνω στο λαοφιλές παιχνίδι κάνοντας πάσες στον εθνικισμό. Αλλά ο εθνικισμός των «ελληνόψυχων» είναι τόσο γελοίος που όπως βρίσκει την «ψυχή» του όταν βάζει γκολ ο Μήτρογλου, έτσι προφανώς και τη χάνει την «ψυχή» του όταν ο Νικοπολίδης τρώει 4 από την εθνική της Τουρκίας ή όταν Καρνέζης τρώει 3 από την εθνική της Βοσνίας... Άλλο πράγμα, λοιπόν, αυτό που έλεγε χτες ο Σαλπιγγίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου στον «Real», μιλώντας για την «ελληνική ψυχή», κι άλλο πράγμα τα διαγγέλματα περί «ελληνικής ψυχής» των… ελβετόψυχων της «λίστας Λαγκάρντ». Ο μεν Σαλπιγγίδης είπε με άλλους όρους αυτό που έλεγε ο Καμύ: «Ο,τι έχω διδαχτεί στη ζωή περί τιμής και καθήκοντος μου τα δίδαξε τα ποδόσφαιρο». Οι δε «ελληνόψυχοι – ελβετόψυχοι» το μόνο καθήκον που αντιλαμβάνονται είναι να πετύχουν υψηλή τιμή όταν παζαρεύουν να πουλήσουν την ψυχή τους στον Διάβολο.

Η προοπτική που τους ταράζει




«Επιτέθηκε κατά όσων επιχειρούν να επιβάλουν "ζαχαριαδική τακτική" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» (ο Πέτρος Τατσόπουλος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ)

«Δεν υπάρχει πιο σταλινικό μπλοκ από το σημερινό μνημονιακό - μιντιακό μπλοκ» (ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια συνεδρίαση)

«Ο ζαχαριαδισμός και ο σταλινισμός ήταν πολύ σκληρές καταστάσεις. Και θα πρέπει κανείς, όταν χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους να είναι πολύ προσεκτικός. Και, βεβαίως, να έχει συνείδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όση σχέση έχει το νερό με τη φωτιά, άλλη τόση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον σταλινισμό και τον ζαχαριαδισμό» (ο Π. Σκουρλέτης στον ΣΚΑΪ)

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αθλιότητες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και των Συριζαίων

To καλοκαίρι , με την ευκαιρία της πώλησης του 902 , ήταν συνεταιράκια. Ο ένας έκοβε ο άλλος έραβε. Ξεχείλιζαν από αντικομμουνισμό και οι δύο φυλλάδες. Δεν προλάβαινε να δημοσιεύσουν κάτι ΤΑ ΝΕΑ το άρπαζε η ΑΥΓΗ. Τους ένωνε ο κοινός σκοπός, το χτύπημα του ΚΚΕ.
Σήμερα για την προίκα της κεντροαριστεράς πιάστηκαν στα χέρια. Πάλι όμως βρήκαν ευκαιρία να κάνουν το αντικομμουνιστικό τους καθήκον, τα ναυάγια της ταξικής πάλης και οι συνεργάτες των Γερμανών, χρησιμοποιώντας στα άθλια παιχνίδια μοιράσματος της εξουσίας, το όνομα του Στάλιν και του Ζαχαριάδη.
Δεν περιμένουν δικαίωση από δαύτους οι καταξιωμένοι ηγέτες-ήρωες της εργατικής τάξης.

Ν. Καραθανασόπουλος στο «MEGA»: Κυβέρνηση και τρόικα θυμίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού





πηγη: 902

Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!

Στις 31 Οκτώβρη ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε από το πρωτοσέλιδο το θέμα των συνδικαλιστικών διώξεων
Κλιμακώνονται οι διώξεις και οι καταδίκες συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και εργαζομένων που πρωτοστατούν σε χώρους δουλειάς και κλάδους για την οργάνωση της πάλης. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τα εξής:

-- Ενας εργαζόμενος στον Επισιτισμό και ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου στη Λάρισα καταδικάστηκαν στις 17 Οκτώβρη 2013 σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε ένα χρόνο στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μετά από μήνυση εργοδότη για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση σε εργατική διαφορά.

Η συμβολή των εκπαιδευτικών στην Εθνική Αντίσταση

Η Κ. Καμαρινού στη βήμα της εκδήλωσης
Από το μεγαλειώδη αγώνα του λαού μας κατά των ξένων κατακτητών - ιμπεριαλιστών στη διάρκεια της δεκαετίας του'40 (1940-1949) ήταν δύσκολο να λείψουν οι εκπαιδευτικοί, αφ' ενός, γιατί ο αγώνας αυτός είχε το χαρακτήρα του παλλαϊκού ξεσηκωμού και οι εκπαιδευτικοί, «παιδιά του λαού οι ίδιοι, ζυμωμένοι με τον ιδρώτα και το αίμα του, σάρκα από τη σάρκα του, ζούσαν κι ένιωθαν πιο καλά απ' τον καθένα το δράμα του»(1) και, αφ' ετέρου, γιατί το προσκλητήριο αυτή τη φορά καλούσε σε ένα γνώριμο για τους εκπαιδευτικούς του μεσοπολέμου ξεσηκωμό - αυτόν για την Ανόρθωση της Παιδείας, «για την απαλλαγή της νιότης, όλων των Ελληνόπουλων, απ' τη θανατερή επίδραση της φασιστικής ιδεολογίας, για αναβάπτισή τους μέσα στα ζωογόνα νάματα της αλήθειας και της δημοκρατίας, για αληθινή μόρφωση και προκοπή»(2).

Εγκρίθηκε ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ - Το 94% του ποσού πάει στα μονοπώλια




«Ναι» στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ν. Μόττας-Δεν είναι χούντα. Αστική δημοκρατία είναι

Δεν είναι Χούντα. Αστική Δημοκρατία είναι
Του Νίκου Μόττα

«Δεν υπάρχει κανένα κράτος», έγραφε ο Λένιν, «έστω και το πιο δημοκρατικό, που να μην έχει στο σύνταγμα του παραθυράκια και επιφυλάξεις, που εξασφαλίζουν στην αστική τάξη τη δυνατότητα να κινητοποιεί στρατεύματα ενάντια στους εργάτες, να κυρήσσει στρατιωτικό νόμο κλπ. σε περίπτωση “διατάραξης της τάξης”, στην πραγματικότητα σε περίπτωση που η εκμεταλλευόμενη τάξη “παραβιάζει” το καθεστώς της σκλαβιάς της και κάνει προσπάθειες να φέρεται όχι δουλικά» [1]. Όταν έγραφε αυτές τις σκέψεις ο Λένιν το 1918 δεν είχε στο μυαλό του την... εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ούτε τις βίαιες εφόδους της αστυνομίας στη Χαλυβουργία ή τις Σκουριές. Είχε στο μυαλό του την ίδια την λειτουργία της αστικής δημοκρατίας, της «δημοκρατίας» που λειτουργεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Θ. Παφίλης στο «STAR»: Κοροϊδεύουν όσοι αναζητούν φιλολαϊκές λύσεις εντός του καπιταλισμού





πηγη: 902

Νιαλα: Η πορεία του ΔΣΕ στα Ιμαλάϊα της Ελλάδας




Ήταν 12 τ’ Απρίλη του 1947. Μέρες Πάσχα. Ο λαός μας ανηφορίζει το δικό του γολγοθά, μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Μετά την απελευθέρωση από την κτηνώδη ναζιστική κατοχή, ο ηρωικός αγώνας του λαού μας για ανεξαρτησία, λαοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ανεκπλήρωτος. Οι νέοι δυνάστες, οι αδίστακτοι αποικιοκράτες Εγγλέζοι κι ακολούθως οι Αμερικανοί ληστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, σφίγγουν αλύπητα τη θηλιά της καταπίεσης. Η ξενόδουλη άρχουσα τάξη, που στη διάρκεια της κατοχής είχε λιποτακτήσει στο εξωτερικό, επανακάμπτει και σε συνεργασία με πρώην δοσίλογους, νεόπλουτους μαυραγορίτες και υποτελείς πολιτικούς, παίρνει τα ηνία και συγκροτεί την αντιλαϊκή εξουσία της βασισμένη στην ξένη υποστήριξη. Τα καλύτερα παλικάρια του λαού μας οι γενναίοι εαμοελασίτες και οι ανταρτοεπονίτες, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, αυτοί που όλη την προηγούμενη περίοδο της κατοχής, έδωσαν αίμα και ψυχή για τη λευτεριά και για ιδανικά κι αξίες πανανθρώπινες, τώρα διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται από το κράτος της αντίδρασης και τις συνεργαζόμενες με αυτό φασιστικές συμμορίες των κεφαλοκυνηγών που αλωνίζουν αποθρασυμένοι στην ύπαιθρο. (Μπορείτε να δείτε τα όργια της “εθνικοφροσύνης” και στην Ευρυτανία στις σελίδες του “evrytan.gr”). Οι αγωνιστές του ηρωικού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, προδομένοι από την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας, πετσοκόβονται ανυπεράσπιστοι από τη μαύρη αντίδραση. Ιδού και ο απολογισμός της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας στην πρώτη μετα-βαρκιζιανή περίοδο: 1289 δολοφονημένοι αγωνιστές, 509 απόπειρες φόνων, 165 βιασμοί γυναικών, 31.632 βασανισθέντες, 84.931 παράνομα συλληφθέντες, 100.000 ύπό καταδίωξη, 18.767 λεηλασίες και εμπρησμοί σπιτιών, 677 πυρπολημένα αντιστασιακά τυπογραφεία και λέσχες των ΕΑΜ-ΕΠΟΝ. Τα όρια της αντοχής του λαού δοκιμάζονται σκληρά.

Τσάκισαν τα μεροκάματα, ζητάνε νέα προνόμια


Για στρεβλώσεις που κρατούν την ελληνική αγορά ακριβή, κάνει λόγο έκθεση του ΟΟΣΑ και αναφέρεται σε νομοθετικούς περιορισμούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές. Σ' αυτήν την έκθεση θα βασιστεί σειρά κυβερνητικών νομοθετημάτων που εξασφαλίζουν νέα προνόμια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν ότι, όταν διαμορφώνονται «ελεύθερα» οι τιμές, υπάρχει πρόοδος γιατί υπάρχει ανταγωνισμός που με τη σειρά του έχει την τάση να ρίχνει τις τιμές. Η πράξη έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο ανταγωνισμός έχει φτάσει πράγματι στα ύψη, αλλά μαζί του έχουν εκτιναχτεί στα ύψη και οι τιμές. Κι αν κάτι έχει μείνει σαν εμπειρία είναι πως όταν οι καπιταλιστές ανακοινώνουν μείωση στην τιμή ενός προϊόντος, ο καταναλωτής πρέπει να ψάχνει τις αυξήσεις που παράλληλα επιβλήθηκαν σε μια σειρά άλλα προϊόντα. Αυτό αναμένεται να συμβεί και τώρα.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ορισμένες σκέψεις για τα βιβλία του Νταν Μπράουν: Τα «τάγματα», οι «κώδικες» και η «κόλαση» ενός σάπιου συστήματος

Ορισμένες σκέψεις για τα βιβλία του Νταν Μπράουν
«Παραμύθια !!!» θα μπορούσε να αναφωνήσει ο αναγνώστης των βιβλίων του συγγραφέα Νταν Μπράουν, και δε θα διαφωνούσε κανείς εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη την ενίοτε υπερβολικά, «χολιγουντιανή» εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Είναι όμως μόνο «παραμύθια» τα έργα του Νταν Μπράουν ή αντανακλούν κάτι σημαντικότερο με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγγραφέας συμπεριελήφθη το 2005 στον κατάλογο του περιοδικού «Τime» με τους 100 ανθρώπους που επηρεάζουν τον κόσμο;

Οι απόψεις του Μπράουν αναπτύσσονται κυρίως στα τέσσερα βιβλία του «Illuminati» («Πεφωτισμένοι»), «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι», «Χαμένο Σύμβολο» και «Inferno» («Κόλαση»), ενώ τα άλλα δύο «Αρκτικός Κύκλος» και «Ψηφιακό Οχυρό» ρίχνουν περισσότερο βάρος στην περιπέτεια, με την υποσημείωση όμως, πως στο «Ψηφιακό Οχυρό» οι πληροφορίες που δίνει ο Μπράουν δεν είναι και τόσο, ή μόνο «μυθιστορηματικές», καθώς, όπως ο ίδιος σημειώνει, στη συγγραφή του βιβλίου συνέβαλαν με ανώνυμες επιστολές τους δύο «άγνωστοι πρώην κρυπτογράφοι της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας)» των ΗΠΑ.

 Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων σε ημερίδα της ΓΣΕΕ





πηγη: 902

Λουίζα Ράζου στον «ΣΚΑΪ»: Να μη στηρίξει ο λαός τις ελπίδες του είτε στις κυβερνητικές συμπληγάδες είτε στις Σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ





πηγη: 902

Βίντεο: Η τεράστια πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο





πηγη: Red Attack

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ: 95 χρόνια αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ




Σε διακήρυξή της η Κεντρική Επιτροπή για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ τονίζει:

«95 χρόνια αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ: Διδασκόμαστε και συνεχίζουμε για το λαό, με στόχο το σοσιαλισμό.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπλήρωσε 95 χρόνια από την πρώτη ημέρα του ιδρυτικού Συνεδρίου του, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 23 Νοέμβρη του 1918 (4-10 Νοέμβρη με το παλιό ημερολόγιο), με την ονομασία Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

Με τη σημερινή γενέθλια ημέρα του, το ΚΚΕ μπαίνει σε μια συμβολική πενταετία, αυτή που οδηγεί στην επέτειο-σταθμό των 100 χρόνων του, το 2018.

Δημήτρης Γόντικας: «Το αίμα έτρεχε ακατάσχετα...» (1974 - Μαρτυρίες από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας)

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα είναι οι μαρτυρίες αυτών που δοκίμασαν τα φοβερά βασανιστήρια της χούντας, παντού όπου στήθηκε και δούλεψε ο αδίσταχτος αυτός μηχανισμός. Απλοί άνθρωποι, που δεν προσκύνησαν τη χούντα, φοιτητές, εργάτες, αγρότες κλπ, όλοι δοκίμασαν το φοβερό αυτό μηχανισμό που είχε στηθεί από χρόνια και που με την καθοδήγηση των αμερικάνικων πρακτόρων και υπηρεσιών τον είχαν εκσυγχρονίσει με μοντέρνα μέσα, σύνεργα και μεθόδους… Μετά το ματοκύλισμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα κρατητήρια της ΕΣΑ, το υπόγειο γκαράζ της Γενικής Ασφάλειας, τα μπουντρούμια των στρατιωτικών φυλακών στο Μπογιάτι γέμισαν ασφυκτικά από φοιτητές, εργάτες και άλλους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη. Όπως αποκαλύφτηκε και αργότερα, μετά την πτώση της χούντας, στη δίκη των βασανιστών, μεγάλος αριθμός στελεχών του χουντικού κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, αλλά και απλοί αστυνομικοί, στρατιωτικοί, φαντάροι και γιατροί ρίχτηκαν σαν ύαινες πάνω στους αλυσοδεμένους αγωνιστές και τους σακάτεψαν με φριχτά βασανιστήρια, που μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούσαν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν.

Πυκνές και ανησυχητικές εξελίξεις

Eurokinissi
Με την εικόνα των πτωμάτων 12 προσφύγων -από τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων- απλωμένα στην παραλία του Πάλαιρου, απέναντι από τη Λευκάδα, να συμπληρώνει το παζλ με τις εικόνες από τους νεκρούς στη Λαμπεντούζα, τους νεκρούς στη Σάμο, τους νεκρούς σε τόσες και τόσες παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, έκλεισε η βδομάδα που πέρασε, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στην Αθήνα έδειχνε επί χάρτου στον Αμερικανό πρέσβη το νέο ενεργειακό Ελντοράντο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ στη Θεσσαλονίκη η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ ολοκλήρωνε την άσκησή της για τις επεμβάσεις που θα απαιτηθούν στην περιοχή.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Επέτειος Πολυτεχνείου: Εντυπωσιακή σε όγκο, μαχητική και δυναμική η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ






Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την 40η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Περνούσε για ώρα μπροστά από το λαομίσητο σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία.

Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Αυτοί σκοτώσανε Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ένωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» δόνησαν την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και έξω από την πρεσβεία, που για άλλη μία φορά ήταν στην κυριολεξία ζωσμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ.

Τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα πυκνά, μαζικά και μαχητικά, διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο και με αποφασιστικότητα και ορμή φώναζαν «Μόρφωση, δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στην πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχε πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του).

Στην κορυφή της πορείας δέσποζε το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα: «95 χρόνια αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ. Διδασκόμαστε και συνεχίζουμε για το λαό, με στόχο το σοσιαλισμό».

Με συνθήματα που αναγράφονται στα πανό όπως «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία» εργαζόμενοι από τον Τομέα της Βιομηχανίας διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων και τσακίζει τη ζωή της εργατικής τάξης.

Ιδιαίτερη στιγμή η παρουσία στρατευμένων νέων στην κεφαλή του μπλοκ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ που πήραν μέρος στην πορεία. Έτυχαν θερμής υποδομής από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους που φώναζαν το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Τα συνθήματα «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού» και «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» δονούσαν τη Σταδίου που ανέβαινε η μαζική και πολυπληθής πορεία του ΚΚΕ.(Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα).

Όταν η πορεία περνούσε μπροστά από τη Βουλή ακούστηκαν τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Οι διαδηλωτές, που δέχθηκαν θερμά χειροκροτήματα από συγκεντρωμένους που ήταν μπροστά στα λουλουδάδικα, καλούσαν τον κόσμο να στηρίξει το ΚΚΕ με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα» (Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα).

Λίγη ώρα αργότερα και μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, την ΕΕ, με το σύνθημα: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» (Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα).

Το σύνθημα «Μόρφωση, δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», δέσποζε στο πανό του Τομέα Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ την ατμόσφαιρα δονούσαν τα συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του ΚΚΕ ανέβηκε τη Σταδίου και μέσω της οδού Πεσματζόγλου βγήκε στην Πανεπιστημίου επειδή η Αστυνομία είχε φράξει με δυνάμεις των ΜΑΤ τη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου Α'. Στο σημείο αυτό ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές από φοιτητικούς συλλόγους και άλλες πολιτικές δυνάμεις που κατευθύνθηκαν προς τη Βασ. Σοφίας μέσω της Φιλελλήνων και Αμαλίας, με κατεύθυνση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα).

Για την απόφαση να απαγορευθεί το πέρασμα της πορείας από τη Βασιλέως Γεωργίου Α', τηλεφωνικό διάβημα έκανε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, μια μικρή ομάδα ΠΑΣΠιτών έφυγε από το Πολυτεχνείο περίπου στις 3.00 μ.μ. με την αιματοβαμμένη σημαία και μέσω της Ακαδημίας - Β. Σοφίας έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία λίγο πριν τις 4 μ.μ.


πηγη: 902

 Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από τη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο





πηγη: 902

Δ. Κουτσούμπας στη «Real News»: Λαϊκή αντεπίθεση με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Σε σύγκρουση η κυβέρνηση με την τρόικα. Πού θα οδηγήσει κατά τη γνώμη σας η εξέλιξη κ. Κουτσούμπα;

Δε θα το έλεγα σύγκρουση, αλλά επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν και λαϊκές αντιδράσεις. Υπάρχουν βέβαια και αντιθέσεις που αφορούν τη διαχείριση, αλλά όχι την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Αφορούν για παράδειγμα το αν το χρέος θα αντιμετωπισθεί μέσω επιμήκυνσης ή «κουρέματος», ποια τμήματα του κεφαλαίου θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν σε συνθήκες κρίσης. Είναι συνολικότεροι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται και στην Ελλάδα. Έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, ΔΝΤ - Ευρωζώνης. Μόνο που τα μαχαίρια αυτά έχουν μόνιμο στόχο τους λαούς. Να γιατί λέμε ότι ο λαός δεν πρέπει να στρατευθεί πίσω από τμήματα κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τον καλούν να κάνει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.