Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

«Το μπλόκο της Κοκκινιάς»

«Το Μπλόκο της Κοκκινιάς», Χαρακτικό του Τάσσου
Ετσι το γράφει στην ιστορία. Σαν ένα από τα πιο μαρτυρικά γεγονότα στη διάρκεια της απελευθερωτικής πάλης του λαού μας από τη φασιστική - ναζιστική κατοχή,«Μπλόκο της Κοκκινιάς». Ας δούμε σε συντομία τα τραγικά εκείνα γεγονότα, που επίσης αποκαλύπτουν την αγαστή συνεργασία του ντόπιου καθεστώτος και των δολοφονικών οργάνων του με τους γερμανούς κατακτητές.

Ποιοι μιλάνε για ηθική;



Με αφορμή τις εξελίξεις στον «902», στον αστικό Τύπο γίνεται λόγος για ηθική και ανηθικότητα του ΚΚΕ. Οι πιο βρώμικοι, οι πιο λερωμένοι, κάνουν κριτική και παραδίδουν μαθήματα ηθικοφροσύνης στο ΚΚΕ. Μιλάνε αυτοί που αποθεώνουν και στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα που διαλύει ανθρώπους, οικογένειες, στέλνει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους, σκορπά το θάνατο παντού για να κερδίζουν τα μονοπώλια. Αυτοί λοιπόν κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ...

Πολλές αστικές εφημερίδες χτυπούν το ΚΚΕ με βρωμιές και συκοφαντίες. Λέει για παράδειγμα η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» (11/8) «Τα ηθικά όμως πλεονεκτήματα του ΚΚΕ έχουν πλέον εξανεμισθεί, καθώς η συμπεριφορά της ηγεσίας του απέναντι στους εργαζόμενους είναι τα όπλα που κατέχουν πλέον οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Το "κόμμα της εργατιάς" πλέον χρεώνεται ότι σκέπτεται και δουλεύει ως στυγνός εργοδότης που έχει το μυαλό του στον ισολογισμό και όχι στους ανθρώπους». Σε άλλη σελίδα της ίδιας εφημερίδας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Φαήλος Κρανιδιώτης ή κατά κόσμον «...πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προς τη Χρυσή Αυγή» αποθεώνει - κατά την προσφιλή του τακτική - κατασκευάσματα μυστικών υπηρεσιών που έχουν γραφτεί για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και καταλήγει με τόνους σοφίας ότι «όταν το ΚΚΕ πουλάει τα μαγαζιά του και απολύει, τότε τρέχει άγιο μύρο κι είναι θύμα της ανάγκης»...

Το παράδειγμα της Γερμανίας



Ενα ενδιαφέρον δημοσίευμα για τη Γερμανία παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Τίτλος του είναι «Η χαμηλή γερμανική ανεργία κρύβει την πραγματική κακουχία» και επιχειρεί να ακτινογραφήσει το λεγόμενο «θαύμα» της πρώτης οικονομίας στην Ευρωζώνη και μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμια. Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων ότι «στους δρόμους του Βερολίνου επικρατεί σκεπτικισμός ως προς κατά πόσο η ανάπτυξη θα επιφέρει ευημερία για όλους». Σύμφωνα με την «Τelegraph», ένα από τα προβλήματα τα οποία «ταλανίζουν» τα λαϊκά στρώματα, είναι η αυξητική τάση στο «χάσμα» μεταξύ χαμηλών και υψηλών μισθών, καθώς ο ρυθμός ανόδου συγκαταλέγεται σε έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εφημερίδα αποδίδει τη χαμηλή ανεργία (5,5% τον Ιούνη), στο γεγονός ότι ένας στους πέντε Γερμανούς εργάζεται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με τις συνολικές αποδοχές να ανέρχονται μόλις στα 450 ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται, το 33% όσων εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αναζητά εργασία με περισσότερες ώρες. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και φοβάμαι πως η επόμενη γενιά δε θα έχει μόνιμη εργασία», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ένας Γερμανός συνταξιούχος. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο διαβίωσης των Γερμανών πολιτών, η εφημερίδα γράφει ότι το 50% του πληθυσμού μένει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, ενώ το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. «Τα ενοικιαζόμενα σπίτια αυξάνονται ραγδαία. Το 1990 μπορούσε κάποιος να αγοράσει σπίτι με πολύ λίγα χρήματα», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ένας Γερμανός εργαζόμενος.

Στου Αρκτουρου τα γραφεία

Παιχνίδια με τη φωτιά στη γη των πάγων



Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, σπάνιες γαίες, πλούσια αποθέματα αλιείας, θαλάσσιες οδοί που μειώνουν κατά πολύ το χρόνο, άρα και το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων... Δεν είναι να απορεί κανείς που η Αρκτική αναδεικνύεται σε σύγχρονο Ελντοράντο και ταυτόχρονα σε πεδίο κλιμακούμενων ανταγωνισμών. Το λιώσιμο των πάγων καθιστά όλο και πιο στέρεη την πεποίθηση των σύγχρονων χρυσοθήρων, των μονοπωλιακών ομίλων, ότι μπορούν πια να εκμεταλλευτούν τον αμύθητο πλούτο που κρύβει στα σωθικά της η γη των πάγων.



Οι πάγοι, που αποτελούσαν τη φυσική ασπίδα της περιοχής, συρρικνώνονται. Παρ' όλα αυτά αποτελούν ακόμα ένα σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια των μονοπωλίων. Για λογαριασμό τους τα καπιταλιστικά κράτη βάζουν την περιοχή στο μικροσκόπιο ενδελεχών ερευνών που ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αρκτική.

Σε μια άλλη κοινωνία...

Παιδικός σταθμός στη Σοβιετική Ενωση


Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τους παιδικούς σταθμούς και την αγωνία των γονιών για το εάν θα καταφέρουν να στείλουν το παιδί τους ή όχι, έχει σημασία να ξαναθυμίσουμε το εξής: Tο τι σημαίνει να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας το μεγάλωμα και η σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Γιατί εκτός από το μεροκάματο για τους γονείς, έχει πολύ μεγάλη σημασία για το ίδιο το παιδί η προσχολική αγωγή.

Ερχεται κι άλλο χαράτσι για την τηλεόραση;

Ενα ακόμα χαράτσι ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες του λαού οι μεγαλοκαναλάρχες και οι διοικήσεις των δήμων, αν αληθεύει η πληροφορία για την ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακής εκπομπής της «Digea». Οπως γράφτηκε, τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων μετατρέπονται από την «Digea» σε μόνον 156, για να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου. Η υπόλοιπη κάλυψη θα γίνεται με μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός αστικών περιοχών, με την αγορά τους να βαραίνει τις δημοτικές αρχές κάθε περιοχής. Οι αναμεταδότες αυτοί υπολογίζονται στους 600 πανελλαδικά με συνολικό κόστος ως και 45 εκατ. ευρώ, τα οποία εννοείται ότι θα μετακυληθούν στις τσέπες των δημοτών, προκειμένου να γλιτώσουν το κόστος οι μεγαλοκαναλάρχες και φυσικά οι δήμοι. Στα παραπάνω, προσθέστε ότι μια ιδιωτική εταιρεία (ενδεχομένως η ίδια η «Digea») προβλέπεται να γίνει ο μοναδικός πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας στην Ελλάδα, από τον οποίο όλα τα άλλα κανάλια θα νοικιάζουν συχνότητες, για να γίνει αντιληπτό το «εύρος» της δουλειάς που κάνει το κράτος για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται σε παραγωγικούς τομείς, είτε στα ΜΜΕ. Ο λογαριασμός, βέβαια, καταλήγει πάντα στο λαό.

πηγη: Ριζοσπαστης

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΚΝΕ: Για τον άδικο χαμό του 19χρονου άνεργου στο Περιστέρι



Για το τραγικό τέλος του 19χρονου άνεργου στο Περιστέρι, που δεν είχε εισιτήριο, ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 19χρονου ανέργου που έχασε άδικα τη ζωή του σε έλεγχο εισιτηρίων σε γραμμή τρόλεϊ στο Περιστέρι. Στη θέση του θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί χιλιάδες νέοι, άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα από τις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας που τα προβλήματα χτυπάνε κόκκινο σε κάθε σπίτι.

ΚΚΕ: Για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο




Για τα γεγονότα στην Αίγυπτο, ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συνέχιση και κλιμάκωση του μακελειού σε βάρος του αιγυπτιακού λαού και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Γ. Πρωτούλης στο MEGA: Να καταργηθεί το εισιτήριο στα ΜΜΜ για άνεργους, μαθητές, φοιτητές





πηγη: 902

Το photoshop για ορισμενους είναι τρόπος ζωής

 Tη βδομάδα που μας πέρασε το ΚΚΕ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λογω της πώλησης του 902. Με αφορμή τις επιθέσεις διαφόρων <φίλων> ο Γιωργος Σαρρής   (παραθέτουμε και το σχόλιο του για τον 902)   έκανε μια ανάρτηση (αναπαρήχθη και απο εμάς) αναφερόμενος στους λογής λογής ιδεολογικούς γενίτσαρους που στην πρώτη ευκαιρία που θα βρούν καταθέτουν τα διαπιστετήρια τους στην άρχουσα ταξη.

Αργεντινή: Πληρώνουν ομόλογα επενδυτών που αρνήθηκαν το «κούρεμα»



Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η Αργεντινή προχωράει στην πληρωμή ομολόγου 2 δισ. δολαρίων που λήγει στις 12 Σεπτέμβρη και ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετέχει στο υποχρεωτικό «κούρεμα» του χρέους, όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2001.

Αναρχοφασίστες χτύπησαν τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ 20/10/2011





Επειδη το ψέμα έχει κοντά ποδάρια πριν συμπληρωθούν καλά καλά δυο χρόνια από την επίθεση που δέχθηκαν διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στη πλατεία συντάγματος από κρανοφόρους προβοκάτορες με μολότοφ, χημικά αέρια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πέτρες, επιχειρώντας να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εργατών και λαού στο Σύνταγμα ένα τυχαίο βίντεο ενός φασιστοειδούς ξετυλίγει ένα νήμα απίστευτου βάθους.

πηγη: Redfly Planet

Summer stories : Το σκληρό τυρί και οι αγρότες με τις Φερράρι

Η νυχτιά ήταν υπέροχη. Επί τέλους, μετά από ένα τριήμερο κάψας, η αύρα ήταν κάπως δροσερή. Κι όπως είχα φάει τα μεζεκλίκια μου κι είχα κατεβάσει και αρκετούτσικα μπουκάλια παγωμένης μπύρας, σκόπευα ν' αράξω για λίγο στην άκρη της παραλίας και να χαλαρώσω, ίσαμε να νοιώσω τα βλέφαρά μου να βαραίνουν και να παω για ύπνο. Όλες οι λεπτομέρειες έδειχναν να στήνουν ένα ιδανικό σκηνικό διακοπών. Όμως, όπως λέει ο λαός, μπορεί να θέλει ο παπάς ν' αγιάσει αλλά δεν αφήνουν οι διαόλοι.

Χωρίς εισιτήριο

Ένας νέος άνθρωπος, ένα παιδί 18 χρονών χωρίς δουλειά, χωρίς δυνατότητα να πληρώσει το ακριβό εισιτήριο του τρόλευ, πόσο μάλλον το πρόστιμο, βρέθηκε να πηδάει-ή να σπρώχνεται;- από το τρόλευ που ήταν ακόμη σε κίνηση και να χάνει τη ζωή του!

Ο Θανάσης ήταν άλλος ένας από μας. Αλλος ένας άνθρωπος που ...πιάστηκε χωρίς εισιτήριο για την ίδια του τη ζωή.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ούτε φαΐ, ούτε νερό από το φασισμό



Εύλογες οι αντιδράσεις του κόσμου, που προκλήθηκαν και λόγω της αποδοχής της οργάνωσης «Αρκτούρος» του ποσού των 5.000 ευρώ από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και λόγω της ανακοίνωσης του Γιάννη Μπουτάρη που δικαιολογεί το γεγονός.

Η απάντηση μας στη σαπίλα τους


Καλή η ΕΕ, καλός και ο καπιταλισμός...

Καλή ήταν αλλά... ξεστράτισε η ΕΕ, σύμφωνα με τον Τσίπρα


Σαν καραμπινάτος απολογητής της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, που τσακίζει τους λαούς και τα δικαιώματά τους, που συστάθηκε από τα μονοπώλια για να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι προσωρινά... ξεστράτισε!

Μιλώντας τις προάλλες σε ρώσικο τηλεοπτικό κανάλι, είπε ότι η ΕΕ «βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης», αλλά «γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου».

Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις



Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις που δημοτικές αρχές, ΜΚΟ, άλλοι φορείς και παράγοντες ζητούν από δημοτικούς υπαλλήλους στο όριο της απόλυσης ή ήδη απολυμένους, άνεργους του ιδιωτικού τομέα, να στήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Φαινόμενο που θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα δεδομένου ότι προχωρά η «διαθεσιμότητα» άρα και οι απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα λήγουν συμβάσεις συμβασιούχων.

Οι περιλάλητες ΚΟΙΝΣΕΠ είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας. Διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου δημοτικές αρχές που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Οσμιζόμενοι κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ λέγεται ότι «μπαίνουν» και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη δημοτικών αρχών.

Σκουπιδοτενεκέδες - χαφιέδες στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, μια εταιρεία έχει τοποθετήσει σκουπιδοτενεκέδες που έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των περαστικών, υποκλέπτοντας στοιχεία από τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones). Οι συγκεκριμένοι κάδοι τοποθετήθηκαν πριν την Ολυμπιάδα του 2012. Είναι εξοπλισμένοι με ένα ασύρματο σύστημα και με ψηφιακές οθόνες, όπου προβάλλονται διαφημίσεις και ενημερωτικές πληροφορίες, κυρίως οικονομικού περιεχομένου. Φέτος το καλοκαίρι δοκιμάστηκαν και στη

Τα εμέσματα της αστικής διανόησης






  Το παραπάνω σχόλιο ανήκει στη Λενα Διβάνη. Ποια είναι  ομως η Διβάνη; Η Λενα Διβάνη είναι καθηγητρια της Νομικής,συγγραφέας ενω στο βιογραφικό της έχει να επιδείξει και τη συμμετοχή της στο Δ.Σ της ΕΡΤ επι πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Το σχόλιο αυτό δεν είναι παρα συνέχεια σχολίων που είχαν προηγηθεί απο άλλους διανοούμενους του τόπου οπως η Κική Δημουλά και  η Σωτη Τριανταφύλλου αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σαπίλα των λεγόμενων διανοούμενων και την ηθική τους ανυπαρξία.Αλήθεια, τι σοι ηθική μπορεί να  έχει ένας άνθρωπος οταν με αφορμή το θανατο ενος 19-χρονου κάνει σχόλια σαν τα παραπάνω; Τι έχει να διδάξει η Διβάνη τους φοιτητές της; Πως να γλείφεται και  να προσκυνάτε την εκάστοτε εξουσία προκειμένου να εξασφαλίσετε κανα έσοδο παραπανω (να'ναι καλα η ΕΡΤ) την ώρα που οι συμπολίτες σου δεινοπαθούν απο τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που εσυ στηρίζεις;

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

59 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Πλουμπίδη



Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου του 1954, στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί ο Νίκος Πλουμπίδης πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος…δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

Ν. Σοφιανός στο MEGA: Στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο του λαού





πηγη: 902

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κατασκεύασε το πρώτο της smartphone




Το πρώτο της «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε η ΛΔ Κορέα. Ο λόγος για τη συσκευή Arirang, τη γραμμή παραγωγής της οποίας επιθεώρησε, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ- Γιονγκ Ουν. Το κινητό τηλέφωνο «τρέχει», σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, με λογισμικό Android και μέσα σε λίγους μήνες θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες!


Ζήτω η ΛΔ της Κορέας!




Σχολείο αμορφωσιάς...



Μια εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προς το συμφέρον των παιδιών του λαού θα έπρεπε να ξεκινάει από το ερώτημα: Η ανάπτυξη της γνώσης και της παραγωγής δίνει σήμερα τη δυνατότητα να μορφώνονται ολοκληρωμένα σε ένα σχολείο όλα τα παιδιά του λαού και στη συνέχεια να εκπαιδεύονται επαγγελματικά ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, ώστε να αναπτύσσονται πλήρως όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν; Η απάντηση που δίνουν σ' αυτό, σε θεωρητικό επίπεδο, ακόμα και οι αστοί αναλυτές είναι καταφατική. Όμως οι αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση δεν εξυπηρετούν αυτό το σκοπό και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο είναι άκρως αποκαλυπτικό: Το Λύκειο (είτε Γενικό, είτε ΕΠΑΛ) χάνει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του ως σχολείο και μετατρέπεται σε προγυμναστήριο είτε για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε για την πρόσκαιρη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Διαρροές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Καλαμάτα




Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι φονικές μηχανές που ελέγχονται απευθείας από το έδαφος των ΗΠΑ






Στην επιφάνεια έρχονται η μια μετά την άλλη οι λεπτομέρειες όσων συζήτησαν ο Αντ. Σαμαράς με τον Μπ. Ομπάμα, αλλά και οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, που συναντήθηκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον. Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στις μεταξύ τους συναντήσεις προτάθηκε να αξιοποιηθεί αεροδρόμιο στην Ελλάδα για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV - Unmanned aerial vehicle), τα οποία χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικούς σκοπούς, αλλά και για επιθετικούς, αφού έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

 Χίος: Ηχηρό χαστούκι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής από το Εργατικό Κέντρο



Αλλο ένα χαστούκι εισέπραξαν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν δεσμούς με σωματεία, συνδικάτα, ενώσεις εργαζομένων, εμφανιζόμενοι τάχα στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Εργατικού Κέντρου Χίου να τους τρίψει πίσω στη μούρη το χαρτί που έστειλαν για να ...εγκαινιάσουν επαφές.

Ο Ν. Σοφιανός στο ράδιο του Σκάϊ: Πολιτική σκοπιμότητα από το συγκρότημα Λαμπράκη και το ΣΥΡΙΖΑ





πηγη: 902

Πολύχρονος κομανταντε!

Φιντέλ Κάστρο: Πως έγινα Κομμουνιστής


Το παρακάτω κείμενο είναι σύνθεση απαντήσεων που έδωσε ο Φιντέλ Κάστρο σε ερωτήσεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κονσεψιόν, στην Χιλή, στις 18 Νοέμβρη 1971. Το παραθέτουμε ως ενδιαφέρουσα – και διδακτική – μαρτυρία ενός ηγέτη που σημάδεψε όχι μόνο την Κουβανική και Παγκόσμια Ιστορία του 20ου αιώνα αλλά και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προσωπικά, μέσω της άρρηκτης φιλίας και συντροφικότητας που για 11 χρόνια συνέδεσε τους δύο άντρες.

Ήμουν γιός ενός γαιοκτήμονα – αυτό ήταν ένας λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Μορφώθηκα σε θρησκευτικά σχολεία όπου πήγαιναν τα παιδιά των πλουσίων – ένας ακόμα λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Ζούσα στην Κούβα, όπου όλες οι ταινίες, οι εκδόσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν “Made in USA” – ένας τρίτος λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Σπούδασα σ’ ένα πανεπιστήμιο όπου απο 15.000 φοιτητές, μόνο τριάντα ήταν αντιιμπεριαλιστές κι εγώ ήμουν ένας απο εκείνους τους τριάντα στο τέλος. Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, μπήκα ως γιος γαιοκτήμονα – και για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, ήμουν πολιτικά αγράμματος!

Δ. Μανωλάκου: Να υπερασπιστούμε τη λαϊκή κατοικία





πηγη: 902

Το χρέος, ο Βαν Γκογκ... και οι καμηλοπαρδάλεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός και την κουλτούρα αποτελεί το Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ της φτώχειας και της ανεργίας



Αλλαγή βάρδιας στο εργοστάσιο της «Φορντ» στο Ντιτρόιτ το 1910
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2005, ένα παιδί που γεννιόταν στο Ελ Σαλβαδόρ είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει από ό,τι ένα παιδί που γεννιόταν στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 9,7% έναντι 15,5%. Και αυτό είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εξαθλίωσης στην οποία έχει περιέλθει η πάλαι ποτέ κραταιά «πρωτεύουσα» της βαριάς βιομηχανίας των ΗΠΑ. Η οποία, εδώ και χρόνια, αποτελεί ένα είδος «σύνοψης» για το τι είναι, ποιον υπηρετεί και τι αποτελέσματα έχει ο καπιταλισμός στους ανθρώπους, στη ζωή τους, αλλά και στον πολιτισμό.

Ο Γ. Πρωτούλης γα τον 902, Ν. Σοφιανος: Ο Σαμαράς βρήκε το φως στον Ομπάμα όπως το 'χε βρει και ο Τσίπρας











πηγη: 902

Γιατί ωρύεται το «Συγκρότημα» για τον «902»;

Συνέχισαν και χτες τα ΝΕΑ να αναμασούν ψευτιές και συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση του «902» και σε κατ' αποκοπή συνεργασία με τον Δ. Παπαδημούλη, επαληθεύοντας ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει εργολαβικά την αντιΚΚΕ επίθεση. Ο οχετός από την εφημερίδα του ΔΟΛ δεν προκαλεί έκπληξη.



Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που γράφουν για το ΚΚΕ; Τα κείμενα στο χτεσινό φύλλο είναι ανώνυμα. Να υποθέσουμε ότι οι αντιΚΚΕ γραφίδες της εφημερίδας εξάντλησαν τις ικανότητές τους και ανέλαβε κατευθείαν η διεύθυνση; Το πρωτοσέλιδο κάθε εφημερίδας είναι επιλογή της διεύθυνσης. Αλλά αποκλείεται να μην είχε την έγκριση του εκδότη, που στα «ΝΕΑ» είναι ο Σταύρος Ψυχάρης. Αρα, για να μιλάμε καθαρά, ένας εκπρόσωπος της ελληνικής αστικής τάξης, μεγαλοεκδότης και μέτοχος σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις, εξαπολύει μέσα από τις εφημερίδες του επίθεση στο ΚΚΕ, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν από το ΚΚΕ και τον Δ. Παπαδημούλη.

Στα σκαριά τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και μέτρα



Στο φόντο της διαμάχης Ευρωζώνης - ΔΝΤ κλιμακώνεται και η συζήτηση για το «κούρεμα» του χρέους

Μετά τις 22 Σεπτέμβρη, που είναι οι γερμανικές εκλογές, η κόντρα για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα αναμένεται να φουντώσει

Τα σενάρια για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, άρα και νέο μνημόνιο σε βάρος του λαού, επιτείνει η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το «Spiegel» και το οποίο συνέταξε η τράπεζα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ, το αργότερο από τις αρχές του 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δανειακή στήριξη. Οπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014»,το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ (κατ' άλλους, 14 δισ. ευρώ).

Η τράπεζα εκτιμάει ακόμα ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «πολύ μεγάλοι», ενώ κατακρίνεται η έγκριση της τελευταίας δόσης των 5,8 δισ. ευρώ σαν«απόφαση με πολιτικά κίνητρα». Επιπλέον, υπογραμμίζει η Bundesbank, η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική».

Για το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Οι ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το πρώτο επτάμηνο του 2013, συνοδεύτηκαν από την κυβέρνηση με θριαμβολογίες ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» και ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Είναι προκλητικοί και παρουσιάζουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Πώς έγινε εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Με φορο-αφαίμαξη του λαού και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία έπληξε κατά κύριο λόγο τις κοινωνικές παροχές που είχαν απομείνει όρθιες. Τα ίδια μέτρα απαιτούνται τώρα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να προχωρήσει η «δημοσιονομική προσαρμογή» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΔΟΛιες και μικροMEGAλες επιχειρήσεις συκοφάντησης: (Άκρα) Δεξιά στα «FM» (μετά γραφημάτων)

Καλώς σας ξαναβρίσκω, ναυαγοί μου (αλλά ποτέ ναυαγισμένοι), στις κόκκινες στεριές, στις θυμωμένες θάλασσες και στους αληγείς ανέμους. Κι αν οι 17 μέρες έγιναν 20, ελπίζω να μη με κρεμάσετε στο μεσιανό κατάρτι.

«ΠΑΜΕ, λοιπόν, κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες».

Ξέφυγα από τους καρχαρίες
Και νίκησα τους τίγρεις
Ε, δεν θα με φάνε τώρα
Οι κοριοί.
(Λίγο πειραγμένος Μπρεχτ)

Ό,τι πιο βρώμικο κατά του ΚΚΕ αναμασούν «Τα ΝΕΑ»

Βήμα - βήμα ξεπαγώνουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας






Ξεπάγωμα των πλειστηριασμών σπιτιών με πάγωμα των αντιδράσεων, αυτό είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης στο σχεδιασμό της για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών από το 2014 με κριτήρια και περιορισμούς.

Όλα όσα ειπώθηκαν υπέρ των πλειστηριασμών με μπαράζ δηλώσεων αυτές τις μέρες από υπουργούς, δείχνουν πως αφενός η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, αφετέρου πως η επικοινωνιακή τακτική έχει ως προμετωπίδα τη δήθεν προστασία των αδύναμων.

Για τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κέντρο κράτησης και όλη τη γύρω περιοχή



Αργά το βράδυ του Σαββατου, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του κέντρου ξεσηκώθηκαν και αντέδρασαν εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Λίγο πριν, είχαν ενημερωθεί ότι η παραμονή τους θα παραταθεί από τους 12 στους 18 μήνες.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν καταστέλλοντας τους μετανάστες. Έξω από το κέντρο έσπευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Η συνέντευξη της Λιάνας Κανέλλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

* Κυρία Κανέλλη, στις ανακοινώσεις για τον «902» το ΚΚΕ αποφεύγει κάθε αναφορά σε απολύσεις εργαζομένων. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί το ΚΚΕ δεν έδωσε, αφού θέλει τα μέσα παραγωγής στους εργάτες, τον «902» στους εργαζομένους για αυτοδιαχείριση. Δεν είναι απολύσεις;
- Οχι μωρέ! Δεν είναι απολύσεις, με την έννοια του ότι το ΚΚΕ δεν είναι ο Μάνεσης. Δεν μειώνει την παραγωγή της η βιομηχανία του καπιταλιστή στον ταξικό πόλεμο για να αποφύγει τη μείωση κερδών. Δείτε τι λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πόνος είναι. Και ζωής και ψυχής. Αναγκαστική οικονομία πυρομαχικών, για να μην πάει ούτε σφαίρα χαμένη, τελικά.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ένα τυχαίο βίντεο ενός φασιστοειδούς ξετυλίγει ένα νήμα απίστευτου βάθους

Το γελοίο φασιστοειδές που κάνει επίδειξη μαγκιάς εκ του ασφαλούς σε μετανάστες και ανεβάζει το κατόρθωμα του στο διαδίκτυο, μαντέψτε που αλλού ήταν εξεγερμένος..

Το παρακάτω βίντεο στερείται κριτικής! Ο ίδιος άλλωστε στην περιγραφή του βίντεο αναλύει τη δράση του ως εξής (κρατάω αυτούσια την ορθογραφία)

Γερμανία: Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ
Μεταξύ 2007 και 2012 το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας χρηματοδότησε με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ 124 έρευνες και μελέτες σε γερμανικά πανεπιστήμια πάνω σε νέα οπλικά συστήματα, στην τεχνολογία, την ιατρική και άλλους τομείς που σχετίζονται με τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Κιέλου, όπου για μια μελέτη σχετικά με την «καταπολέμηση εξεγέρσεων» το υπουργείο Άμυνας δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η επιλογή του Κιέλου είναι τυχαία. Παρά το ότι έχουν περάσει 95 χρόνια η γερμανική αστική τάξη σίγουρα δεν έχει ξεχάσει όσα έπαθε το Νοέμβρη του 1918 με τους εξεγερμένους ναύτες του Κιέλου να ενώνονται με τους εργάτες και να ανάβουν τη φλόγα της επανάστασης που διαδόθηκε σ' όλη τη Γερμανία.

Τι θέλει τελικά η Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ



Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ, επίσημα και δημόσια, πριν ένα χρόνο είχε ενημερώσει για τις οικονομικές δυσκολίες του σταθμού λόγω της κρίσης, το πιθανό κλείσιμο του «902» και πρόσφατα για την πώληση με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Τι σκοπούς άραγε επιδιώκει να εξυπηρετήσει ο κουρνιαχτός που σηκώνουν Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον «902»;

Για τη βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ και τον «902»




Τα ΝΕΑ και η ΑΥΓΗ πρωτοστάτησαν στις συκοφαντίες σε βάρος του «902» και του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε για τον «902»: «Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φίλους του σταθμού "ράδιο - τηλεόραση 902 Αριστερά στα FM", σχετικά με το σταθμό. Οπως γνωρίζετε, για δύο και πλέον δεκαετίες με το σταθμό "902" δώσαμε ένα σοβαρό και πολύμορφο αγώνα για ουσιαστική ενημέρωση του λαού, ώστε να ξέρει την αλήθεια, να διαμορφώνει άποψη μέσα στον κυκεώνα της στρέβλωσης των γεγονότων και της παραπληροφόρησης.


Ο Νίκος Ζαχαριάδης μέσα από το «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ Β' τόμος 1949 - 1968»


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Tο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚKE, Β΄ τόμος 1949 - 1968, εκτιμά την προσωπικότητα και τη δράση του Νίκου Ζαχαριάδη στο συλλογικό πλαίσιο της πορείας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε αυτό και του ΚΚΕ ως οργανικού του τμήματος μέχρι το 1943 και ως αναπόσπαστου μέρους του μετά απ' την αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ). Στην «Εκτίμηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη» το Δοκίμιο αναφέρει:



«Η ιστορική έρευνα οφείλει να εξετάζει την ηγετική προσωπικότητα του Ν. Ζαχαριάδη και τη διαμόρφωση της στρατηγικής και της λειτουργίας του ΚΚΕ στις συνθήκες της εποχής του. Είναι αντιεπιστημονικό να αφαιρούνται από την έρευνα οι ιστορικές συνθήκες ανάπτυξης και ωρίμανσης του ΚΚΕ, οι συνθήκες ανάπτυξης και ωρίμανσης του Ν. Ζαχαριάδη ως κομμουνιστή ηγέτη»1.

Με αυτόν τον τρόπο ο ρόλος του κρινόμενου προσώπου τοποθετείται στις πραγματικές του διαστάσεις, αποφεύγοντας την υπερβολή (θετική ή αρνητική) με την οποία προσεγγίζονται συνήθως οι ηγετικές προσωπικότητες και κατά κόρον ο Ν. Ζαχαριάδης (...)

Θεμελιακές θέσεις του Δοκιμίου για την αντικειμενική εξέταση της Ιστορίας, ειδικότερα της στρατηγικής του ΚΚΕ, επομένως και της προσφοράς του Ν. Ζαχαριάδη, αποτελούν τα παρακάτω συστατικά στοιχεία:

«Α. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό,[...] εδώ και πάνω από έναν αιώνα. [...] Ο χαρακτήρας της εποχής, [...]τεκμηριώθηκε θεωρητικά από τον Β. Ι. Λένιν και επιβεβαιώθηκε στην πράξη με την πραγματοποίηση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία (1917). [...]

Β. Ο χαρακτήρας της επανάστασης (...) δεν προσδιορίζεται με κριτήριο τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, αλλά από την ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό. Η τελευταία καθορίζει την αναγκαιότητα και την επικαιρότητά του. [...]

Γ. Ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δε μεσολαβεί κάποιο ενδιάμεσο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει και κάποιος ενδιάμεσος τύπος εξουσίας. Ο χαρακτήρας της εξουσίας θα είναι ή αστικός ή εργατικός (προλεταριακός)»3.

Η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το Δοκίμιο απαντά στην αυθόρμητη εντύπωση που είναι δυνατό να δημιουργηθεί, ότι οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα πριν 60 ή 70 και 80 χρόνια. Πράγματι, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, διεθνώς και στην Ελλάδα. Ομως το βασικό, εκείνο που ενδιαφέρει πρωταρχικά, παραμένει επί της ουσίας του αναλλοίωτο: Και τότε και σήμερα ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος. Και τότε και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό την καπιταλιστική κυριαρχία. Η τελευταία αποτελεί τη βάση της ανάλυσης και της ομοιότητας των τότε συνθηκών με τις σημερινές, αφού ο λόγος γίνεται για το ίδιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, δηλαδή για την ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό και τότε και σήμερα.

Ακριβώς η παραπάνω θεώρηση είναι που προσδίδει αντικειμενικότητα στο Δοκίμιο. Αταξική θεώρηση δεν υπάρχει στη μελέτη της Ιστορίας και όλων των κοινωνικών επιστημών. Κάθε ιστοριογράφος προσεγγίζει και αναλύει τα γεγονότα από κάποια ταξική σκοπιά, ανεξάρτητα αν ο ίδιος πιστεύει ότι λειτουργεί πάνω από τάξεις.

Το Δοκίμιο προσεγγίζει τον Ν. Ζαχαριάδη μακριά και σε αντίθεση με τον άγονο και επί της ουσίας οπορτουνιστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε «ζαχαριαδικούς - αντιζαχαριαδικούς», που διαμορφώθηκε μετά την 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ (1956). Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι αυτή η αντίθεση διαπέρασε το ΚΚΕ κάθετα και αποτέλεσε μία διελκυστίνδα που την εξαλείφει με την πάροδο του χρόνου μόνο το φυσικό τέλος των πρωταγωνιστών της. Οσο κι αν οι πρώτοι σε εκείνη τη φάση είχαν το δίκιο με το μέρος τους, τυχόν αποδοχή από το Δοκίμιο αυτής της αντίθεσης δε θα αποτελούσε βήμα μπροστά, ούτε αντιμετώπιση του «αντιζαχαριαδικού» μηδενισμού. Θα σήμαινε άκριτη αποδοχή των λαθών του Ν. Ζαχαριάδη.

Η απόρριψη του προηγούμενου διαχωρισμού δε σημαίνει ότι το Δοκίμιο επιλέγει έναν ενδιάμεσο δρόμο. Αντίθετα, υπερβαίνει αυτή την αντιπαράθεση με επίκεντρο τον άξονα που πραγματεύεται, τη στρατηγική του ΚΚΕ, αλλά και τη στάση του Ν. Ζαχαριάδη σε καίρια για το ΚΚΕ και την εργατική τάξη ζητήματα.

Το Δοκίμιο κινείται ενάντια στο μηδενισμό της προσφοράς του Ν. Ζαχαριάδη, αλλά και ενάντια στην εξιδανίκευσή της. Η τελευταία, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει αντικειμενική βάση, στομώνει το νυστέρι της επαναστατικής κριτικής, τροφοδοτεί την προσχηματική κατηγορία «της προσωπολατρίας» και κυρίως δείχνει αδυναμία ή άρνηση εξαγωγής συμπερασμάτων, ιδιαίτερα όταν έχουν μεσολαβήσει οι αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και με ιδιομορφίες στην Κίνα.

Η εξιδανίκευση του προσώπου είναι χαρακτηριστικό σειράς κειμένων δήθεν συνεπών του κομμουνιστικού κινήματος. Με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι είναι χαρακτηριστικό και του συγγραφέα Αλέξη Πάρνη, ο οποίος αποκόβει τον Ν. Ζαχαριάδη από τον κορμό που τον διαμόρφωσε, το ΚΚΕ και την ΚΔ, ενώ εμπορεύεται το όνομά του, από τη μια αποθεώνοντας και προσεγγίζοντας αντιεπιστημονικά την προσωπικότητα του Ν. Ζαχαριάδη και από την άλλη «διανθίζοντας» τα σχετικά γραπτά του με αναλύσεις και περιγραφές που αγγίζουν τα όρια του αντικομμουνισμού.4

Το Δοκίμιο κρίνει θετικά τη συνεισφορά του Ν. Ζαχαριάδη ως κομμουνιστή ηγέτη και τον αποκαθιστά από τη συκοφαντική κατηγορία που συνόδεψε για πολλά χρόνια τη δεξιά οπορτουνιστική επιχειρηματολογία της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας (1956) και άλλων Ολομελειών της ΚΕ, καθώς και των Πορισμάτων του 1964 και του 1967. Ταυτόχρονα, επιχειρεί κριτική στα λάθη του και εξήγηση των αιτιών τους.