Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σωματείο Εργαζομένων LIDL: Καταγγέλλει απόλυση εργαζόμενου από κατάστημα στην Κύπρο

Την απόλυση του εργαζόμενου Άκη Πούλου, από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ LΙDL στην Κύπρο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων LIDL Ελλάς Ν. Αττικής. Όπως καταγγέλλει, ο εργαζόμενος απολύθηκε, επειδή προσπάθησε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που αποφάσισε και η κυπριακή κυβέρνηση.

Η καταγγελία του Σωματείου επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της Κύπρου πριν λίγες ημέρες απελευθέρωσε πλήρως τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργησε την κυριακάτικη αργία χαρακτηρίζοντας τουριστική περιοχή όλη την Κύπρο.



Οι συνέπειες για τους εργαζομένους θα είναι τραγικές, θα λιώνουν στα πόδια τους ολομερής για να πλουτίζουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει μεγάλες ευθύνες εφαρμόζοντας εντολές της ΕΕ που μετατρέπει όλη την Κύπρο σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο.

Αυτή την κατάσταση προσπάθησε να αναδείξει στους εργαζομένους της πολυεθνικής LIDL ο συνάδελφος Άκης Πούλος, εργαζόμενος στο κατάστημα της Πάφου, γι' αυτό το λόγο απολύθηκε, γιατί και ο ίδιος δεν θέλει να μετατραπεί σε δούλο τον 21ο αιώνα.

Καταγγέλλουμε την πολυεθνική LIDL για την απόλυση του συναδέλφου. Με την ενέργεια της αυτή δείχνει ότι στα μαγαζιά της δεν ανέχεται εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, απαγορεύει την ενημέρωση των εργαζομένων, ουσιαστικά απαγορεύει τη συνδικαλιστική δουλειά και δράση και όποιος "τολμήσει" απολύεται. Αυτό έκανε και με τον συνάδελφο ΑΚΗ ΠΟΥΛΟ.

Απαιτούμε από την πολυεθνική εταιρεία LIDL να πάρει πίσω την απόλυση».
πηγη: 902

Το κερί

Άσκηση: Βρείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα παρακάτω κείμενα. Σημειώστε ότι τα αναφερόμενα περιστατικά χωρίζονται από μια ολόκληρη δεκαπενταετία:


(Α) "Με το κερί στον 21ό αιώνα" (Ριζοσπάστης, 24/7/2013)

«Να μου πουν γιατί πρέπει να είμαι άνεργη, γιατί να μην έχουμε ρεύμα στο σπίτι; Να μου δώσουν μια εξήγηση». Οι φράσεις ανήκουν στην Αρτεμη μόλις 21 ετών. Τέλειωσε το ΕΠΑΛ και ψάχνει καθημερινά για μεροκάματο. Ζει με τη μητέρα της, επίσης άνεργη και την αδερφή της στο Πέραμα. Η μητέρα της έπαιρνε ένα ψωροεπίδομα από την Πρόνοια, επειδή έχει πρόβλημα με την καρδιά της, το οποίο της το έκοψαν γιατί μπορεί και περπατάει. Δηλαδή, γιατί δεν έχει αναπηρία πάνω από 70%. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πριν μερικές μέρες, συνεργείο της ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα από τη κολόνα! Δηλαδή, τους καταδίκασαν στον 21ο αιώνα στο κερί, γιατί «πού λεφτά για πετρέλαιο στη λάμπα»!

Β. Μαρούπας στο ΣΚΑΪ: Ο λαός να ξεσηκωθεί, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του




πηγη: 902

Καραμπινάτοι εργοδοτικοί



Η χρονιά 2012 - 2013 ήταν μια ιδιαίτερα «παραγωγική» χρονιά για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καθώς - εκτός όλων των άλλων - σε κρίσιμους και κερδοφόρους τομείς που δραστηριοποιούνται τα μονοπώλια υπέγραψαν μια σειρά από κλαδικές αλλά και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρηματιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο, στο τσάκισμα της ζωής των εργαζομένων, είχαν και έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Της ...τάξης το κάγκελο


Βάζουν τάξη στη ζωή μας. Ξέρετε αυτό το μπάχαλο όπως το είχαμε καταντήσει με τα χάλια που έχουμε εμείς οι άχρηστοι.
Ηταν ώρα κάποιος επιτέλους να ενδιαφερθεί και να μας καθήσει στο σκαμνί. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να ζούμε τόσο άθλια. Κι έτσι ζούμε τρισάθλια που όπως παραδέχονται αυτοί που ψηφίζουν "υπέρ μεταρρυθμίσεων" σε εκλογές και δημοσκοπήσεις είναι καλύτερα... γιατί πρέπει επιτέλους να "αλλάξει κάτι". Κι έτσι μας αλλάζουν τον αδόξαστο βγάζοντάς μας κυριολεκτικά το λάδι για να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καθόλου.
Το διαβάσαμε στο 902.gr σήμερα ότι η φορολογία μισθωτών και φτωχών αυξήθκε από το 2011 κατά 52%! Πόσο να αυξήθηκε αντίστοιχα αυτή των εφοπλιστών άραγε; Η φοροαπαλλαγή εννοείται. Δεν είμαστε δα κι όλοι το ίδιο. Είπαμε, αυτοί οι "άνθρωποι" ξεκίνησαν με ενα κασελάκι, σαν το Βασιλάκη Καίλα, και τώρα έχουν από 50 καράβια και 100 δις... Τι σχέση έχουν μ'εμάς τους άχρηστους; Οχι μόνο δεν πρέπει να φορολογηθούν αλλά να τους δώσουμε και τα σπίτια μας. Πληστηριασμοί τώρα!

Οταν δε συμφωνούν με την πραγματικότητα...



Παραθέτουμε εν συντομία «αντιρρήσεις» που εκφράστηκαν σε μερίδα του Τύπου, με αφορμή την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 39 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας: «Ανιστόρητη και αντιεπιστημονική προσέγγιση περί συμβιβασμού ανάμεσα στη χούντα και τον αστικό πολιτικό κόσμο, παραγνωρίζει την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος και την επίδραση των αγώνων του στην πτώση της δικτατορίας, εξομοιώνει τις συνθήκες της χούντας με αυτές της αστικής δημοκρατίας». Επικαλούνται και τον Λένιν λέγοντας πως πουθενά δεν ισχυρίστηκε ότι «με την αστική δημοκρατία ξεμπερδεύεις με τη θεμελιώδη διαπίστωση ότι είναι μορφή ταξικής δικτατορίας».

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Stathis is back


   Με άρθρο του στον ΕΝΙΚΟ ο Στάθης Σταθόπουλος καταπιάνεται με το αγαπημένο του θέμα το οποίο δεν είναι άλλο απο το ΚΚΕ. Εμείς δε θα μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στα επιχειρήματα του Στάθη τα οποία άλλωστε δεν είναι παρα μια συρραφή των όσων ακούμε συχνά πυκνά απο διάφορους <<φίλους>> με το απαραίτητο περιτύλιγμα βέβαια που του βάζει ο γνωστός σκιτσογράφος.Θα επιχειρήσουμε όμως να του απαντήσουμε στο ύφος που λατρεύει ο ίδιος και οι ομοιδεάτες του.

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος


O αποκαλυπτικός διάλογος Καψή-Τσίπρα

Ο ακόλουθος διάλογος διημείφθη την Παρασκευή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση στη Βουλή:


Αλέξης Τσίπρας: «Σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο».

Black Bidet

πηγη: Fadomduck2 via left.gr

Σχολιο1: Τι να του πει του Αλέξη η Σοβιετική αισθητική οταν έχει μάθει στα περιφερόμενα σουτιέν;

Σχολιο2: Θέλει πραγματικά να έχεις μεγάλο ταλέντο ωστε καθε φορά που κάνεις μια βαρύγδουπη δήλωση μετα απο μικρό χρονικό διάστημα να ξεβρακώνεσαι (στην προκειμένη περίπτωση κυριολεκτικά) και αν μη τι άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ταλέντο περισσεύει.

Οι ..."όλοι μαζί" και το "διασπαστικό" ΠΑΜΕ




Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα σήμερα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας από το ΠΑΜΕ μες το κατακαλόκαιρο.Στην Αθήνα έγινε ένα πολύ μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, που μετά τις ομιλίες με χιλιάδες κόσμο, μικροεπαγγελματίες, μαγαζάτορες, αυτοαπασχολούμενους, εμπορουπάλληλους αλλά και άλλα σωματεία, κινήθηκε από την Ομόνοια και την Αθηνάς προς Μοναστηράκι, ανέβηκε Ερμού περνώντας μέσα από την καρδιά του εμπορικού κέντρου, έκανε το γύρο της πλατείας Συντάγματος από Ξενοφώντος και μετά από μια μισάωρη στάση στη Βουλή βάδισε πίσω στην Ομόνοια όπου διαλύθηκε.

Amber Alert: Αναζητούνται πλούσιοι




Μέσα στο γενικό χαμό των ανταγωνισμών ξεμείναμε και από πλούσιους!

Αυτό τουλάχιστον λένε τα στοιχεία που δόθηκαν για τη φορολογία.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο συνδικαλισμός που σαπίζει και το (νεο) ΠΑΣΟΚ που γεννιέται

   Με άρθρο του στο κουτί της Πανδώρας που έχει ως τίτλο Ο Συνδικαλισμός που πεθαίνει ο γνωστός και μη εξαιρετέος (αρθρογράφος της Αυγής) Θανασης Καρτερός καταπιάνεται με την αποχώρηση Φωτόπουλου απο την προεδρία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στο αρθρο  του αυτο ο εν λόγω δημοσιογράφος αναλύει εκτενώς το μοντέλο του συνδικαλισμού που εδραιώθηκε απο την περίοδο της μεταπολίτευσης εως και  σήμερα στην σύμβολο του οποίου υπήρξε αναμφίβολα ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής. 

Η Τασία Τσατσούλη στον ΑΝΤ1




πηγη: 902

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 39 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας




Σε ανακοίνωσή του για τα 39 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο συμβιβασμός, που έγινε πριν 39 χρόνια ανάμεσα στη χούντα και στον αστικό πολιτικό κόσμο, καθώς και η εμπειρία όλων αυτών των δεκαετιών δεν πρέπει να αφήνουν πια αμφιβολία σε κανέναν εργαζόμενο ότι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Μαθηματα εργοδοτικου συνδικαλισμού made in England

Στην τελευταία έκδοση του περιοδικού του συνδικάτου GMB (γενικό σωματείο που μέλη του είναι κυρίως χειρώνακτες εργάτες σε διάφορους κλάδους), ανάμεσα στην πολυσέλιδη καμπάνια υπέρ του Εργατικού Κόμματος, περιλαμβάνεται και ένα σκίτσο–«μάθημα» συνδικαλιστικής δράσης.


Στο σκίτσο φαίνονται εκπρόσωποι του συνδικάτου στο γραφείο του αφεντικού να λένε τα εξής:


Εκπρόσωπος 1: Ζητάμε μόνο μία μικρή αύξηση.

Οταν τσακώνονται τα βουβάλια...



Ο ερχομός του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προετοιμασία όπως γράφτηκε του ταξιδιού του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ τροφοδότησε τα αστικά ΜΜΕ με σχόλια για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, σε συσχετισμό με την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας. Αλλωστε δυο μέρες πριν ήταν στην Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος επέμενε στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το μείγμα της οποίας είναι αυτό που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωζώνη, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ταυτόχρονα πολλά αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ σε ανάκαμψη, και μάλιστα σε αντίθεση με την Ευρωζώνη για την οποία, όπως λένε, υπάρχουν εκτιμήσεις αμερικανικών οικονομικών επιτελείων που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη «ύφεση» το φθινόπωρο. Ολ' αυτά βεβαίως διανθισμένα με τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι δε συζητά για «νέο κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, τις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα θετικά βήματα και πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει, ιδιαίτερα στον τομέα των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων γιατί έτσι θα έλθει η ανάπτυξη της καπιταλιστικής της οικονομίας. Με σχόλια ακόμη ότι αυτή η πολιτική συνεχίζει την κρίση. Ο δε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επίσης εκθείασε τα βήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας και αυτός για τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ενώ πρόβαλε ταυτόχρονα την ανάγκη μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας, υπονοώντας ότι με την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη...

Κρίσιμο ποιος κάνει ταμείο



Αν σωστά μεταφράζουμε τα πανηγύρια για την «ορθότητα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που τώρα, όπως μας λένε, έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ, πρέπει να αναμένουμε μια νέα ένταση στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Μόλις προχτές, με τον αέρα που του δίνει αυτή η πολιτική, ένας ξενοδόχος απέλυσε την πρόεδρο του σωματείου. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία απόλυση, ορισμένες όμως έχουν το στίγμα της χρονικής στιγμής που γίνονται. Με τον αέρα στα πανιά τους οι καπιταλιστές δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, αν δεν τους «κοπεί το χέρι από τον ώμο» (μεταφορικά, για να μην παρεξηγηθούμε, τέτοιες μέρες που λογίζεται ποινικό αδίκημα όποια αναφορά στο ιστορικό διά ταύτα της ταξικής πάλης), από ένα εργατικό κίνημα που επείγει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του για να περάσει στην αντεπίθεση.
***

Ηδη, ο υπουργός Υγείας καταφεύγει στον «κοινωνικό αυτοματισμό», επικαλούμενος το καλό των ασθενών, που, δήθεν, βλάπτονται από τις κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Κρατάει -έτσι νομίζει - στο απυρόβλητο μια πολιτική που έχει φτάσει να λογίζει θεραπεία το θάνατο, στον οποίο σπρώχνει καθημερινά αυτή η πολιτική όποιον αρρωστήσει και δεν έχει τα φράγκα να τα βγάλει πέρα. Αν έχει αντίρρηση ας ρωτήσει να μάθει -αν δεν ξέρει- τι σημαίνει νεφροπαθής τη σήμερον ημέρα, τι σημαίνει άνθρωπος που έχει ανάγκη την πρόνοια.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κώστας Ζιώγας στον ΣΚΑΪ: Ο λαός πρέπει να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει




πηγη: 902

Βρε καλως το το παιδι...



Σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» (21/7/2013) ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται εναντίον των ημιμαθών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, κυριαρχούν στην πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου.

Για πολλές των παραπάνω περιπτώσεων δεν έχει και πολύ άδικο ως προς αυτό, παρά το γεγονός ότι ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί την τέτοια κριτική σπάνια και με μια σχετική σεμνότητα και όχι ως «ξερόλας». Στο άρθρο του ο Θ. Πάγκαλος – κάτι που δεν που παραλείπει ποτέ του – καταφέρεται κατά του ΚΚΕ, λέγοντας διάφορα τα οποία δεν αποδείχνει ως συνήθως (ας θυμηθούμε την προβοκάτσια για τις μετοχές του ΚΚΕ στην εταιρεία «Γερμανός», την οποία ουδέποτε απέδειξε ο Θ. Πάγκαλος, διότι το γεγονός ήταν ανύπαρκτο και άρα δεν υπήρχαν αποδείξεις. Αυτό το γνώριζε, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την πολιτική αν αποδειχθεί ότι το ΚΚΕ δεν έχει μετοχές, ωστόσο παρέμεινε και συνεχίζει να επιτίθεται).

Μπόλεκ και Λόλεκ

Valentina Savelieva, Γιορτή, 1970
Στο 902 σχολιάστηκε η πιο κάτω φράση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:


"Εκπέμψατε παρανόμως και από ιδιωτικό στούντιο ένα πειρατικό σήμα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, με αισθητική που παραπέμπει στα κανάλια της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 1970 και στα κινούμενα σχέδια του Μπόλεκ και Λόλεκ."


Το επίκεντρο του σχολιασμού ήταν η απαξία των πολωνικών κινουμένων σχεδίων -- τα οποία παρεμπιπτόντως θυμάται η γενιά μου, αλλά μάλλον δεν πρόλαβε ποτέ ο Τσίπρας. Αλλά νομίζω ότι ο εστιασμός αυτός είναι λανθασμένος. Δεν είναι η αναφορά στον Μπόλεκ και τον Λόλεκ το ενδιαφέρον στοιχείο της τοποθέτησης αλλά η αναφορά σε "αισθητική" της ΕΣΣΔ (δεκαετίας 1970, λέει ο Τσίπρας).

Από σήμερα σε εφαρμογή οι 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών - Αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα


Ούτε μέρα δεν χάνει η κυβέρνηση για την προώθηση όσων αντιλαϊκών μέτρων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα. Στο πλαίσιο της απόφασης για κινητικότητα 8.000 εκπαιδευτικών, βγάζει σε διαθεσιμότητα από σήμερα Δευτέρα 2.000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές.

48 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα


Mια ακόμη μαζική και δυναμική πορεία με πολλές χιλιάδες κόσμου, το βράδυ της 21ης Ιουλίου ξεκίνησε από τα Προπύλαια κατέβηκε Ομόνοια, κι από τη Σταδίου ανηφόρισε προς το Σύνταγμα.

Κόσμος πυκνός και οργισμένος. Λίγες μέρες πριν στις 15 Ιουλίου του 1965 η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε παραιτηθεί μετά από κόντρα με το παλάτι για το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο λαός ήταν στους δρόμους. Τα Ιουλιανά είχαν ξεκινήσει.

Καλάματα - Δημήτρης Αρβανιτάκης: Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή σ' αυτά τα χώματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)




πηγη: 902

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Κάτι ψήνεται;


Η είδηση έχει ως εξής: Με πρωτοβουλία της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη διοργανώθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκδήλωση με αντικείμενο συζήτησης της «σύμπτυξη μετώπου προοδευτικών, αριστερών και οικολογικών κομμάτων και κινήσεων». Καλεσμένοι -έχοντας ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση- ήταν η ΔΗΜΑΡ, οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», ο ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ «Αριστερή Προοπτική», η «Κοινωνία των Πολιτών» του αποχωρήσαντα απ' τη ΔΗΜΑΡ Ο. Βουδούρη και σχεδόν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚογενές κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (Μητρόπουλος, Κουρουμπλής, Τσουκαλάς, Κοτσακάς, Δαρδανός και άλλοι), όπως και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο «σοβιετολόγος» Τσίπρας και τα παιδιά στο σοσιαλισμό

Γρηγοριάδης Κώστας
«...Εκπέμψατε παρανόμως και από ιδιωτικό στούντιο ένα πειρατικό σήμα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, με αισθητική που παραπέμπει στα κανάλια της Σοβιετικής Ενωσης της δεκαετίας του 1970 και στα κινούμενα σχέδια του Μπόλεκ και Λόλεκ» (ομιλία Τσίπρα στη Βουλή στο ν/σ για ΝΕΡΙΤ).