Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μια Γκερνίκα για το Μπελογιάννη



Ένας άγνωστος πίνακας εμπνευσμένος από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (30/3/1952) που, ΣΑΝ ΧΘΕΣ (15/11) καταδικάστηκε σε θάνατο, από το ζωγράφο Πίτερ ντε Φράντσια.

Ο ίδιος λέει: «Ζωγράφισα τον πίνακα γρήγορα,ύστερα από ένα μόνο προσχέδιο, υπό τη συναισθηματική επιρροή των ίδιων των γεγονότων. Τότε ζούσα ήδη στην Αγγλία και, παρ΄ ότι η αίσθησή μου είναι ότι η αντίδραση εδώ ήταν μάλλον μικρότερη από ό,τι στη Γαλλία, στον κύκλο των επαφών μου η εξέλιξη αυτή είχε μεγάλη επίπτωση....Το θέμα αντανακλά ένα σημαντικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, επομένως, η φυσική κατάληξη του πίνακα δεν μπορεί παρά να είναι στην Ελλάδα....Θα ήθελα κάποια στιγμή να αποτελέσει κομμάτι της μόνιμης συλλογής ενός ελληνικού μουσείου, έτσι ώστε πολλοί άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να τον βλέπουν και να θυμούνται ό,τι έγινε...

Και πάλι για τους νεκρούς τού Πολυτεχνείου




- Όπως είπε και στην απολογία του, ο Παπαδόπουλος ήταν θιασώτης τής δημοκρατίας και ήθελε να κάνει εκλογές. Δυστυχώς, όμως, οι αμερικάνοι δεν ήθελαν κάτι τέτοιο και του έστησαν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο για να τον ξεφορτωθούν.
- Το τανκ στο Πολυτεχνείο δεν πάτησε ούτε νύχι φοιτητή.
- Δεν υπήρξε κανένας νεκρός μέσα στο Πολυτεχνείο.
- Όσοι σκοτώθηκαν, σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που υπάκουαν σε εντολές των αμερικανών, οι οποίοι ήθελαν να ρίξουν τον Παπαδόπουλο.

Το Πολυτεχνείο και οι κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις



Κάποιος άνθρωπος με στοιχειώδη μαρξιστική, διαλεκτική ωριμότητα γελάει με τις ιστορικές αναλύσεις των φορέων της κυρίαρχης αστικής τάξης. Αυτοί όμως έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι. Έχουν κατορθώσει, όχι μόνο να γράψουν την ιστορία όπως θέλουν, αλλά μαζί της να γράψουν και την υποτιθέμενη απάντηση στην κυρίαρχη ιστορική αφήγηση. Η ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του προβλήματος.

 Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ





πηγη: 902

Κάτι απορίες που έχουμε...




«Οι ιδιωτικές εταιρείες στο ασφαλιστικό σύστημα πλην των λειτουργικών τους εξόδων και του αναμενόμενου κέρδους φορτώνουν σ' αυτό και τις αστοχίες των δικών τους τοποθετήσεων και ζημιών», φέρεται να δήλωσε στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος. Στο ίδιο ρεπορτάζ η «Αυγή» εκτιμά ότι «η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης θα είναι το πρώτο βήμα της εσπευσμένης εισόδου της ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό σύστημα». Ωραία όλα αυτά, αλλά πού κολλάνε με τη δήλωση του Γ. Σταθάκη ότι «το μεγάλο διακύβευμα αφορά το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης, του δημόσιου πυλώνα (...) Δίπλα όμως σε αυτόν η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης, και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα...»; Γιατί τρεις μέρες μετά τη διατύπωση αυτής της θέσης ενώπιον των εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών η εφημερίδα επιμένει να την κρατά στο σκοτάδι;


Τα μνημόνια θα είναι διαρκείας όσο...


Πολύς αχός σηκώνεται και πάλι από αστούς πολιτικούς και τα συνεπικουρούντα αστικά ΜΜΕ για τα «επιτυχημένα» προγράμματα «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Στην πρώτη περίπτωση πανηγυρίζεται ότι το Δεκέμβρη βγαίνει από το μνημόνιο και μπορεί να δανειστεί στις αγορές και στη δεύτερη, αυτή της Ισπανίας, ότι καταφέρνει να «εξυγιάνει σημαντικά το τραπεζικό της σύστημα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης». Ο συνειρμός που επιχειρείται είναι ότι οι δύο χώρες (ανακατεύουν αστικές κυβερνήσεις και λαούς) ήταν «υπάκουες», «τήρησαν τις δεσμεύσεις» (για το δάνειο 85 δισ. ευρώ η πρώτη, για το μνημόνιο, για να τιθασευτούν τα ελλείμματα η δεύτερη, που δεν είχε μνημόνιο) και άρα η «σκληρή προσπάθεια ανταμείβεται»...



Πριν οι ίδιοι εκθείαζαν για την στάση τους τις αστικές δυνάμεις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές ότι με την πολιτική συνεργασία αλλά και την κοινωνική συναίνεση που επέβαλαν με τη συνεργασία και των συνδικαλιστικών ηγεσιών στις χώρες αυτές κατάφεραν να υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Παλιότερα, τη δεκαετία του '90, πριν τη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση που ξεκίνησε το 2008, αστοί αλλά και οπορτουνιστές μιλούσαν για την Ιρλανδία, ως τον «κέλτικο τίγρη», τον «παράδεισο των επενδύσεων», όπου πάνω από 1.000 πολυεθνικές (μεγάλο μέρος αμερικάνικες) έκαναν τις μπίζνες τους, σε διάφορους τομείς όπως νέες τεχνολογίες, τραπεζικό σύστημα, κατασκευές, εμπόριο κ.λπ. «Κλίνοντας» το «ιρλανδικό θαύμα» σε «όλες τις πτώσεις» καλούσαν όλους τους λαούς να το μιμηθούν.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973

Η επίδραση του εργατικου κινήματος 


Ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, ορόσημο της λαϊκής πάλης, σε μια από τις δύσκολες περιόδους της νεότερης Ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος. Σαν τέτοιο ορόσημο μπορεί να σηματοδοτεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας την αντίσταση και την ανυποταγή. Ενας λαϊκός ξεσηκωμός, τα όρια του οποίου δε χωρούν στα στενά πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, που μπορεί να αλλάζει το μανδύα της κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης αυτής της άθλιας κοινωνίας με φασιστικά καθεστώτα και χούντες, δηλαδή της δικτατορίας των μονοπωλίων, αλλά με τον ίδιο πάντα σκοπό: Την εξουσία πάνω στην εργατική τάξη και στο λαό, για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.

Σαράντα χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό λαού και νεολαίας το Νοέμβρη 1973





πηγη: 902

«Φωνή της Αλήθειας»: Σατυρικό χρονικό «Βίοι παράλληλοι ή το φιλέτο» για τα σκάνδαλα της χούντας




Το σατυρικό χρονικό «Βίοι παράλληλοι ή το φιλέτο»μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας» και αναφέρεται στο σκάνδαλο των κρεάτων που ξέσπασε το 1972 και έμεινε γνωστό ως «σκάνδαλο Μπαλόπουλου».

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων :

-Παρακαλώ τους μάρτυρες κατηγορίας να προσκομίσουν τις αποδείξεις της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού.

Μάρτυρες κατηγορίας:
- Κύριε πρόεδρε, είναι πασιφανές, και η ιστορία το γράφει, ότι, φασίστες και κομμουνιστές ήταν πάντα μαζί και στους ίδιους χώρους.

Σήμερα η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»




Στα δικαστήρια σέρνουν σήμερα κυβέρνηση και βιομήχανος Μάνεσης τους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», συνεχίζοντας την προσπάθεια να χτυπήσουν τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν για περισσότερους από δέκα μήνες. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» (!) και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Ακόμα, δικάζονται 18 χαλυβουργοί και μια γυναίκα σύζυγος απεργού που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Διεργασίες!




Είναι εύλογοι οι αστικοί προβληματισμοί για την ανασύνταξη του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. Παρόλο που από τη μια είναι σαφής η προσπάθεια ενίσχυσης του διπολισμού ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη συνεχίζει το «πρόβλημα» για τα αστικά επιτελεία ότι μέχρι σήμερα αυτός ο διπολισμός δεν είναι τόσο ισχυρός. Δεν εγκαταλείπονται έτσι και άλλα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ακόμα και η προοπτική κυβέρνησης με τη συμμετοχή τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, υπό προϋποθέσεις. Αλλωστε, αυτό το σενάριο δεν ρίχτηκε πρώτη φορά αφού τόσο στελέχη της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ φλέρταραν με μια τέτοια άποψη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος της κριτικής που άσκησε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ σωστά τα είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Τέξας, εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό πρέπει να ασκήσει μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση ως υποψήφιος διαχειριστής.

Ο καρκίνος από τη σκοπιά του αστικού κέρδους και από τη σκοπιά του εργατικού χρέους

Οικογένεια Στουρνάρα ΕΠΕ


Άλλο ένα υπέρογκο ποσό, 1,6 εκ. €, έχει χαριστεί στην οικογένεια του Υπουργού Οικονομικών για την επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου.


O Γ. Στουρνάρας είναι συνώνυμο της φτωχοποίησης των Ελλήνων και της ευημερίας της οικογένειάς του.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Να σταματήσει αμέσως η απέλαση των 4 εργατών Γής της Ν.Μανωλάδας που πυροβολήθηκαν από τους μπράβους της Βαγγελάτος ΑΕ

Εργάτης γης στη Μανωλάδα, τραυματισμένος από τις
σφαίρες των μπράβων της εργοδοσίας


Είναι συγκλονιστική η καταγγελία της Κίνησης «ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή». Μας λέει ότι μετανάστες της Ν. Μανωλάδας που παραλίγο να βρεθούν νεκροί πυροβολημένοι από μπράβους των αφεντικών τους, τώρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να απελαθούν.

Βίντεο της ΚΝΕ για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου






Νέες καταδίκες συνδικαλιστών της Ζώνης

Κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πρωτοπόρων εργατών. «Εγκληματική οργάνωση» χαρακτήρισε τα συνδικάτα ο εργολάβος - κατήγορος
Από παλιότερη κινητοποίηση, με αφορμή τις διώξεις από τους εργοδότες του ΒΙΠΑΣ
Χαρακτηριστικά κλιμάκωσης παίρνει η επίθεση του κράτους και της εργοδοσίας ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Χτες, το μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες, καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στις 31 Οκτώβρη είχε καταδικάσει δύο ακόμα συνδικαλιστές σε 5μηνη φυλάκιση.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ




Μια φίλη στο Φ/Β σχολίαζε τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε προοπτική εκλογικής νίκης κλπ. Σε μια αποστροφή των σχολίων έγραψε και το εξής: «ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ 5% ΑΣ ΨΑΧΤΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ...» 


Τι να πω;

Φυσικά ας ψαχτεί η ηγεσία του. Πρέπει όμως και να ψαχτούν και αυτοί που το λένε.

Έχουμε και λέμε.
-Όταν το ΚΚΕ κατακεραύνωνε την Ενιαία Αγορά του 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πήρε στις εκλογές του 1993 4,54%.

Δ. Κουτσούμπας: Στη λαϊκή συμμαχία η διέξοδος για τους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές





πηγη: 902

Αλλεπάλληλα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου



Στην τελική ευθεία βάζει η συγκυβέρνηση τα «προαπαιτούμενα μέτρα»


Διά πυρός και σιδήρου σχεδιάζουν να περάσουν τις πολιτικές τους τα επιτελεία της ΕΕ προαναγγέλλοντας αποφασιστικά βήματα για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον εάν υπάγονται ή όχι σε «προγράμματα επιτήρησης», ανεξάρτητα και από τη φάση του καπιταλιστικού κύκλου («ανάπτυξη» - κρίση). Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ζητήματα της «ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», οι τρόποι και η «προέλευση» των κεφαλαίων για τη διάσωση των τραπεζών στο ενδεχόμενο νέων κραδασμών, άλλα θέματα που έχουν ανακύψει γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη, η διαμόρφωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις καταγραφόμενες αποκλίσεις των οικονομιών σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ, του επιπέδου των πληθωρισμών κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πεδία δράσης στο κεφάλαιο



Το παράδειγμα...
Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ - ή κατά τον κύριο που τον ανήγγειλε «τη σωστή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ» - ο Γ. Σταθάκης συμμετείχε την Τρίτη, σε συνέδριο των «Financial Times» με θέμα: «Το μέλλον της Ασφάλισης στην Ελλάδα». Στην παρέμβασή του, και αφού ενημέρωσε για τις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έχουν κάνει με το φορέα των ασφαλιστικών εταιρειών, έσπευσε να αποδείξει ότι δεν πήγαν στράφι τα «ιδιαίτερα», λέγοντας: «Το μεγάλο διακύβευμα αφορά το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης, του δημόσιου πυλώνα. Αυτόν τον πυλώνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον υπερασπιστεί, προστατεύοντάς τον και αναβαθμίζοντάς τον ως δημόσιο πυλώνα ασφάλισης. Δίπλα όμως σε αυτόν η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης, και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα...» (...) «Είμαστε έτοιμοι να γίνουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν το δυναμικό χαρακτήρα αυτού του συστήματος»...

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Λιάνα Κανέλλη: Οι ατάκες και η χλευαστική αισθητική κρύβει την πολιτική συμφωνία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου





πηγη: 902

 Σιγά το νέο...

Σ.ΑΝΕΛ

Σαν βόμβα που «έσκασε» παρουσιάστηκε από τα αστικά ΜΜΕ η είδηση περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ στις τοπικές εκλογές, με τον Ν. Μαριά των ΑΝΕΛ να το «αναγγέλλει» και τον Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ να το «διαψεύδει» σε κεντρικό επίπεδο -με περισσή υποκρισία, όμως, ότι αυτή θα αποφασιστεί από τις «τοπικές κοινωνίες».

Θ. Παφίλης: Τα ΕΑΣ πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να κλείσουν ή να συρρικνωθούν





πηγη: 902

Η ουσία του καυγά




Νέα κομμάτια προστίθενται συνεχώς στο παζλ του ενδοϊμπεριαλιστικού καυγά: οξύνονται οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι αντιθέσεις μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε χώρας. Τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η προωθούμενη διαδικασία ελέγχου των «υπερβολικών πλεονασμάτων» της Γερμανίας από την Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι αυτά επιβαρύνουν τις καπιταλιστικές οικονομίες του «νότου» και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Η στιγμή που έρχεται αυτή η εξέλιξη μόνο τυχαία δεν είναι. Χαρακτηριστικά, το γερμανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν ξεπέρασε τώρα, για πρώτη φορά, το 6% του ΑΕΠ -ποσοστό που θεωρητικά αποτελεί όριο για την έναρξη αυτής της διαδικασίας- αλλά δεν έχει πέσει καθόλου κάτω από αυτό ήδη από το 2007. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη διαδικασία έρχεται να προστεθεί στις κόντρες που εκφράστηκαν μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το βασικό επιτόκιο δανεισμού, στις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εναντίον της Γερμανίας επίσης για τα πλεονάσματά της, αλλά και στη «δημόσια ακρόαση» της τρόικας (της ΕΕ και της ΕΚΤ για την ακρίβεια, αφού το ΔΝΤ αρνήθηκε να συμμετάσχει) από επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τα «προγράμματα στήριξης» χωρών της ΕΕ.

Για ποια διεθνή εμπιστοσύνη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ;





«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται διεθνώς ως αξιόπιστη πολιτική δύναμη, με την οποία είναι αναγκαία η συζήτηση, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα εξουσίας. Ο διεθνής παράγων, ακόμη και οι πιστωτές, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την εντιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός δεν ευθύνεται για το άγος της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κρίση».

Τάδε έφη το χτεσινό κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ. Με άλλα λόγια «έξω μας αγαπάνε, αγαπήστε μας κι εσείς».

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο



Σε ανακοίνωσή του για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο ηρωικός ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 συνεχίζει να φλογίζει τις καρδιές όλων όσοι δεν βολεύονται με την αδικία, τη βαρβαρότητα που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματά τους.

Συμβολίζει το λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, αναδεικνύοντας και τις βαθύτερες αιτίες για την επιβολή της, με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σοφιανός:Το άδικο αίμα δεν θα γίνει πλυντήριο της Χ.Α.

H ιστορία μιας πρότασης μομφής εικονογραφημένη






Στην αρχή μας παρουσιάστηκε αυτή η εικόνα 



που δήθεν θα κατέληγε εδώ


και παρά το γεγονός πως η πρώτη εντύπωση θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι 





γρήγορα φάνηκε πως δεν πρόκειται ούτε καν για αυτό,




πόσο μάλλον για εκείνο, 




αλλά τελικά για τούτο,




καθώς η αλήθεια είναι άλλη... 




πηγη: Redfly Planet

Τίνος λεφτά είναι η αποζημίωση του εργαζόμενου;

«ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ. ΕΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ;»

Μια μικρή ομήγυρη μικρομεσαίων εργοδοτών


Στην αρχή ήταν η έκρηξη. «Δεν είναι δυνατόν εμένα να μου ζητάνε να αποζημιώνω τους εργαζόμενους όταν τους απολύω. Θα καταστραφώ! Από πού και ως που η δική μου επιχείρηση, εγώ δηλαδή, είμαι υποχρεωμένος να δίνω αποζημίωση στον εργαζόμενο;»

15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Αποφασίστηκε σειρά κοινών δράσεων



Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της Συνάντησης που φιλοξενήθηκε στη Λισαβόνα από το Πορτογαλικό ΚΚ




Με την έγκριση των προτάσεων για τις Κοινές Δράσεις που θα αναπτύξουν τον επόμενο χρόνο τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, οι εργασίες της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα.

Στη συνάντηση πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αθλιότητες και αντιΚΚΕ εμπάθεια


Αντιγράφουμε απ' την «Αυγή» και το ρεπορτάζ για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα και την ομιλία του Γ. Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο Γ. Μαρίνος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας τα ως "επικίνδυνες δυνάμεις" για το εργατικό κίνημα. Ειδικά για το ΚΕΑ, σημείωσε ότι επεκτείνει το δίκτυό του με χρήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ λαμβάνει επίσης χρήματα από την EE, ως κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου»...

«Η ζωή θα σε πει σύντροφο, τα έργα σου θα σε κάνουν σύντροφο, να αξίζουν τα έργα σου»



«Ανάμεσα σε τόσες νύχτες, τόσους βράχους, τόσους σκοτωμένους - είπε - εσύ Επανάσταση, μας άνοιξες τις φαρδιές λεωφόρους/ για μια πανανθρώπινη συνάντηση. (…)/ Αν τίποτ' άλλο δεν κερδίσαμε, - είπε - μάθαμε τουλάχιστον/ πως αύριο θα συναντηθούμε (…)»

Το 1972, ο Πάμπλο Νερούδα, όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δήλωσε:«Ξέρω κάποιον άλλο με περισσότερα προσόντα γι' αυτή την τιμή: τον Γιάννη Ρίτσο». Ο Ρίτσος δεν τιμήθηκε ποτέ με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με φυλακίσεις, με εξορίες και εκτοπίσεις. Ο Ρίτσος, για τον οποίο ο Παλαμάς έγραψε εκείνο το περίφημο «παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις», που ο Αραγκόν έβλεπε στην ποίησή του «το βίαιο τράνταγμα μιας μεγαλοφυΐας», που ο Λειβαδίτης μιλούσε για μια ποίηση ενός κόσμου που «γίνεσαι ικανός και να πεθάνεις ακόμα για έναν τέτοιο κόσμο», άφησε στους άλλους να απαντήσουν στο ερώτημα: Ήταν ποιητής γιατί ήταν κομμουνιστής ή ήταν κομμουνιστής γιατί ήταν ποιητής; Ο ίδιος ποτέ δεν τα ξεχώρισε. «Ο,τι είμαι κι ό,τι έχω σας το χρωστάω», είχε πει απευθυνόμενος στον Χαρίλαο Φλωράκη και στο ακροατήριο της εκδήλωσης για τα 75χρονα του ποιητή που διοργάνωσε προς τιμήν του το ΚΚΕ. Ο Ρίτσος πορεύτηκε κρατώντας «πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου» κατά την προτροπή του Σολωμού. Ήξερε ότι «ο δρόμος ο πιο μακρινός είναι ο πιο κοντινός». Ήξερε ότι «η ζωή θα σε πει σύντροφο, τα έργα σου θα σε κάνουν σύντροφο, να αξίζουν τα έργα σου», όπως έλεγε. Κι ο Ρίτσος ήταν απ’ αυτούς που ό,τι έλεγε το έπραττε κιόλας: «(…) να μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας που σου δόθηκε στ’ όνομα του μεγαλύτερου ιδανικού της ελευθερίας, να μην κάνεις κατάχρηση περιαυτολογίας στ’ όνομα του αντιατομισμού, να μην κάνεις αγώνα προσωπικής επικράτησης στ’ όνομα της σεμνής, ανώνυμης μάζας», ήταν τα λόγια του προς όσους (έκαναν ότι) δεν καταλαβαίνουν.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Λεφτά υπάρχουν




Στις 14 Σεπτέμβρη του 2009 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου έλεγε από το βήμα της ΔΕΘ την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν».

Βιβή Δάγκα στο «Ε»: Η μάχη της ατάκας κρύβει τις συγκλίσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ





πηγη:  902

Θαν. Παφίλης στον «Αθήνα 9,84»: Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στο νέο διπολισμό που αναδύεται





πηγη: 902

Οι πλούσιοι πλουτίζουν με την κρίση!


Εντάξει, αν το λέει το ΚΚΕ είναι «ψέμα και προπαγάνδα» γιατί έχει σκοπό να συκοφαντήσει και να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Αν όμως το λένε καπιταλιστικές ερευνητικές εταιρείες τι γίνεται;

Σύμφωνα με την εταιρεία Wealth-X., η οικονομική ελίτ κατόρθωσε -σε πείσμα της κρίσης- να διπλασιάσει την περιουσία της τα τελευταία 5 χρόνια ενώ σύμφωνα με την Έρευνα της ίδιας εταιρίας κατέγραψε αύξηση 20% στον πλούτο των εύπορων Ελλήνων.

Κακοπαιγμένο θέατρο στη Βουλή... Ο Φώσκολος έφυγε νωρίς


Θα γελούσαν μέχρι και τα έδρανα αν ο λαός δεν βρίσκονταν στη μέση αυτού του θλιβερού θεάτρου σκιών. Πολιτικών σκιών. Απ' τη μια πλευρά η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκλητική, με την υπεροψία του διαχειριστή της πολιτικής εξουσίας που κερδίζει μέχρι στιγμής το (κοινοβουλευτικό) παιχνίδι και απ' την άλλη, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι μπορεί καλύτερα, ως νέα σοσιαλδημοκρατία, να βγάλει τον τόπο απ' την κρίση. Προσωπικές αντιδικίες, γλώσσα απολίτικη και πεζοδρομιακή, κουτσαβακισμοί εκατέρρωθεν και ένας λαός πεταγμένος στον σκουπιδοτενεκέ της καπιταλιστικής αθλιότητας.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

 Αλ. Παπαρήγα: Το ΚΚΕ θα αναλάβει τις ευθύνες του για μια κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της





πηγη: 902

Alexis Got His Gun



   Ολοκληρώνεται σήμερα στη βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση αυτή που οπως είθισται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν είναι παρα ενα κακοπαιγμένο θέατρο που απώτερο στόχο έχει να συσπειρώσει καταρχήν τις εκλογικές βάσεις των πρωταγωνιστών του.

    Η πρόταση μομφής δεν είναι παρα ενα κοινοβουλευτικό μέσο η καταψήφιση  της οποίας βρίσκει συσπειρωμένες τις εκάστοτε κυβερνήσεις εν οψει των αντιλαικών μέτρων που πρόκειται να πάρει και παράλληλα τους δίνει  αλλοθι και διέξοδο οταν βρίσκονται σε δύκολες στιγμές. 

Θ. Παφίλης: Επωφελή για το δίπολο αντιπαράθεση που εγκλωβίζει το λαό σε ψεύτικα διλήμματα





πηγη: 902

Στη δίνη των ενεργειακών αντιθέσεων

Σοβαρούς κινδύνους για το λαό εγκυμονεί η ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς


Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης να ριχτεί στα βαθιά των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των μονοπωλιακών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ήρθαν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με αφορμή τις διαδοχικές πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς στην Αθήνα.

Σύνθετες εξελίξεις που απαιτούν ετοιμότητα...

Η βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε στον απόηχο των δολοφονικών επιθέσεων στο Ν. Ηράκλειο με τα πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους. Σημαντικούς σταθμούς αποτέλεσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Κυριακή 3 Νοέμβρη και την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Συνεχίστηκε το σίριαλ για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ ο Α. Τσίπρας στο Τέξας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Κρεσέντο αυταρχισμού επέδειξαν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η εργοδοσία με διώξεις ενάντια σε εργατικές κινητοποιήσεις. Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκαν νέες προσπάθειες παγίδευσης του λαού στην κάλπικη διπολική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.