Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμέρους (εκλογικά) ζητήματα μερος Α'

   Πιάνοντας το νήμα απο εκεί που το αφήσαμε την τελευταία φορά, στην παρούσα ανάρτηση θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πιο λεπτομερή ανάλυση στις εκλογές  της τελευταίας Κυριακής. Εν προκειμένω θα ασχοληθούμε με ένα ιδιαίτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος το οποίο συνιστά η νεολαία της χώρας και ειδικότερα η ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών. Ο λόγος που ασχολούμαστε με αυτή την ηλικιακή κατηγορία συνίσταται στο γεγονός οτι πρόκειται για τους πολίτες εκείνους που θα πληρώσουν πιθανότατα περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλον τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ενας επιπλέον λόγος για να αναλύσουμε τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ως προς τα κριτήρια που διαμορφώνουν την τελική της επιλογή και συνδέονται με το νεαρό της ηλικίας.

    Οπως γίνεται εμφανές απο το παρακάτω γράφημα εκείνοι που απολαμβάνουν εκλογικά τη μερίδα του λέοντος απο τη νεολαία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α.  Αμφότεροι έχουν ποσοστό το οποίο υπερβαίνει αισθητά το αντίστοιχο ποσοστό που λαμβάνουν πανελλαδικά οι νεο-ΠΑΣΟΚοι της Κουμουνδούρου και οι νεοναζί του Μιχαλολιάκου.




Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Καθεις εφ'ω ετάχθη

Εχει περάσει πολύς καιρός απο την τελευταία φορά που κάναμε κάποια ανάρτηση απο το διαδικτυακό αυτό μετερίζι, οι εξελίξείς όμως είναι τέτοιες που μας επιβάλλουν να επανέλθουμε. Σε μια εποχή που σημαδεύεται απο την απαξίωση των πάντων και τη βολική επιλογή της αποχής, είναι μάλλον επιπόλαιο να καταθέτει κανείς τα όπλα ανεξάρτητα απο το αν αυτά έχουν μικρή η μεγάλη αποτελεσματικότητα.                                                

                          

   Προσπερνώντας λοιπον την εισαγωγή-γέφυρα (ανάμεσα στο χθες και το σήμερα), ερχόμαστε και στο προκείμενο που δεν είναι άλλο απο το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα. Ασφαλώς, το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι παρα μια συνέχεια του εκλογικου αποτελέσματος του Ιανουαρίου του 2015, όμως το να κάνουμε μια ανάλυση των τότε συνθηκών και να τις συσχετίσουμε με με το σήμερα θα ήταν χρονοβόρο και πιθανότατα θα μας αποπροσανατόλιζε αποτο προκείμενο.

  Κατα τη γνώμη του γράφόντος λοιπόν, το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί μια ιστορική παραδοχή: Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποτε τον κοροιδεύουν και παρόλαυτα επιβραβεύει αυτούς που τον εμπαίζουν. Ο ελληνικός λαός   κρυβόταν για χρόνια πίσω απο τον εαυτό του επικαλούμενος της ασυνέπεια των πολιτικών του ηγετών και κρυβόταν είτε πίσω απο την αλλαγή προσώπων είτε πίσω απο την εναλλαγή κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στην εξουσία.