Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Διαφημίζομαι άρα….. Υπάρχω»



Στην εποχή μας, που ο καπιταλισμός παράγει ωκεανούς εμπορευμάτων η τόνωση, η προώθηση και η εντατικοποίηση της κατανάλωσης γίνεται ιερός σκοπός του. Για να εκπληρωθεί αυτός ο σκοπός, για να επιτευχθεί δηλαδή το κέρδος, οι καπιταλιστές επινοούν διαρκώς νέους μηχανισμούς και κοινωνικές δραστηριότητες. Ανεπιφύλακτα η διαφήμιση κατέχει την κεντρική θέση. Και μάλιστα από τα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως φορέας της διαφημιστικής εκστρατείας κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης έγιναν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, και για την ακρίβεια εκείνα τα χρόνια οι εφημερίδες. Στον εικοστό αιώνα αυξήθηκε ο όγκος των διαφημίσεων και άλλαξε η διαδικασία της καταχώρησής τους. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία τον 18ο αιώνα λειτουργούσαν επιχειρήσεις σαν πρακτορεία συγκέντρωσης των διαφημίσεων για λογαριασμό των εφημερίδων. Το επόμενο αιώνα το σύστημα άλλαξε. Τα πρακτορεία αγόραζαν πια διαφημιστικό χώρο από τις εφημερίδες και τον πουλούσαν στους διαφημιστές.

Στα χρόνια μας οι εφημερίδες απέκτησαν τμήμα διαφήμισης με δικό του διευθυντή. Αρμοδιότητα του τμήματος είναι η εξυπηρέτηση και οι συμβουλές προς τους βιομηχάνους και το κλείσιμο του χώρου της εφημερίδας από την στιγμή που θα αναλάβουν την διαφημιστική καμπάνια ενός προϊόντος. Αυτή η αλλαγή επέφερε και αλλαγή στο περιεχόμενο των διαφημίσεων που πίσω της δεν κρύβεται τίποτα περισσότερο από την ανάγκη της σύγχρονης καπιταλιστικής παραγωγής να ελέγχει τους πελάτες της. Αυτό οδηγεί τους διαφημιστές σε επικίνδυνα μονοπάτια για την ανθρώπινη συνείδηση. Η διαφήμιση πρέπει να φτάσει παντού, ακόμα και στον ιδιωτικό χώρο του καθενός, και να απευθύνεται σε υποσυνείδητες επιθυμίες και παρορμήσεις. Επομένως οι νέου τύπου διαφημίσεις χρησιμοποιούν γνώσεις αλλά και μεθόδους ψυχολογίας προκειμένου να εισβάλλουν και να χειραγωγήσουν, να κατευθύνουν δηλαδή, τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Αυτό το είδος της διαφήμισης επινοήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου όταν ολόκληρο το έθνος έπρεπε να ελεγχθεί και να κινητοποιηθεί υπέρ του πολέμου και μάλιστα να φαίνεται ότι όλα αυτά γίνονταν σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας.

Βαριές καταδίκες σε αγρότες για τραπεζικά χρέη




Ποινές μέχρι και 10 μήνες φυλάκιση επέβαλε το Δικαστήριο της Καρδίτσας σε δεκάδες οφειλέτες της πρώην «Αγροτικής»

Μετά την καταδίκη σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή ανατολή, που επιβλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε Καρδιτσιώτη αγρότη, επειδή δεν μπορούσε να ξοφλήσει το αγροτικό δάνειο που έχει πάρει από την πρώην ΑΤΕ, χτες το δικαστήριο της Καρδίτσας επέβαλε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή και σε άλλους αγρότες του νομού, με την ίδια κατηγορία. Από τους 27 συνολικά κατηγορουμένους, κάποιοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ ορισμένων οι υποθέσεις πήραν αναβολή.

Η «δημοκρατία» τους...... και οι συνεπείς και ασυνεπείς!

«Ζωγράφισε» και πάλι χτες ο Γ. Πρετεντέρης στην εφημερίδα «Τα Νέα». Θέλοντας να κριτικάρει τις αδυναμίες στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στη διαφάνεια και τον έλεγχο που ασκείται στις ΗΠΑ στο αστικό πολιτικό προσωπικό ως παράδειγμα για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας!

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Επειδή η δημοκρατία και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και σε κάθε καπιταλιστικό κράτος είναι δημοκρατία για το κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την υποκρισία και το ψέμα. Τι να πρωτοσημειώσουμε; Τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ με τη μαφία; Τις αδρές χρηματοδοτήσεις αστών πολιτικών από μεγαθήρια του κεφαλαίου; Μόνο το 2009 στην πολιτεία του Ν. Τζέρσεϊ συνελήφθησαν 40 «επιφανείς» πολιτικοί, ραβίνοι, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κατηγορούμενοι για διαφθορά κ.ά.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Βιντεάκι του ΠΑΜΕ για τη λαική στέγη





πηγη: 902

Εκ μέρους της Αλ. Παπαρήγα απολογούμαστε...




...για τον θάνατο του συζύγου της, δημοσιογράφου Θανάση Παπαρήγα, καθώς εξαιτίας
 του γεγονότος αυτού η προαναφερθείσα λαμβάνει, ως προβλέπεται εκ του νόμου για 
θανόντες εργαζόμενους, σύνταξη χηρείας. Την οποία οι γνωστοί "δημοσιογράφοι" που 
έχουν σαπίσει, πιθανώς αμετάκλητα, το μυαλό του Έλληνος, μεταφράζουν σε 
"15.000 χιλιαρικάκια σύνταξη από το Ταμείο των δημοσιογράφων γιατί το ΚΚΕ
 προφανώς την είχε δηλώσει και της πλήρωνε ασφάλεια σαν δημοσιογράφο."

Σε περίπτωση που τούτο κρίνεται αναγκαίο, υπενθυμίζουμε ότι η βουλευτική 
της αποζημίωση, όπως και όλων των βουλευτών του κόμματος, ανήκει στο ΚΚΕ
 και όχι στην ίδια βάσει Καταστατικού.

πηγη: Lenin  Reloaded

Αθώα κρίθηκαν σήμερα και τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ




Αθώα κρίθηκαν και τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ σήμερα από το Δικαστήριο καθώς καταρρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι σε βάρος τους κατηγορίες από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας γιατί προσπάθησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του.

Η απόφαση έγινε δεκτή με βροχή συνθημάτων από εκπροσώπους Συνδικάτων και εργαζομένων που από το πρωί ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ παραβρέθηκαν μαζικά στη δίκη των 35 στελεχών του στο κτίριο 2 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα στα Δικαστήρια με το άκουσμα της αθωωτικής απόφασης

Με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες


Το κλείσιμο των τριών συνεταιριστικών τραπεζών είναι ενταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου για ενίσχυση της κερδοφορίας του. Η τελευταία εξέλιξη με την άρση της λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Δ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας), που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας στις 8/12/2013, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Για την αστική τάξη είναι μονόδρομος σήμερα η ενίσχυση των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορούν με επάρκεια να επιτελούν το ρόλο τους στη στήριξη του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πώς; Μέσα από τη διοχέτευση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας, ώστε να αναπαράγεται με υψηλότερους ρυθμούς η κερδοφορία από το λιμνάζον κεφάλαιο.

Σήμερα δικάζονται τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ

Για να προσαγάγουν τους συνδικαλιστές, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο
Για σήμερα, Παρασκευή,είναι προγραμματισμένη η δίκη των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στις 30 Γενάρη, στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Η δίκη θα γίνει στο κτίριο 2, στις 8.30 π.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να παραβρεθούν μαζικά, για να καταδικαστεί η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με τα αλλεπάλληλα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο αφορά την κινητοποίηση, που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Θ. Παφίλης: Δε δημιουργούμε την αυταπάτη ότι το αστικό σύνταγμα είναι δίκαιο





πηγη: 902

Μεγαλοκαταθέτες του ΚΚΕ: Στα άδυτα του Περισσού


Πέτρος (και Παύλος) Πουντίδης: 5 μήνες φυλακή έκαστος για συνδικαλιστικούς αγώνες (10 μήνες οικογενειακές καταθέσεις), συν 142 μηνύσεις από εργοδότες, με προοπτικές για κάθετη αύξηση κερδών σε φυλακή

Η ιστορική συνομιλία των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού με τους Έλληνες αξιωματικούς το 1919



Στις 8 Απριλίου του 1919, ο Επαναστατικός Κόκκινος Στρατός των Μπολσεβίκων κλείνει ήδη δύο χρόνια μαχών ενάντια στους στρατηγούς του Τσάρου αλλά και μετέπειτα ενάντια στις δυνάμεις του ξενόφερτου ιμπεριαλιστικού στρατεύματος που στήριζαν την Ουκρανική Εθνική Δημοκρατία, κράτος μαριονέτα της ρωσικής αστικής τάξης και των δυνάμεων της Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας.

Την ημερομηνία αυτή ο παλιός συνταγματάρχης της Ουκρανικής Εθνικής Δημοκρατίας Νικιφόρ Γκριγκόριεφ και νυν διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας του Δνείπερου του Κόκκινου Στρατού, σπάει την επί μηνών πολιορκία της Οδησσού και καταλαμβάνει ολοκληρωτικά την πόλη. Κατά την κατάληψή της συλλαμβάνονται τέσσερις αξιωματικοί του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος από τις επαναστατικές δυνάμεις. Επρόκειτο για τους: Βρατσάνο, Κουρκούτη, Μακρή και Κατράκη. Μετά τη σύλληψή τους, οι Έλληνες αξιωματικοί μεταφέρονται στο διοικητήριο του Κόκκινου Στρατού όπου μετά τις πρώτες βοήθειες θα συναντηθούν με τον επιτελάρχη του Κόκκινου Στρατού Κοτόφσκι.

Καμία «επανεκκίνηση». Ανατροπή!



Οι διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την τρόικα, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τις διακυμάνσεις που αυτές έχουν, είναι το μόνιμο θέμα του αστικού Τύπου, το τελευταίο διάστημα. Οι εργαζόμενοι βομβαρδίζονται καθημερινά με δήθεν καίρια ερωτήματα: «Θα έρθει», «δε θα έρθει η τρόικα», «θα δοθεί», «δε θα δοθεί η δόση», «αδιέξοδο ή όχι». Βέβαια, οι πιο ειλικρινείς αστοί αναλυτές δεν κρύβουν ότι τα «διαρθρωτικά μέτρα δεν πρόκειται να τελειώσουν». Τις τελευταίες μέρες, όμως, πιο συχνά εμφανίζονται άρθρα είτε μόνιμων αρθρογράφων είτε τεχνοκρατών διαφόρων ινστιτούτων, που θέτουν προβληματισμούς ή και επικρίσεις για την τακτική των «εταίρων» και «δανειστών», που καταλήγουν σε αυτό που παρουσιάζουν ως «ανάγκη για reset», δηλαδή για «επανεκκίνηση» των διακρατικών σχέσεων εντός ΕΕ, της καπιταλιστικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος.

Λύθηκε το μυστήριον....



Στις 7 Νοέμβρη 2013, δημοσιεύτηκε εδώ το κάτωθι άρθρο:


Τη Δευτέρα, 4 Νοέμβρη 2013 αναδημοσίευσα εδώ μια είδηση που αλίευσε το ιστολόγιο Red Attack, και η οποία αφορούσε τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκη και Στρατούλη μαζί με επιχειρηματίες και εκπροσώπους της συγκυβέρνησης σε ένα σεμινάριο που γίνεται για στελέχη επιχειρήσεων από την εταιρεία Capital+Vision, ήτοι Κεφάλαιο και Όραμα.


Οι αναρτήσεις του Lenin Reloaded "αναμεταδίδονται" αυτόματα στο twitter. Έτυχε λοιπόν, για μία και μοναδική φορά ως τώρα, η ανάρτηση να φτάσει σε εξω-ΚΚΕ κύκλους και να τους προβληματίσει. Πιο συγκεκριμένα, έτυχε να φτάσει σε χρήστη του twitter που είναι ενεργός στο κίνημα των Σκουριών, και από κει, στο ιστολόγιο Anti-Gold Greece(Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων), το οποίο δημοσίευσε την είδηση που δημοσίευσε το Red Attack μέσω της δικής μου αναδημοσίευσης.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αλ. Παπαρήγα: Θέλουμε να αποσταθεροποιηθεί ο τωρινός συσχετισμός δύναμης





πηγη: 902

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «MEGA»





πηγη: 902

Με αφορμή το «ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης» του βουλευτή κ. Τσουκαλά


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε στο φετινό βουλευτικό «πόθεν έσχες» του 1.000.000 ευρώ, τα οποία δικαιολόγησε ως αποζημίωση από «ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης» της ιδιωτικής τράπεζας στην οποία εργαζόταν. Ο κ. Τσουκαλάς εκτός από βουλευτής είναι σήμερα συνταξιούχος τραπεζικός και πριν μεταπηδήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ στον χώρο των τραπεζών (πρόεδρος ΟΤΟΕ κλπ).

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το ποσό του 1.000.000, τα… κανάλια της «ενημέρωσης» παίζουν το θέμα όλες τις ώρες της μέρας και σε όλους τους «τόνους», εξυπηρετώντας την γενικότερη συστημική προπαγάνδα που βγάζει στον αφρό τους πολιτικούς και όχι την πολιτική που αυτοί υπηρετούν. Από την άλλη βγαίνουν μερικοί και αναρωτιούνται υποκριτικά αν απαγορεύεται ένας πρώην συνδικαλιστής και νυν βουλευτής να είναι λεφτάς και ταυτόχρονα «αριστερός» (το δεύτερο ας το αφήσουμε για την ώρα, αφορά άλλη συζήτηση…). Την απάντηση στο ερώτημά τους θα τη βρουν στην απάντηση από μεριάς τους ενός άλλου ερωτήματος: Θα λέγατε τα ίδια αν στη θέση του κ. Τσουκαλά βρισκόταν ένας βουλευτής του ΚΚΕ;

Επικίνδυνες αντιδραστικές παρεμβάσεις




Μόνο χτες η τρέχουσα επικαιρότητα «έγραψε»:

- Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χτες το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και σε δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» για παρέμβαση που έκαναν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009.

- Παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τη Δημοκρατική Συσπείρωση, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις και οι καταδίκες των στελεχών και εργαζομένων του ταξικού κινήματος, που έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα.

Είναι γεγονός ότι η αστική δικαιοσύνη κάνει βήματα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης. Αλλο ένα τέτοιο κομμάτι στο αντιδραστικό πάζλ των διώξεων και των εκβιασμών αποτελεί η επικίνδυνη παρέμβαση της δικαιοσύνης σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου, μετά από τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς και την προσπάθεια τρομοκράτησης, κυβέρνηση, «δικαιοσύνη» και εισαγγελείς ζητούν από τους εργαζόμενους να δώσουν στην Ασφάλεια τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης που έκαναν στις 2 Δεκέμβρη και τα πλήρη στοιχεία των μελών της Απεργιακής Επιτροπής... Συγκεκριμένα, η εισαγγελική παραγγελία προς το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά «να αποστείλει στο 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τα πρακτικά τής από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, γνωρίζοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής»...

Για τους μετανάστες




Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ «γιορτάζεται» μέσα σε κλίμα έντασης και όξυνσης της καταστολής και του κυνηγητού σε βάρος των μεταναστών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τα θύματα αυτής της καταστολής. Αυτό επιβάλλει η πολιτική των δυνάμεων του κεφαλαίου που αυτή την περίοδο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης.

Περισσεύει η υποκρισία μπροστά στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, μπροστά στους θαλασσοπνιγμένους, από εκείνες τις δυνάμεις που εξαιτίας της πολιτικής τους άνθρωποι ξεκληρίζονται, ξεσπιτώνονται, επιβιώνουν στο περιθώριο. Με την «επιλεκτική μετανάστευση» που προωθούν, το διαχωρισμό ανάμεσα σε «νόμιμους» μετανάστες και «λαθρομετανάστες», όλοι τους πέφτουν θύματα της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, ενώ οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα άγρια καταστολή και ανθρωποκυνηγητό.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

KKE: Ανακοίνωση για την ποινή φυλάκισης σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη»



Ανακοίνωση για την ποινή φυλάκισης σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ τουΚΚΕ.

Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει σε 6 μήνες φυλάκιση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, και τη δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη", Άννα Ανανιάδου, για τη συμβολική παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας 17/12/2009.

Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία



Μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία με τη συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)/ Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) «ξεμύτισαν» αναλύσεις στο διεθνή και τον ντόπιο αστικό Τύπο ότι τάχα «κάτι καλύτερο θα προκύψει για το μέλλον της ΕΕ». Ο λόγος γι' αυτό, όπως λένε για παράδειγμα τα χτεσινά «Νέα» σε ανάλυσή τους, είναι ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε δε θα είναι πια μόνοι», η συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών θα έχει θετικά αποτελέσματα, γιατί οι σοσιαλδημοκράτες «είναι πιο ανοιχτοί στην αλληλεγγύη με τις οικονομίες του Νότου».

Επίσης, επιστρατεύεται η ελπίδα για διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρξει στο εσωτερικό της Γερμανίας με αλλαγή στην αυστηρή πολιτική λιτότητας, πιθανή τόνωση της ζήτησης από αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και η δυνατότητα να αυξηθούν οι εισαγωγές προς τη χώρα και ...να ωφεληθούν και οι χώρες κυρίως του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί και στη Γερμανία και την Ευρωζώνη όπως και οι απαιτήσεις προς τις υπερχρεωμένες χώρες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, δηλαδή αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας.

 Γ. Γκιόκας στο «MEGA»: Απαγόρευση των πλειστηριασμών, «κούρεμα» δανείων και διαγραφή τόκων





πηγη: 902

Η «Καθημερινή» «ξαναχτυπά»: Ο αντικομμουνισμός του κ. Βλ. Αγτζίδη




Δύο βδομάδες μετά το άρθρο του Στ. Κασιμάτη στην «Καθημερινή» (28/11/2013), στο οποίο επιχείρησε δήθεν να αποκαταστήσει την «αίσθηση του μέτρου» σχετικά με την «ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα του Μνημονίου», ξεθάβοντας από το βούρκο της Ιστορίας τα περί «σταλινικού λιμού» στην Ουκρανία, η ίδια εφημερίδα «ξαναχτύπησε», επιστρατεύοντας τον γνωστό «σταλινολόγο» Βλ. Αγτζίδη.

Ακολούθως, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» στις 15/12/2013 με τίτλο «Η "Ελληνική Επιχείρηση" του Στάλιν», ο κ. Αγτζίδης αναπαρήγαγε για μια ακόμη φορά τη χιλιοειπωμένη όσο και σάπια αντικομμουνιστική προπαγάνδα περί «οργανωμένης εξόντωσης των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα». Στηριζόμενος και πάλι σε μηδαμινά στοιχεία, έγραψε για «διώξεις» που «συμπεριέλαβαν όλους (!) τους άρρενες Έλληνες ανεξάρτητα από την πολιτική και κοινωνική τους θέση». «Υπολογίζεται», λέει, «ότι η Ασφάλεια συνέλαβε 15.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής», μόνο κατά τη διάρκεια της περιβόητης «Ελληνικής Επιχείρησης» στις 15/12/1937, όταν –σύμφωνα με τον ίδιο- όλοι οι Έλληνες της ΕΣΣΔ μπήκαν συλλήβδην στο στόχαστρο του Στάλιν.

Μια σάπια κόντρα και η λαϊκή ρότα


«Κομμουνιστικά, Σταλινικά απολιθώματα, με ακραίες θέσεις, απόγονοι των πιο σκληρών καθεστώτων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν "άξιο υποψήφιο". Τα περισσότερα από αυτά έχουν ακραίες αντιευρωπαϊκές θέσεις. Τα κόμματα αυτά εξουσιοδότησαν τον κ. Τσίπρα να είναι υποψήφιος υπερασπιζόμενος θέσεις, όπως: την άμεση έξοδο των χωρών από το ΝΑΤΟ και την αντίθεση της ΕΕ με τις ΗΠΑ». Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για την ανάδειξη από το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) ως υποψηφίου για την Κομισιόν του Αλ.Τσίπρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτιέται: «Ποιος τελικά θα είναι σύμμαχος της ΕΕ κατά τον κ. Τσίπρα, αν τελικά εναντιωθεί και με τις ΗΠΑ»; Η ΝΔ βρήκε ευκαιρία για να σηκώσει αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό. Ξέρει ότι το ΚΕΑ είναι κόμμα που δεν εναντιώνεται, αντίθετα υπερασπίζεται την ΕΕ, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, στηρίζει όλες τις συνθήκες στις οποίες θεμελιώνεται η καπιταλιστική λυκοσυμμαχία, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσε να υπάρξει ως ευρωκόμμα. Εχει, βεβαίως, διαφοροποιήσεις, όπως π.χ. η εναντίωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ζητώντας μέτρα χαλάρωσης, ο αντιμερκελισμός κ.λπ.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Καραθανασόπουλος στον «ALPHA»: Αδιαπραγμάτευτο αγαθό η λαϊκή στέγη και πρέπει να διασφαλίζεται





πηγη: 902

Λιανα Κανελλη στο Star: Τεχνητές οι συμμαχίες




Σελίδες ημερολογίου

1. Ο,τι ζούμε δεν είναι παρά μια πληκτική επανάληψη από το πρόσφατο παρελθόν. Ιδια σήψη και παραλογισμός, όπως στη διάρκεια της δικτατορίας. Δεν μου κάνει καμία απολύτως αίσθηση η ευκαιριακή παρουσία των νεοναζιστών, ο ύπνος των διανοουμένων και ο θρίαμβος του θεάματος. Οσο κι αν κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, και τότε τη φωτιά ενάντια στη χούντα συντηρούσαν οι κομμουνιστές, θαρραλέοι και ακατάβλητοι, πληρώνοντας ακριβό τίμημα. 95 χρόνια ανιδιοτέλειας και αγώνων ενάντια σ' αυτή την απύθμενη άβυσσο.

2. Βαρεμένος ραμπομαλάκας, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής πιστεύει πως ποζάροντας μ' ένα καλάσνικοφ θα υπάρχει στη ζωή όπως θέλει. Κάθε φορά που οι εισαγγελείς τού παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό όπου όλοι οι συναγωνιστές του χαιρετούν ναζιστικά, με όπλα στα χέρια, ντυμένοι ακόμα και με τη γνωστή στολή των Κου-Κλουξ-Κλαν, ισχυρίζεται - ο κρετίνος - πως όλα αυτά συνέβησαν σε κάποιες Απόκριες. Οσο με αφορά, στα παλιά μου τα παπούτσια πώς ντύνεται ο κάθε χρυσαυγίτης. Τα όπλα όμως που είχε αποτυπώσει φωτογραφικά και με μεγάλη επιμέλεια ο αρχηγός τους, και φυσικά ήρθαν στο φως, ε, αυτό έχει ενδιαφέρον. Βρέθηκε επίσης και η φωτογραφία ενός ένστολου ταξίαρχου, μακαρίτη πια, μαζί με το σημείωμα που είχε στείλει στον Μιχαλολιάκο, όπου, ανάμεσα σε άλλα, έγραφε πως η ψυχή του φτερουγίζει περιμένοντας τη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών. Δυστυχώς για τον ταξίαρχο το μόνο σίγουρο είναι ότι πράγματι η ψυχή του φτερουγίζει! Ολος αυτός ο σχηματισμός των επικίνδυνων ηλιθίων είναι ισοϋψής με τους σχηματισμούς των πιθήκων στην Αφρική, και δεν έχουμε παρά να τους στείλουμε να συναντήσουν τους ομοίους τους.

Ο Χριστός με τα σπίρτα…

του Νικου Μπογιοπουλου


Έρχονται τα Χριστούγεννα. Αλλά φτάσαμε πια στον τέταρτο χρόνο από τότε που οι «Μάγοι» δεν φέρνουν πια «δώρα». Μοιράζουν ξύδι. Και χολή. Μετράμε τον τέταρτο χρόνο μιας «σωτηρίας» που είχε εξαρχής σχεδιαστεί ως αδιάκοπος Γολγοθάς. Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» είναι και φέτος πληγωμένο. Το βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων. Το καταλαβαίνεις στο βλέμμα τους. Η αναμονή της γιορτής έχει παραδώσει τη θέση της στη θλίψη. Καμιά φορά στην κατάθλιψη. Στα μάτια των ανθρώπων είναι γραμμένα όλα. Ειδικά στα μάτια των γερόντων...

«Τι θα κάνετε τα Χριστούγεννα;». Να μια φράση δυσεύρετη. Χαμένη. Εξοστρακισμένη από τις κουβέντες μεταξύ φίλων και γνωστών. Στις συζητήσεις δεν υπάρχει πια εκείνο το «άγχος» της προετοιμασίας. Όλο και λιγότεροι έχουν όρεξη για «σχέδια». Το δέντρο κλεισμένο ακόμα στο πατάρι. Πού να βρεις διάθεση. «Άστο, είναι νωρίς ακόμα»...

Ολα τα μέτωπα ανοιχτά

«Επί του πιεστηρίου»: Η συγκρότηση της κεντροαριστεράς στις σεντονιάδες του αστικού Τύπου καλά κρατεί: Πριν προλάβει να δημοσιευτεί ένα ρεπορτάζ για την ομάδα των «58», εμφανίζεται η ομάδα των «11» κι εκεί που λες φτάσαμε, χτυπά το κουδούνι η ομάδα των «75». Αντε ξανά - μανά στο κομπιουτεράκι τα επιτελεία να δουν πώς θα προκύψει τελικά ο περίφημος «τρίτος πόλος». Οι διεργασίες αυτές επιδρούν στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και της ΔΗΜΑΡ που σήμερα ολοκληρώνει το συνέδριό της.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όλα αυτά δε γίνονται από βίτσιο. Δύο και τρία κύρια άρθρα κάθε μέρα στα έντυπα της αστικής τάξης αξιώνουν να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγούν σε σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας. Για να συμβεί αυτό, επιβάλλεται να υπάρξουν έγκαιρα οι εφεδρείες των προθύμων, σ' όλες τις πλευρές του αστικού πολιτικού συστήματος. Και θα αδικούσαμε την κεντροαριστερά, αν δε σημειώναμε πως αντίστοιχες κινήσεις καταγράφονται και στην κεντροδεξιά, τόσο κεντροδεξιά που να χωρέσει στο τέλος ως και τη Χρυσή Αυγή, αφού θα έχει περάσει από τη βάσανο της κάθαρσης (το αλληλοκάρφωμα που πέφτει αυτές τις μέρες μέσα από τα σκονάκια που μοιράζουν οι δικηγόροι του ενός και του άλλου από τους Μπουκουρο - Μιχαλο - Κασιδιάρηδες δε λέγεται). Προς το παρόν, αυτό που καταγράφεται ευκρινώς είναι η όλο και πιο έντονη προβολή διαφόρων εθνο-πατριωτών που αξιοποιώντας τη γεωπολιτική επικαιρότητα (Συρία, Ουκρανία, αγωγοί) τονίζουν την ανάγκη να επιλέξει έγκαιρα η Ελλάδα στρατόπεδο, ενόψει μεγάλων ανακατατάξεων.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική «Πρωτοβουλία» στο Ιντερνετ και Ο διαστρεβλωτικός «Spiegel» του αντικομμουνισμού

 

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική «Πρωτοβουλία» στο Ιντερνετ
«Ανέβηκε» στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα της
«Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία των ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης»
στη διεύθυνση http://initiative-cwpe.org/
Σκοπός της ιστοσελίδας, που είναι στα Αγγλικά, είναι η ανάδειξη των κοινών θέσεων, πρωτοβουλιών, δράσεων της «Πρωτοβουλίας».
Στην αρχική μορφή της, η ιστοσελίδα θα παρουσιάζει την είδηση της συγκρότησής της, την Κοινή Διακήρυξη, το προσωρινό πλαίσιο λειτουργίας της, καθώς και τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Π».Η ιστοσελίδα θα συμπληρώνεται όσο θα αναπτύσσεται και εκτυλίσσεται η δράση της.

  • Να υπενθυμίσουμε πως η «Πρωτοβουλία», συγκροτήθηκε με προσπάθεια του ΚΚΕ, στην οποία ανταποκρίθηκαν άλλα 28 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, την 1η Οκτώβρη 2013 στις Βρυξέλλες και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, το οποίο υπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.
Πρόκειται για κίνηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών - μελών της ΕΕ, των κρατών συνδεδεμένων με αυτήν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που στηρίζονται στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και τους ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γκεόργκι Δημητρώφ: Οποιος δε θέλει να 'ναι το αμόνι, πρέπει να γίνει το σφυρί!

Στις 16 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απολογία του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη, στελέχους της Κομμουνιστικής Διεθνούς Γκεόργκι Δημητρώφ στη δίκη της Λιψίας
Ο Γκ. Δημητρώφ αγορεύει στη δίκη της Λιψίας
Ο Γκεόργκι Δημητρώφ (1882 - 1949) υπήρξε στέλεχος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Παιδί εργατικής οικογένειας από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία, δούλεψε ως στοιχειοθέτης σε τυπογραφείο και αναδείχθηκε σε συνδικαλιστής ηγέτης. Εντάχθηκε στο Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα το 1902 και προσχώρησε στην επαναστατική - μαρξιστική πτέρυγά του με επικεφαλής τον Ντίμιταρ Μπλαγκόεφ, τους λεγόμενους «στενούς σοσιαλιστές». Το 1903, οι «στενοί σοσιαλιστές» δημιούργησαν ξεχωριστό κόμμα. Το 1915 ως εκλεγμένος βουλευτής στο κοινοβούλιο αντιτάχθηκε στην ψήφιση των πολεμικών πιστώσεων. Γι' αυτό το λόγο φυλακίστηκε μέχρι το 1917. Το 1919 το κόμμα των «στενών σοσιαλιστών» μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας και εντάσσεται στην Κομμουνιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της δικτατορίας του Τσάνκοφ στη Βουλγαρία, ο Γκ. Δημητρώφ διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Εμεινε στη Σοβιετική Ενωση μέχρι το 1929. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και ανέλαβε ευθύνη στο Κεντροευρωπαϊκό τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το Μάρτη του 1933, συνελήφθη μαζί με τους Βούλγαρους κομμουνιστές Ποπόφ, Τάνεφ, τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ Γερμανίας Ερνστ Τόργκλερ με την κατηγορία του εμπρησμού του Ράιχσταγκ στις 27 Φλεβάρη 1933. Ο Γκ. Δημητρώφ αναδείχθηκε το 1934 σε Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς μέχρι και την αυτοδιάλυσή της το 1943. Από αυτήν τη θέση πρωτοστάτησε στην πολιτική γραμμή της Διεθνούς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 7ο Συνέδριο. Το 1944, μετά από 22 χρόνια εξορίας, επέστρεψε στη Βουλγαρία. Ηγήθηκε του ΚΚ Βουλγαρίας ως Γενικός Γραμματέας και της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής εξουσίας στη χώρα. Πέθανε τον Ιούλη του 1949. Ο εμπρησμός τους Ράιχσταγκ (γερμανικό κοινοβούλιο) έγινε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μάρτη του 1933. Ηδη, από τις 30 Γενάρη, ο Χίτλερ είχε διοριστεί καγκελάριος από τον Πρόεδρο Χίντεμπουργκ και με τις ευλογίες του γερμανικού κεφαλαίου. Η ναζιστική κυβέρνηση υποστήριξε πως ο εμπρησμός ήταν μέρος σχεδίου «κομμουνιστικής εξέγερσης» και έτσι πέρασε σε μια ανελέητη ανοιχτή επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές με συλλήψεις στελεχών και μελών του ΚΚ ανάμεσά τους και του ηγέτη του Ερνστ Τέλμαν.

Για τη 15η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα

Μετά τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε 8, 9, 10 Νοέμβρη 2013 στη Λισαβόνα, την οποία φιλοξένησε το Πορτογαλικό ΚΚ, παρατηρείται μια κινητικότητα και εκπρόσωποι διάφορων ΚΚ επιχειρούν να αναλύσουν τη συζήτηση που έγινε, από τη σκοπιά της δικής τους ιδεολογικοπολιτικής ανάλυσης.

Το ΚΚΕ παίρνει μέρος και σ' αυτή τη συζήτηση με στόχο να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν το κομμουνιστικό κίνημα, να ενημερωθούν οι κομμουνιστές σε διεθνή κλίμακα για τα πραγματικά γεγονότα και τις θέσεις των κομμάτων.