Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

 Αργολίδα: Χρονικό ενός αγώνα που συνεχίζεται




πηγη: 902

Διάβαζε ανάποδα, κάνε το ίσιο


Με μία δήλωσή του και μόνο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να μεταστρέψει το αρνητικό σε βάρος της κυβέρνησης κλίμα.

Στο ρυθμό του τραγουδιού «δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια/σβήνω στο ουίσκι τα δικά σου τα σημάδια», ο υπουργός εξομολογήθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό κατεστημένο ότι έχει χάσει τον ύπνο του για τις χιλιάδες απολύσεις που πρέπει να υπογράψει. Και έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανάλγητη. Μ' όλο το συναίσθημα που, κατά δήλωσή του, τον διακρίνει έκανε καθαρό ότι όλη του η σκέψη αξιοποιείται στην αναζήτηση του «ποιος πρέπει να χάσει τη δουλειά του».

Μετά από μια τέτοια δήλωση και οι πλέον άκαρδοι σπάραξαν, το κλίμα μεταστράφηκε υπέρ της κυβέρνησης, οι υπουργοί της οποίας αναδεικνύονται σε θύματα των εργατών που δε λένε να παραιτηθούν μόνοι τους και αναγκάζουν τους υπουργούς να τραβάνε της ψυχής τους τον τάραχο.
***

Ο Τσίπρας εκβιάζει το λαό


Διαλέξτε: ή ΣΥΡΙΖΑ ή καταστροφή»! Απερίφραστος ο εκβιασμός που αποτόλμησε ο Αλ. Τσίπρας απ' το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του την περασμένη Τετάρτη. Αναλόγως δε του ακροατηρίου στο οποίο απευθυνόταν, ο εκβιασμός προσαρμοζόταν κατάλληλα. Γι' αυτό και το πλήθος των σχετικών διλημμάτων: «Μνημόνιο ή δημοκρατία», «Μνημόνιο ή εθνική ανεξαρτησία», «Δημοκρατική αναγέννηση ή δημοκρατική συρρίκνωση», «Κοινωνική δικαιοσύνη ή διαπλοκή», «Περηφάνια ή εθελοδουλεία»...

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

"Τσαπατσουλιά και προχειρότητα"


Λυπούνται πολύ για τα θύματα που απολύονται. Σαν τους μαφιόζους που σκοτώνουν και μετά πηγαίνουν στην κηδεία του δολοφονημένου για να πουν συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Κάνουν πονεμένες αναλύσεις με περισπούδαστο ύφος γεμάτο κατανόηση και ανθρωπιά.
Μιλάνε για προχειρότητα, για ακατανόητες βιαστικές κινήσεις "αφού δεν έγιναν όλα αυτά που έπρεπε τοσα χρόνια". Μιλάνε για τσαπατσουλιά και χάος.

Black Bidet

Ελεύθερος ο Κώστας Σακκάς

Αποφυλακίζεται με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Κώστας Σακκάς


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ο Κώστας Σακκάς!

Σαν σήμερα... 12 Ιούλη

Σοβιετικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στην μάχη του Κούρσκ


1904 Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971).

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Η περιβόητη «Υπόθεση Ντρέιφους» είχε εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, πυροδοτώντας λαϊκές αντιδράσεις και δημιουργώντας κυβερνητική κρίση.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διέξοδος προς όφελος του λαού βρίσκεται εκτός των τειχών


Τα πράγματα στη θέση τους



Κλάμα και πάλι χτες από διάφορους αρθρογράφους γιατί οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα της κυβέρνησης αναφέρονται στους δημόσιους υπάλληλους και όχι στους απολυμένους στον ιδιωτικό τομέα.

Αφού
τόσο πολύ αγαπάνε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γιατί θάβουν κάθε κινητοποίηση στο χώρο; Γιατί δεν έγραψαν λέξη για την εκδήλωση αλληλεγγύης στους ανέργους το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά, γιατί δεν έγραψαν λέξη για την προχτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στη «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», λέξη για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες του «Κατσέλη» στο Μενίδι;

 Σαν σήμερα... 11 Ιούλη

Ο Λαϊκός Στρατός της Μογγολίας
1829 Συνέρχεται η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Άργος, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «Φοίνικα»).

1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Με συντροφική εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη στον σ. Διονύση Γεωργάτο



Την Παρασκευή 5 Ιούλη παρουσιάστηκε - προς τιμήν του συντρόφου μας Διονύση Γεωργάτου - στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση» - όπου νοσηλεύεται πάνω από έξι μήνες - η πολυβραβευμένη ταινία του Ελβετού σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισονά και της Ελληνίδας Ελένης Γιώτη «Σαν τα πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας - ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου».

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κάρολο Παπούλια




πηγη: 902

"Κομμουνιστής εκατομμυριούχος"


Εσύ, που σμιλεύεις ένα άγαλμα του Λένιν
είκοσι μέτρα ψηλό, στο Μέγαρο των Συνδικάτων
Να μην ξεχνάς πως στο παπούτσι του
είχε μια τρύπα, σημάδι φτώχειας -- πολλοί το μαρτυρούν.
Ακούω βέβαια πως κοιτάζει
προς Δυσμάς, όπου ζουν πολλοί, που στην τρύπα απ' το παπούτσι του
θα αναγνωρίσουν τον Ίλιτς
ως έναν απ' αυτούς.
Μπέρτολτ Μπρεχτ, "Η τρύπα στα παπούτσια του Λένιν"

Ο,τι ξορκίζουν θα τους βρει

Καθημερινές πια οι αναφορές για την έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι άρρωστοι σπρώχνονται στους ιδιώτες. Επίσημη η βεβαίωση για νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο η απόλυτη μετατροπή του σε έναν μηχανισμό - τροχονόμο που θα μοιράζει δουλειά στο μεγάλο κεφάλαιο του κλάδου. Στην Πρόνοια η κατάσταση δραματική.

Εκεί που πας να πεις «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν», διαβάζεις την είδηση από τη Γερμανία και καταλαβαίνεις ότι και χωρίς μνημόνιο μια χαρά τα καταφέρνουν οι καπιταλιστές.

Το σουβλάκι, η «Cosco» και ο ΦΠΑ

Οι σκληρές, οι υπεράνθρωπες, οι ηρωικές, οι ιστορικές, οι πατριωτικές, οι μυθικές, οι τιτάνιες (κ.ο.κ.) μάχες της κυβέρνησης για την κατάργηση του 23% στον ΦΠΑ της εστίασης και η επαναφορά του στο 13% δείχνουν να αποδίδουν και έτσι από τον Αύγουστο θα μπορούμε (σ.σ.: πρώτα ο Θεός!) να πανηγυρίζουμε και επισήμως για τη λαμπρή νίκη της ελληνικής πλευράς, την οποία με αυτοθυσία και αλύγιστο θάρρος επέτυχαν οι ημέτεροι «διαπραγματευτές» στα μαρμαρένια αλώνια της «διαπραγμάτευσης», επί της αδίστακτης τρόικας...

Σαν σήμερα... 10 Ιούλη

Από το κίνημα των Νεοτούρκων


1509 Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.

1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Με την Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Έλληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση-συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Περί "ηγεμονίας της αριστεράς", ή ο λαός δεν ξεχνά πώς τρολάρει η δεξιά

Αναντίρρητη ένδειξη της...ηγεμονίας της αριστεράς

Τα περί «ηγεμονίας της Αριστεράς»...


«Η δημοσιονομική κρίση οφείλεται στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς (...) Η πολιτική έκφραση αυτής της ηγεμονίας υπήρξε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80». Αυτό επανέλαβε ο Μ. Βορίδης με συνέντευξή του στο «Βήμα», επιδιώκοντας να πείσει ότι το μοντέλο της διαχείρισης που κυριάρχησε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά, κύρια από το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε σε στρεβλώσεις την καπιταλιστική ανάπτυξη και προκάλεσε τη σημερινή κρίση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, ο Μ. Βορίδης αναφέρει ότι «πρέπει να γίνει μια συζήτηση για την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, για τη στάση τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις». Αφού, λοιπόν, ο βουλευτής της ΝΔ τσουβαλιάζει στην «αριστερά» όλα τα άλλα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ, τα οποία αυθαίρετα ταυτίζει με την υπεράσπιση γενικά του κράτους σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σπεύδει να ξεκαθαρίσει στην ίδια συνέντευξη ότι η παρέμβασή του δεν αφορούσε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, «το οποίο έχει τηρήσει σε πάρα πολλά θέματα μια συγκροτημένη και υπεύθυνη στάση»! Εδώ ακριβώς είναι και το «ζουμί» της παρέμβασης Βορίδη, ο οποίος εκφράζει συνολικά τη στρατηγική της άρχουσας τάξης. Με το κεφάλαιο να απαιτεί σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια και χαμηλότερους φόρους στα κέρδη του, ο Μ. Βορίδης ζητάει να ανοίξει η συζήτηση για την καθυστέρηση στην επιβολή των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και της φορολογίας. Αντιπαραβάλλει την «επιχειρηματικότητα» στον «κρατισμό», για να ισχυριστεί ότι η ύπαρξη κρατικών επιχειρήσεων προκάλεσε στρεβλώσεις στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη σημερινή κρίση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να δοθεί νέος ζωτικός χώρος στο κεφάλαιο, συγκαλύπτοντας ότι οι κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις σε κάποιες περιόδους εξέλιξης του καπιταλισμού, πάλι στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών συνέβαλαν και μάλιστα αποφασιστικά.

Ριζοσπάστης

Δεν φταίνε οι λέξεις



Στους τίτλους των εφημερίδων η διαθεσιμότητα γράφεται σε εισαγωγικά. Ολοι ξέρουν ότι η σωστή λέξη είναι απόλυση. Αλλά δεν την ονομάζουν έτσι μιας και το Δημόσιο -συνταγματικά, για να μην ξεχνάμε ότι η δημοκρατία μας έχει και εγγυήσεις- δεν κάνει απολύσεις.

Ενω σ' ένα ξενοδοχείο της Αργολίδας τις απολύσεις τις ανακοινώνει κανονικά με το όνομά τους η ίδια η γραμματέας του σωματείου. Αλλά αυτές οι απολύσεις δεν ξεσηκώνουν διαμαρτυρίες - εκτός από κάτι παράξενους του ΠΑΜΕ που πήγαν εκεί και έκαναν φασαρία. Χάλασαν έτσι και την πανηγυρική διαπίστωση του υπουργού Εργασίας που βγήκε και χτες και δήλωσε περιχαρής ότι αυξάνονται οι αναγγελίες πρόσληψης. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, στη θέση των εργατών που απέλυσαν προσέλαβαν μαθητές, χωρίς δικαιώματα, αλλά με στατιστική αξία.

Σαν σήμερα... 9 Ιούλη

Ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα


1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα-Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.