Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κουράγιο αδέρφια!



East is East, West is West

Η χωρίς όρια, τυφλή καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης [οι] oποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της Κυβέρνησης να κατασκευάσει γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ικανοποιώντας σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, αποδεικνύει στην πράξη πόσα πολλά μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε πόσα ακόμα επίπεδα, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το δημοκρατικό κριτήριο-πρόκριμα ένταξης στην ΕΕ.Ρένα Δούρου, Left.gr


Τουρκία: Συνέχεια κινητοποιήσεων και κρατικής καταστολής για δεύτερη μέρα




Φωτογραφία της αντλίας νερού που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών (φωτό:ΑΡ)


Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικά πρακτορεία. Οι διαδηλωτές υιοθέτησαν αιτήματα και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης πέρα από τα αιτήματα για τη σωτηρία του πάρκου- πνεύμονα για την πόλη το οποίο προγραμματίζεται να καταστραφεί για την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου.

Μήνυμα από την Τουρκία: "Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την είδηση!"


Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα.

Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy.
Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο!


Σαν σήμερα... 1η Ιούνη

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, μετά την επιστροφή του από το Νταχάου, ανάμεσα σε στελέχη του ΚΚΕ


1265 Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της Ιταλικής γλώσσας.

1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1848 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου» με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

«Αυγή»: Τσουβάλια ψέματα για να εμφανίσει το ΚΚΕ «μια απ’ τα ίδια»





Πόσα ψέματα μαζεμένα για το ΚΚΕ μπορεί να γράψει κανείς σε μια πρόταση; Την απάντηση τη δίνει η «Αυγή» με το σημερινό της ρεπορτάζ για την ψηφοφορία που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή με θέμα την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, λέει η «Αυγή» για τη στάση του ΚΚΕ σε αυτήν την ψηφοφορία: «Το ΚΚΕ ουσιαστικά απείχε, αλλά ο μεν Νίκος Καραθανασόπουλος ψήφισε να μην αρθεί η ασυλία (σ.σ. του Α. Γεωργιάδη), ενώ ο Γιώργος Λαμπρούλης ψήφισε υπέρ της άρσης».

Εγκαταλείπουν την Κύπρο οι καταθέτες


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις κυπριακές τράπεζες οι αποταμιευτεές σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη.


Όπως αναφέρει ο EUObserver, οι καταθέσεις ιδιωτών σε κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,3% τον Απρίλιο φτάνοντας το ποσό των 41,3 δισεκατ. ευρώ, μετά από μια πτώση 4% τον Μάρτιο.


Και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σημειώθηκε, όμως, μείωση των τραπεζικών καταθέσεων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ήτοι κατά 1,6% για να φτάσουν συνολικά τα 164,1 δισεκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, η πτώση ανήλθε στο 1,5%, ενώ στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 0,5%, 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.


Αντιθέτως, οι τράπεζες στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Εσθονία και τη Σλοβακία σημείωσαν αύξηση των συνολικών καταθέσεων…

Αναπτυχθήκαμε!

Ήταν να μη βγει στο σεργιάνι ο Αντώνης. Άπαξ και βγήκε...ώπα! Άπαξ κι ο Ανοιξιάτικος πήρε σβάρνα τσι ρούγες...κάτσε καλά, λέμε! Άλλωστε, ο τεράστιος τό 'λεγε από χρόνια πως χρειαζόμαστε "άλλο μείγμα πολιτικής". Τώρα που έχει την κουτάλα στα χέρια του, είναι δυνατόν να μη φτάξει το χαρμάνι σαν τα μούτρα του;

[Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ύφεση στον τόπο μας αναμένεται να φτάσει εφέτος το 4,8% ενώ θα συνεχιστεί και το 2014 (για έβδομο συνεχόμενο χρόνο), φτάνοντας το 1,8%.]

Αναπτυχθήκαμε!

Λ. Κροκίδη στη ΝΕΤ: Ο χαρτοπόλεμος των προτάσεων νόμου για το ρατσισμό εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες





«Όλη αυτή η συζήτηση με τον χαρτοπόλεμο των προτάσεων νόμου για το θέμα του ρατσισμού και το ξαφνικό ενδιαφέρον όλων των κομμάτων για το θέμα αυτό είναι πολύ αποπροσανατολιστικά και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Και το λέμε εμείς αυτό που νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος από τον ελληνικό λαό που να μην ξέρει αν δίνουμε μάχες παντού και στους χώρους δουλειάς και στις συνοικίες, για να απομονώσουμε ρατσιστικές συμπεριφορές», σημείωσε η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα», το πρωί της Παρασκευής.



Στο σφυρί βγάζει η ΕΥΔΑΠ σπίτι ανέργου για οφειλή 831 ευρώ!




Στο σφυρί βγάζει η ΕΥΔΑΠ σπίτι ανέργου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για οφειλή 831 ευρώ, γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε εργατική, λαϊκή οικογένεια, για ολόκληρη την εργατική τάξη! Ο άνεργος με την ειδικότητα του μεταλλεργάτη, πατέρας δύο παιδιών, αφού καταδικάστηκε από τη βάρβαρη πολιτική εδώ και τρία χρόνια να μην μπορεί να πιάσει εργαλείο στα χέρια του, τώρα κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να χάσει το σπίτι του, τον κόπο μιας ζωής, που έχτισε φτύνοντας αίμα μέσα στη Ζώνη. Σήμερα έγινε μια πρώτη παρέμβαση από αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μαζί με τον άνεργο στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία, κάτι για το οποίο η διευθύντρια του καταστήματος δήλωσε «αδυναμία»...

Σαν σήμερα... 31 Μάη




Η συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ


1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νότιας Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία έκλεισαν τον άμαχο πληθυσμό των Μπόερς και στα οποία πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αρρώστιες και την πείνα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
500.000 Βρετανοί μέσα σε ένα χρόνο αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε «τράπεζες τροφίμων» για απόρους


Μισό εκατομμύριο Βρετανοί κατέφυγαν την περασμένη χρονιά σε θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις για 2 σακούλες με τρόφιμα

Στη Μεγάλη Βρετανία, μια από τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, πάνω από 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε συσσίτια και «τράπεζες τροφίμων» για απόρους μέσα στον περασμένο χρόνο, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

Ν. Καραθανασόπουλος στο MEGA: Το λαϊκό κίνημα είναι αυτό που θα συντρίψει το ρατσισμό και το φασισμό



Την ουσία και τις στοχεύσεις της όλης συζήτησης για το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ανέδειξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Κατ' αρχάς έχουμε μια ατέρμονη συζήτηση, η οποία δεν ξέρω αν έχει και στοιχεία επικάλυψης μιας πραγματικότητας και μιας κλιμάκωσης της επίθεσης των αντιλαϊκών πολιτικών. Ήδη τώρα μπαίνει στην ατζέντα νέα ανατροπή στο Ασφαλιστικό και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία προετοιμάζονται», ενώ επίσης ανέδειξε και τα στοιχείαυποκρισίας της όλης συζήτησης, αφού η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί το ρατσισμό με την πολιτική της: «Δεν μπορεί να μιλάς στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού τη στιγμή που δημιουργεί η κυβέρνηση στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, επιχειρήσεις-σκούπα για τον “καθαρισμό” και την απομάκρυνση ...με προφυλάκιση μέχρι 18 μήνες, ακόμα και των ανηλίκων».

ΜΕΒΓΑΛ - Αθήνα: Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που απεργούν εδώ και 35 μέρες


Γενική συνέλευση πραγματοποιούν από νωρίς σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της Αθήνας της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους για 35η μέρα. Θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα αποφασίσουν τα παραπέρα βήματά τους μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι αποφάσισε να κλείσει το υποκατάστημα της Αθήνας και να δώσει τη διακίνηση σε ιδιώτες εργολάβους, με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη.

Λαύριο: Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ EXTRA



Απεργούν και σήμερα Πέμπτη 30 Μάη οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ EXTRA στο Λαύριο. Απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσάς τους, την αποκατάσταση των μισθών με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 για όλους τους εργαζόμενους, να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Σαν σήμερα... 30 Μάη



Η Λυκόραχη


1778 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολταίρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1793 Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την έκρηξη της αστικής επανάστασης στη Γαλλία, πραγματοποιείται νέα λαϊκή εξέγερση στο Παρίσι, έπειτα από την οποία εγκαθιδρύεται επαναστατική δικτατορία των Ιακωβίνων.

1814 Γεννιέται στο Πριαμούκινο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Ο Μπακούνιν εμφανιζόταν σαν θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού με ένα κράμα ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεών και προυντονισμού (ο ίδιος θεωρούσε τον Προυντόν δάσκαλό του). Στην Α΄ Διεθνή (Διεθνής Ένωση των Εργατών) ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κ. Μαρξ και στον Μπακούνιν γύρω από σημαντικά θεωρητικά ζητήματα σε σχέση με το κράτος, την ταξική πάλη κλπ. Ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του έπειτα από σκληρή διαπάλη διαγράφτηκαν από τη Διεθνή. Η Παρισινή Κομμούνα ήρθε να επιβεβαιώσει τη μαρξιστική θέση για την επαναστατική εξουσία και τα καθήκοντά της. Κατόπιν, ο Μπακούνιν συνδέθηκε με το Νετσάγιεφ, υποστηρίζοντας την ατομική τρομοκρατία και διαμορφώνοντας σχέδια εξέγερσης. Οι οπαδοί του Μπακούνιν έπαιξαν τότε σοβαρό ρόλο στο προβοκάρισμα των ταξικών αγώνων της εποχής.

1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Ο Π. Π. Γερμανός ήταν ένας από τους λίγους ιεράρχες που είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρία παραμονές της Επανάστασης του 1821. Σε αυτόν αποδίδεται από την επίσημη ιστοριογραφία η ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου, γεγονός όμως το οποίο είναι αναληθές και καθιερώθηκε αργότερα ως «εθνικός μύθος». Την επίμαχη ημερομηνία ο Π. Π. Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα, όπου έσπευσε μαζί με τους προκρίτους προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία της Επανάστασης, που είχε ξεσπάσει ήδη από τις 21 του μηνός.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η αλλη οψη του νομίσματος

  Την εβδομαδα που μας περασε σύσσωμος ο αστικός τύπος,και οχι μονο,αναπαρήγαγε την είδηση της διαγραφής του Βασίλη Ζωγράφου απο το ΚΚΕ.Ο Βασίλης Ζωγράφος διαγράφηκε απο το ΚΚΕ γιατι οι αποψεις του πανω στο θέμα των διευθυντών έρχονταν  σε αντίθεση με τις απόψεις του Κόμματος(δηλαδή του συνόλου) πανω στο θέμα.Το γεγονός αυτό, για τους επικριτές του ΚΚΕ,συνιστά τεκμήριο αντιδημοκρατικότητας. 

Βίντεο του ΚΚΕ: Συναγερμός για την Ασφάλιση 



πηγη: 902

Ε... όχι και μαθήματα για τον Χ. Φλωράκη από αντιΚΚΕδολόγο

Ημαρτον! Ο Καρτερός του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», απ' τους πιο γνωστούς αντιΚΚΕδολόγους, να καμώνεται τον υπερασπιστή του Χαρίλαου Φλωράκη... Απέναντι σε ποιον; Στο Κόμμα του, το ΚΚΕ! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στον ΑΝΤ1


πηγη: 902

Σαν σήμερα... 29 Μάη

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, μετά την επιστροφή του από το Νταχάου, ανάμεσα σε στελέχη του ΚΚΕ


1453 Ο Οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη.

1824 Καταστροφή της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

1880 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ, συγγραφέας του έργου Η Παρακμή της Δύσης, που προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Λαύριο: Νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα σούπερ-μάρκετ EXTRA


Με νέα 48ωρη απεργία, Τετάρτη και Πέμπτη, συνεχίζουν τον 10ήμερο απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ EXTRA στο Λαύριο. Απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσάς τους, την αποκατάσταση των μισθών με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 για όλους τους εργαζόμενους, να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.





Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής τονίζει:

«10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Μάη ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Μια απεργία που δεν έγινε ποτέ κι ο τυχοδιωκτικός ρόλος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ



Του Αλέκου Αρβανιτίδη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Η απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς καμιά αμφιβολία χρεώνεται στη συνδικαλιστική της ηγεσία. Ήταν μια πράξη πέρα για πέρα τυχοδιωκτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε έναν αγώνα σε αδιέξοδο κι έναν ολόκληρο κλάδο στο έλεος του κρατικού αυταρχισμού και της επιστράτευσης.

ΜΕΒΓΑΛ - Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις

Η περιφρούρηση της απεργίας στα Κουφάλια


Δυνάμεις των ΜΑΤ, κατ' εντολή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν παραταχθεί απέναντι από τους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ που βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, ενώ τσιράκια της εργοδοσίας επιχειρούν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν την επέμβαση των ΜΑΤ.

«Η Αστυνομία προμήθευε τους χρυσαυγίτες με ασυρμάτους και κλομπς»...


                               Η απόρρητη έκθεση του τμήματος της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας, με ημερομηνία 10/12/1999, το οποίο μιλά για στενές διασυνδέσεις των ναζιστών με την ΕΛ.ΑΣ., που δημοσιεύτηκε στα «Νέα» στις 17/4/2004
Το «παιχνίδι» με το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» συνεχίζεται.



Τα κόμματα του «αστικού τόξου»

είτε «σαλιαρίζουν» με τους φασίστες και μάλιστα το διαπράττουν στο όνομα των δημοκρατικών ελευθεριών (!),

είτε πλέκουν το «δημοκρατικό φερετζέ» τους, μιλώντας στο όνομα ενός «αντιφασιστικού τόξου» που, όμως, δεν κρύβουν ότι τη συγκρότησή του την επιδιώκουν πάνω στη βάση του υφιστάμενου κράτους. Του κράτους, δηλαδή, των μονοπωλίων, του οποίου οι οικονομικές και πολιτικές δομές είναι εκείνες που γεννούν και εκτρέφουν το φασισμό...

*

Σαν σήμερα... 28 Μάη


1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ' ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (Πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Όντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείχνει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Νέα Υόρκη: Έλληνες μετανάστες πέταξαν χρυσαυγίτες έξω από την προβολή του έργου «Ταξισυνειδησία»

Ένα ακόμη γερό μάθημα έδωσαν οι Έλληνες μετανάστες στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αυτή τη φορά στην Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια, φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν με ντουντούκα να παρέμβουν, προσπαθώντας να φωνάξουν συνθήματα. Όμως οι Έλληνες μετανάστες αντέδρασαν άμεσα και πριν οι χρυσαυγίτες προλάβουν να φωνάξουν το παραμικρό, κυριολεκτικά τους πέταξαν σηκωτούς έξω από την αίθουσα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, ενώ μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, ο οποίος έγραψε το σενάριο και την υπεύθυνη της παραγωγής Φρόσω Τσούκα, οι οποίοι μίλησαν στο κοινό και απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις.


Λεξικόν της νέας ελληνικής(πραγματικότητας)




Η στήλη σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψει πρώτη, τις αλλαγές που προωθούνται, στα ελληνικά λεξικά, λόγω των αλλαγών που έχουν προηγηθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ξεκινάμε με αποσπάσματα από το γράμμα Ε και σύντομα θα ακολουθήσουν συνταρακτικές αποκαλύψεις και για άλλα γράμματα.



Εργασία: Ευφημισμός που χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς για να περιγράψει μια ιδέα, ή μια φαντασιακή κατάσταση. Κάποτε ζούσες από αυτή. Σήμερα δεν ζεις από αυτή. Ούτε και από κάτι άλλο.

Σταθερά α-ταξικά και αντιΚΚΕ



Αλλο ένα άρθρο χωρίς περιεχόμενο, γεμάτο γενικολογίες χωρίς κανένα αντίκρυσμα από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλάμε για το άρθρο του Αν.Νταβανέλου "Μετά τη δοκιμασία της ΟΛΜΕ" που είδαμε στο ΙΣΚΡΑ.
Με τη γνωστή λογική των χαμένων ευκαιριών για το κίνημα που χάθηκαν "εξ αιτίας της στάσης της Αριστεράς"(οπότε το συμπέρασμα;) προσπαθεί να εξηγήσει τα όσα έγιναν στο θέμα της "μη Απεργίας" της ΟΛΜΕ.

Ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους απεργούς της ΦΑΓΕ

                                                 
Έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση σωματείων, εργαζόμενων, φορέων στους απεργούς εργάτες της ΦΑΓΕ εκφράστηκε σήμερα τα χαράματα, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας από την εργοδοσία.Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους βρέθηκαν στο πλευρό των εργατών που βρίσκονται για 7η ημέρα σε απεργία και κρατάνε γερά, παρά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η εργοδοσία, η οποία έχει κυριολεκτικά «σκυλιάσει» και επιδιώκει με κάθε μέτρο να χτυπήσει την απεργία. Επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός απεργού εργάτη την Κυριακή το πρωί. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, που έχει στήσει η εργοδοσία, επιχείρησε να βγάλει δύο φορτηγά από το εργοστάσιο. Το ένα από αυτά, βγαίνοντας με ορμή στο δρόμο από παράπλευρη πύλη που δε χρησιμοποιείται, συγκρούστηκε με μηχανή στην οποία επέβαινε ένας απεργός, με αποτέλεσμα αυτός να τραυματιστεί, ευτυχώς όχι βαριά και να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». Οι απεργοί μπλόκαραν τα φορτηγά, τα οποία όπως καταγγέλλουν πραγματοποιούν παράνομα δρομολόγια την Κυριακή, ενώ το συμβάν κατέγραψε και η αστυνομία


Σαν σήμερα... 27 Μάη

ο Γρηγορης Λαμπρακης στην εντατική

1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1907 Γεννιέται ο ποιητής Νίκολας Κάλας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη).

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ένωση, προσπαθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εξομολόγηση Θανάση Καρτερού: Είμαι ηθικά και πολιτικά νεκρός εδώ και 22 χρόνια!
Τι σημαίνει διαγραφή από το κόμμα για ένα τέτοιο άνθρωπο [Β. Ζωγράφο], που συνειδητά υπηρετεί τις ιδέες του κομμουνισμού επί δεκαετίες; Καταδίκη σε πολιτικό και ηθικό θάνατο. Με αυτή την εσχάτη των ποινών του κομματικού καταστατικού τιμωρήθηκε ο εν λόγω άγνωστος στους πολλούς αλλά γνωστός στο σχολείο, στους συναδέλφους του και στην τοπική κοινωνία δάσκαλος.Θ. Καρτερός*, 22 Μαϊου 2013, Αβγή

Ιερισσός: Συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

video απο τη συναυλια στο http://gekoudi.blogspot.gr/

Συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Ιερισσού.

Κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τις νέες επιθέσεις και τις διώξεις σε βάρος τους και συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός», που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου.
πηγη: 902

Σουηδία: Εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης Στοκχόλμης του ΚΚΕ



απο παλαιοτερη κινητοποιηση της Κ.Ο.Β Στοκχολμης του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ μαζί με κλιμάκιο της κομματικής οργάνωσης Στοκχόλμης του ΚΚ Σουηδίας έκανε εξόρμηση με προκηρύξεις στα ελληνικά και σουηδικά στα νότια προάστια της Στοκχόλμης, Σέρχολμεν και Βόρμπεργκ. Στα προάστια αυτά που χαρακτηρίζονται από εργαζόμενους πολλών εθνικοτήτων αλλά και αυξημένης ανεργίας είχαν γίνει επισόδεια κύρια με εμπρησμούς σε αυτοκίνητα. Στις περιοχές αυτές κατοικούν και πολλοί Έλληνες μετανάστες. Τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει εξόρμηση της ΚΟΒ και στα βόρεια προάστια, εκεί δηλαδή που είχαν ξεκινήσει τα επισόδεια.

Πορεία ειρήνης σήμερα στην Κερασίτσα και στην Κοζάνη

Φωτογραφία αρχείου


Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας) διοργανώνουν την Κυριακή πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα (γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη) μέχρι την Τρίπολη.

Το πρόγραμμα είναι το εξής: Στις 5 μ.μ. ανοίγουν οι εκδηλώσεις, με χαιρετισμό από την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη. Στις 5.30 μ.μ. ξεκινάει η Πορεία Ειρήνης. Στις 7.30 μ.μ. καταλήγει η Πορεία Ειρήνης στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού. Ακολουθεί ομιλία από τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γιο του Γρηγόρη, Γιώργο Λαμπράκη, και οι εκδηλώσεις κλείνουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λεωφορεία για την Κερασίτσα αναχώρησαν από τα παρακάτω σημεία:

- Μεσσηνία: 3 μ.μ. Καλαμάτα, όπισθεν Δημαρχείου. 1.30 μ.μ. Πύλος, κεντρική πλατεία. 2 μ.μ. Γαργαλιάνοι. 2.15 μ.μ. Φιλιατρά. 2.30 μ.μ. Κυπαρισσία, ΟΣΕ.

Τίμησαν τον Χαρίλαο Φλωράκη στο αγνάντιο του Αϊ-Λια




Στο αγνάντιο του Αϊ Λια, όπου βρίσκεται ο τάφος του, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, ηΕπιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τίμησε σήμερα τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη,στα οκτώ χρόνια από το θάνατό του, με μια λιτή εκδήλωση, που τη χαρακτήρισε η μαζική παρουσία της νεολαίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (δείτε σχετική δήλωση) και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής του Γραμματέα του, Θοδωρή Χιώνη. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καρδίτσας Κ. Παπαλός.



ΦΑΓΕ: Κρατάνε γερά την απεργία παρά την εργοδοτική τρομοκρατία - τραυμάτισε εργάτη ο απεργοσπαστικός μηχανισμός


Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας απέναντι στους απεργούς εργάτες που βρίσκονται για 6η μέρα στην πύλη του εργοστασίου προχωρά η εργοδοσία, που έχει κυριολεκτικά «σκυλιάσει» και επιδιώκει με κάθε μέτρο να χτυπήσει την απεργία.Σήμερα το πρωί, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έχει στήσει η εργοδοσία, επιχείρησε να βγάλει δύο φορτηγά από το εργοστάσιο. Το ένα από αυτά, βγαίνοντας με ορμή στο δρόμο από παράπλευρη πύλη που δε χρησιμοποιείται, συγκρούστηκε με μηχανή στην οποία επέβαινε ένας απεργός, με αποτέλεσμα αυτός να τραυματιστεί, ευτυχώς όχι βαριά και να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό».
Οι απεργοί μπλόκαραν τα φορτηγά, τα οποία όπως καταγγέλλουν πραγματοποιούν παράνομα δρομολόγια την Κυριακή, ενώ το συμβάν κατέγραψε και η αστυνομία. Οι εργάτες συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να προχωρήσει την 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία στο τμήμα της αποθήκης. Εξέλιξη που, όπως τονίζουν οι εργάτες, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας στο σύνολο των εργαζομένων. Η απεργία τους, στην οποία συμμετέχει ενεργά περιφρουρώντας την η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις αποθήκες και στην παραγωγή, συνεχίζεται μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 27 Μάη. Το πρωί της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα βήματά τους.



28ο Συνέδριο του ΕΚΑ: Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών




Αποχώρησαν από το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών του.

Η σχεδόν καθολική απουσία των συνέδρων, εκτός από τη συντεταγμένη παρουσία των ταξικών δυνάμεων, εκφράζει την απέχθεια των άλλων δυνάμεων προς τους εργάτες, τη μη εμπιστοσύνη απέναντι ακόμα και σε αυτούς που ως σήμερα τους στήριζαν, τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.


Απεργοί «ΦΑΓΕ»: Κρατάνε γερά την απεργία παρά την εργοδοτική τρομοκρατία


Για 6η μέρα στην πύλη του εργοστασίου, οι απεργοί της«ΦΑΓΕ», συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να προχωρήσει την 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία στο τμήμα της αποθήκης. Εξέλιξη που, όπως τονίζουν οι εργάτες, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας στο σύνολο των εργαζομένων.Στο μεταξύ, η εργοδοσία έχει κυριολεκτικά «σκυλιάσει» και επιδιώκει να πάρει κάθε μέτρο για να χτυπήσει την απεργία. Από χτες – και μετά την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν την απεργία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας – έχει στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Από την άλλη, το σύνολο των εργατών στις αποθήκες, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην παραγωγή συμμετέχουν μαχητικά στην απεργία και την απεργιακή φρουρά.Το πρωί εργολάβοι οδηγοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την εργοδοσία ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, επιχείρησαν να βγάλουν από το εργοστάσιο δύο φορτηγά με προϊόντα, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν έναν απεργό, ο οποίος τραυματίστηκε – ευτυχώς όχι βαριά.Οι απεργοί μπλόκαραν τα φορτηγά, τα οποία όπως καταγγέλλουν πραγματοποιούν παράνομα δρομολόγια την Κυριακή, ενώ το συμβάν κατέγραψε και η αστυνομία. Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τα βήματά τους.
πηγη: 902


Σαν σήμερα... 26 Μάη


Απεργοί εργάτες στον Πειραιά



1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αίτημα την αύξηση των αποδοχών. Τους ναυτεργάτες ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, οι αρτεργάτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι υποδεματεργάτες. Στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση κηρύσσει την επιστράτευση των απεργών.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1930 Αιματηρές συγκρούσεις γίνονται στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα, έκοψαν τους δρόμους και τις τηλεφωνικές γραμμές. Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων του φασιστικού κέντρου και τα έκαψαν. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι έστειλε στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.