Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη της Λιάνας Κανέλλη: "Μηδενική ανοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"



Συνέντευξη της Λιάνας Κανέλλη στον Φώτη Παπούλια - "Εφημερίδα των Συντακτών"


Κυρία Κανέλλη, στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να απαντήσει στο ερώτημα «ναι ή όχι στην Ε.Ε. και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου». Αν το αποτέλεσμα είναι «υπέρ της Ε.Ε.», αυτό θα αποτελεί ήττα της γραμμή του κόμματος;
- Ξεκινάτε προβοκατόρικα, αναζητώντας εναγωνίως μα ήττα του ΚΚΕ μ' ένα λάθος ερμηνευτικό της ψήφου των ευρωεκλογών. Μπορώ να βοηθήσω να ξεθολώσετε, διευκρινίζοντας ότι η γραμμή του κόμματος δεν εντάσσεται ούτε στους ευρωλάγνους ούτε στους ευρωσκεπτικιστές. Για μας και οι δύο θέσεις «υπέρ-κατά» της Ε.Ε. είναι εντός, εκτός κι επί τα αυτά μίας Ευρώπης των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, με αντιλαϊκές πολιτικές και ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες. Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά η ιδεολογική και πολιτική δύναμη διάλυσης αυτής της λυκοσυμμαχίας και δημιουργίας μιας Ευρώπης των λαών της. Δεν ηττάται ποτέ, παρά μόνον αυτός που είτε δεν παλεύει είτε επιμένει να θέλει να βλέπουμε την τεθλασμένη του ως ευθεία.

Προκλητική εμφάνιση χρυσαυγιτών στο Κερατσίνι - Ανακοίνωση της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ




Περίπου 100 χρυσαυγίτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής, παρέλασαν σήμερα το πρωί στο Κερατσίνι, προκαλώντας το λαό της περιοχής. Οι φασίστες βεβήλωσαν το χώρο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ενώ τραμπούκισαν και σε βάρος κατοίκων και επαγγελματιών που αντέδρασαν στην παρουσία τους. Ακολούθησαν επεισόδια με ομάδα «αντιεξουσιαστών».

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά σημειώνει:

Η αντιπαράθεση της Λιανας Κανέλλη με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ

Η συγκυβέρνηση καλύπτει το Λιμενικό για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι


Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό παρέχει η κυβέρνηση για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, ενώ παράλληλα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια ακριβώς απάνθρωπη πολιτική.

Ο υπουργός ΝαυτιλίαςΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υποστήριξε ότι «δεν έγινε καμία βίαιη επιχείρηση επαναπροώθησης», αλλά όπως προκλητικά είπε «μια ατυχής επιχείρηση». Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν γίνονται «άτυπες επαναπροωθήσεις», αλλά επέμεινε στο πνεύμα των χθεσινών του δηλώσεων ότι «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «η ευθύνη της ανάκρισης είναι στον εισαγγελέα», αν και ο ίδιος έσπευσε να βγάλει πόρισμα που αθωώνει το λιμενικό.

Ο εξωραϊσμός του ιμπεριαλισμού απο τη Ρενα Δουρου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να κρύψει κάποιος ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος στον εξωραϊσμό του καπιταλισμού και μάλιστα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο στο «Εθνος» (23/1/2014) της Ρένας Δούρου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που αναφέρεται στην προετοιμαζόμενη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αντιγράφουμε: «Τη στιγμή που η ΕΕ είναι ουραγός σε σειρά διεθνών θεμάτων που χρονίζουν και όπου θα μπορούσε να συμβάλει διπλωματικά, όπως για παράδειγμα στον εμφύλιο στη Συρία ή στο Παλαιστινιακό, σπεύδει να παρέμβει στρατιωτικά σε ένα περίπλοκο εθνοτικό - θρησκευτικό θέμα, αλλάζοντας μάλιστα τη στάση της». Και παρακάτω: «Η απόφαση της ΕΕ είναι πολιτικά έωλη. Η ανάμειξη όφειλε να είναι αυστηρά διπλωματική, με στόχο την άμεση εμπλοκή στην Αφρικανική Ενωση, μακριά από αποικιοκρατικού τύπου επεμβάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και λογικές. Λογικές που βρίσκουν απολύτως σύμφωνη την Αθήνα. Ισως γιατί κινείται στην ίδια τροχιά...».

Μετά την κωλοτούμπα Σταθάκη, τα ταχυδακτυλουργικά του Στάθη



Οτι και να γράψει ο Στάθης δεν ξαφνιάζει. Με το χτεσινό του πόνημα στο enikos.gr επιχείρησε να μετατρέψει τη νέα κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ σε επιχείρημα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον του ΚΚΕ!

Αναφερόμαστε, φυσικά, στις δηλώσεις Σταθάκη περί χρέους και 5% επάχθειας.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κατάργηση του κατώτατου μισθού προτείνει το ΚΕΠΕ




Κατάργηση του κατώτατου μισθού, για νέους έως 29 ετών, μέχρι και για ένα έτος από την πρόσληψή τους ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις, προτείνει το ΚΕΠΕ. Σχετικό άρθρο του ερευνητή Ιωάννη Χολέζα δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος του Μηνιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων.

Το ΚΕΠΕ, που έχει ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, εισηγείται να υπάρχει πρακτική άσκηση για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση με αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συµφερόντων στο εξωτερικό, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες για την απορρόφηση ανέργων μέσω μετανάστευσης, να αντικατασταθεί το επίδομα ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;



Ο Χ. Σβόμποντα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ελλάδα. Συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», πιέζοντας για επιτάχυνση των βημάτων ώστε να εκφραστεί όσο το δυνατόν ενιαία ο χώρος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ δέχεται από καιρό πιέσεις αν θέλει να ενταχθεί στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ να κατέβει στις ευρωεκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά την προχτεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της «κίνησης των 58», αφού μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα γύρω απ' το ίδιο τραπέζι, φέρεται να πρόσθεσε πως είναι απ' τις τελευταίες ευκαιρίες για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή σε κεντροαριστερό σχήμα στις ευρωεκλογές, ώστε να μην κατακερματιστεί ο χώρος, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα...

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

«Τρομο»-αποπροσανατολισμός



Συστηματικά αστικές πολιτικές δυνάμεις, αστοί αναλυτές και συγκροτήματα αστικών μέσων ενημέρωσης, βάζουν το λιθαράκι τους για να χτίσουν ένα τείχος αποπροσανατολισμού και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαό.

Σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης τι είναι αυτό που κυριαρχεί; Η αποπροσανατολιστική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει: Το ποιος «υιοθετεί» τρομοκράτες και το ποιος «τούς άφησε ελεύθερους», αντιπαραθέσεις για το ποιος πιστεύει στο Θεό, οι αλληλοκατηγορίες για «ακραίους», «τρομοκράτες» και «χουντικούς» κ.λπ. Σαν κάποιοι να θέλουν να σπρώξουν κάτω απ' το χαλί όλες τις πτυχές που αναδεικνύουν το κοινό στρατηγικό πλαίσιο ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση...

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

 Δ. Κουτσούμπας: Για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού με αφορμή το ζήτημα της τρομοκρατίας





πηγη: 902

Μενελαος Λουντεμης: Ζωντανος θα πει περηφανος


ο Μενελαος Λουντέμης
Πολυγραφότατος, από τους πιο πολυδιαβασμένους Ελληνες συγγραφείς, ο επονομαζόμενος και Μαξίμ Γκόργκι της Ελλάδας, o Μενέλαος Λουντέμης (Δημήτρης Βαλασιάδης, το πραγματικό του όνομα), γεννήθηκε τo 1912, στην Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα 22 Γενάρη το 1977.



Καρτερικός και αλύγιστος, αγωνίστηκε για όλα τα πανανθρώπινα ιδανικά, που συνοψίζονται στο έργο του. Εργα του, όπως τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος» και το μπεστ σέλερ «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» διαβάστηκαν πολύ από τη νεολαία τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.


Στην Κατοχή, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον Εμφύλιο συλλαμβάνεται για τα «φρονήματα», δικάζεται για εσχάτη προδοσία και καταδικάζεται σε θάνατο. Το 1947, ο Λουντέμης συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Μακρόνησο, ενώ η γυναίκα του Εμυ με την τρίχρονη κόρη τους Μυρτώ εξορίζεται στη Χίο και μετά στο Τρίκερι.

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Πετυχημένο το ξεκίνημα της πανελλαδικής κινητοποίησης

Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία του Παλαμά Καρδίτσας, χτες το πρωί
Eurokinissi
Με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες δεκάδων χωριών της Θεσσαλίας και ανάλογες αγωνιστικές κινήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε χτες με επιτυχία, η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, που αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη των μπλόκων, την περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα.

Η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα συνεχιστεί σήμερα και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, θα γίνονται, καθημερινά, ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, με στόχο το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Να αποτελέσει τη βάση για κλιμάκωση στα τέλη του Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πέταξαν έξω από τη συνέλευσή τους τη Χρυσή Αυγή



Το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση πέταξαν έξω απ' τη συνέλευσή τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Αττικής.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής (ΣΕΥΠ) είχε προσκαλέσει όλα τα κόμματα -πλην της Χρυσής Αυγής- στην έκτακτη γενική συνέλευσή του. Όταν άρχισε η συνέλευση εμφανίστηκε στο προεδρείο ο βουλευτής Καλαμάτας του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής -ο οποίος είναι και οδοντίατρος- και ζήτησε να μιλήσει.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η βία, η στρατηγική και η τακτική

Τα παρακάτω είναι από ανάρτηση του "Βαθύ Κόκκινο":
Είναι ή όχι η επαναστατική βία η κόκκινη γραμμή που χωρίζει επαναστάτες και ρεφορμιστές;
Αυτό είναι ένα ποιοτικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη στρατηγική του κινήματος.
Το πότε και πώς ασκείται η βία, αν είναι επαναστατικά σκόπιμη στη μια ή την άλλη ιστορική συγκυρία, στο ένα ή το άλλο επεισόδιο της αέναης πάλης των τάξεων, είναι ζητήματα τακτικής.

Ακόμα και παραγγελία να έκανε κάποιος μια τέτοια εντυπωσιακή επίδειξη παραλογισμού και ανικανότητας σκέψης, δύσκολα θα την έβρισκε.


Τι μας λέει εδώ ο συγγραφέας; Μας λέει ότι το ερώτημα του αν μια πράξη ή μια σειρά πράξεων βίας είναι επαναστατική (επί λέξη: "Το [...] αν είναι επαναστατικά σκόπιμη στη μια ή την άλλη ιστορική συγκυρία") είναι απλώς ζήτημα τακτικής και συνεπώς υποτάσσεται σε σημασία στο "στρατηγικό" ζήτημα του αν η "επαναστατική βία" είναι αυτό που χωρίζει επαναστάτες και ρεφορμιστές.

Ενας ΣΥΡΙΖΑίος για τη Χρυσή Αυγή

Σε επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα για τη Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Μητρόπουλος γράφει: «Δεν πρόκειται περί κλασικού ναζιστικού κόμματος (...), όσο η ΧΑ βρίσκεται διακριτά σε πολεμική σχέση με τη στρατηγική των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων, ματαιώνεται ο ρόλος της ως συμμάχου ή εφεδρείας του συστήματος(...). Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΧΑ διανύει ακόμη το πρώτο αντισυστημικό, αντιμνημονιακό στάδιο». Ωστε η ΧΑ πολεμά το σύστημα λοιπόν ε; Και δεν είναι κλασικό ναζιστικό κόμμα ε; Πού το πάει; Ο,τι λέει η ΧΑ για τον εαυτό της επαναλαμβάνει. Περίεργες απόψεις ενός πρώην ΠΑΣΟΚου και νυν «αριστερού»; Είναι μια πτυχή που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, αναζητώντας ερμηνεία αυτής της στάσης. Αλλά εδώ πρόκειται για ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος της σοσιαλδημοκρατίας, άρα πρόκειται για συνειδητή πολιτική εκτίμηση που δίνει όχι απλά στήριξη, αλλά αέρα στα πανιά της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Η ... Πυθεία και η προσήλωση στην καπιταλιστική ανάκαμψη

Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στην «Αυγή της Κυριακής» χρήζει μετάφρασης τόσο για όσα είπε όσο και για όσα παρέλειψε. Επιβεβαιώνοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκλίνουν στο στόχο η καπιταλιστική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάκαμψης μέσω μιας «παραγωγικής ανασυγκρότησης», διαμηνύει στους καπιταλιστές πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του», προκειμένου να αποτρέψει την «οικονομική κατάρρευση» μεγάλων επιχειρήσεων, για τη «χρηματοδότηση και δημιουργία ρευστότητας και στο κράτος και στην ιδιωτική οικονομία». Ταυτόχρονα, έκανε προσπάθεια να θολώσει τα νερά ακόμα και με αμφίσημες διατυπώσεις, που θυμίζουν περισσότερο την ...Πυθεία παρά προγραμματικό πολιτικό λόγο.


Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, ο λαός «θα πρέπει να είναι ενήμερος των πραγματικών δυνατοτήτων των δυσκολιών και κυρίως της λογικής της στρατηγικής που εισηγούμαστε».

Πώς θα μπορούσε, άραγε, αυτή η διατύπωση να ερμηνευτεί εκτός από προσπάθεια να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μην έχουν «παράλογες απαιτήσεις», να μην προσδοκούν πράγματα ανέφικτα, να είναι έτοιμοι ακόμα και για νέες θυσίες που υποτίθεται ότι θα υπηρετούν μια μακροπρόθεσμη φιλολαϊκή στρατηγική; Ο πήχης των απαιτήσεων και των προσδοκιών πρέπει να μπει πολύ χαμηλά, όσον αφορά στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, να είναι «ρεαλιστικός». Λογικό, άλλωστε, για μια πολιτική δύναμη που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ, αλλά υπόσχεται τη φιλολαϊκή διαχείρισή τους.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Χέρι χέρι με τον Ξηρό


Στην αρχή νόμιζα ότι είναι επαγγελματικό τρολλάρισμα κάποιου με ελεύθερο χρόνο και όρεξη για χιούμορ. Που ξανακούστηκε στην Ελλάδα, την ψωροκώσταινα της τρομοκρατίας να αντιγράφουν τις πρακτικές κοτζάμ Αλκάιντα; Μπήκα στον πειρασμό να το δω, αν και ήξερα από πριν τι θα παρακολουθήσω.

Καταρχάς έμεινα έκπληκτος για το γεγονός ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός ψωνίζει περουκίνι μαζί με τον Καρατζαφέρη. Τρομακτική ομοιότητα. Σαν να βλέπεις τον Καρατζαφύρερ ντυμένο ράπερ. Το σκηνικό; Μια πανδαισία! Δώσε Τσε, δώσε και Άρη, έτσι για να ταυτίσουμε τους ανθρώπους-σύμβολα μαζικών, λαϊκών αγώνων μεσκοτεινές πρακτικές που το ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα έχει καταδικάσει ακόμα απο τα παιδικά του χρόνια. Δε βαριέσαι, λες, εδώ τον Τσε τον φοράει κάθε τελειωμένο δαπιτάκι πίνοντας το σαρντονέ του σε κάποιο wine bar της Κηφισιάς, ο Ξηρός σε πείραξε; Ο Καραϊσκάκης και ο Κωλοκοτρώνης πως εμφανίστηκαν στο κάδρο; Το ότι η αστική τάξη αξιοποιούσε, ενίοτε δημιουργούσε, την δράση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» για να ταυτίσει με αυτήν τον κομμουνισμό, την πάλη για αλλαγή της κοινωνίας, το γνωρίζαμε προτού δούμε εκείνες τις πρώτες φωτογραφίες από την γιάφκα της 17Ν όπου ο Μαρξ κι ο Ένγκελς βρισκόταν δίπλα-δίπλα στις ρουκέτες. Τώρα ξαφνικά στο παιχνίδι μπήκαν και οι ήρωες της επανάστασης του 1821. Προφανώς ό,τι μπορεί να γίνει αντιληπτό ως σύμβολο αντίστασης πρέπει να ταυτιστεί με το «ελεύθερο μέλος της 17Ν» με το αντάρτικο τουφέκι στο χέρι.

Λιάνα Κανέλλη στο MEGA: «Εκ του πονηρού» η θρησκευτική διαμάχη μεταξύ Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ»





πηγη:  902

Σφαίρες και «βλήματα»



του Νικου Μπογιοπουλου

Αυτοί που έστειλαν σφαίρες στην Τράπεζα της Ελλάδας με αποδέκτη τον Γ.Προβόπουλο είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες της πολιτικής που «εκτελεί» τον ελληνικό λαό. Είναι οι καλύτεροι βαστάζοι της «νομιμότητας» μιας πολιτικής που από τη μια μεριά «προσφέρει» φόρους, χαράτσια και ανεργία στα 9/10 της κοινωνίας και από την άλλη προσφέρει θαλασσοδάνεια, χαριστικές ρυθμίσεις και πακτωλό ενισχύσεων σε μια χούφτα τραπεζιτών και «προεστών».

Αυτοί που έστειλαν σφαίρες στο «Mega» με αποδέκτη τον Γ.Πρετεντέρη είναι οι καλύτεροι συνεργάτες του μιντιακού συμπλέγματος του Λαοκόωντα που ξεσκονίζει «πλουραλιστικά» τους ισχυρούς και βαφτίζει «ενημέρωση» την πλύση εγκεφάλου των αδυνάμων. Είναι οι καλύτεροι «γρασαδόροι» της μηχανής που ξερνά καθεστωτική προπαγάνδα και την ίδια ώρα βαφτίζει «τρομοκρατία» την κριτική στις τηλε-ερπύστριες των εργολάβων της (παρα)πληροφόρησης.

Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα στο 2ο συνέδριο του Κ.Κ Ιταλίας





πηγη: 902

Κώστας Καζάκος: Το λαϊκό κίνημα είναι ανίκητο



Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, στον Γιάννη Λιάνη, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real mews.
Την παραθετουμε:

- Θυμάσαι άλλη εποχή τόση δυσώδη, τόσο σαρδανάπαλη; Θυμάσαι άλλη Ελλάδα τόσο χαμηλά;

- Ειλικρινά, όχι. Αν και πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια από τα μικράτα μου. Βάρβαρα χρόνια. Μιλάω για οικογενειακές τραγωδίες. Αίμα, σκοτωμούς… Αλλά τίποτε χειρότερο από αυτό που ζούμε σήμερα. Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα πιάνει όλο τον λαό. Κάποτε λέγαμε ότι στις δύσκολες εποχές ο λαός ενώνεται και κάνει θαύματα. Αλλά τώρα ο λαός φοβάται, δεν ενώνεται, είναι χυλός. Προσπαθώ να αναγνωρίσω τις αρετές του λαού μας. Αυτές τις αρετές που έφτιαξαν τα έπη, τους ηρωισμούς Πώς γίνεται και έγιναν όλα καπνός; Πού πήγαν η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η αυτοθυσία; Τώρα ο λαός περιμένει σωτήρες, τρέφει φρούδες ελπίδες. Το πιπίλισμα της ελπίδας είναι το χειρότερο δηλητήριο. Με ελπίδες τρέφονται μόνο οι πεθαμένοι. Οι ζωντανοί θέλουν βεβαιότητες για το μέλλον των παιδιών τους.

Ορισμένες πρώτες σκέψεις για τον «ευρωσκεπτικισμό»




Η συζήτηση για τη συγκρότηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ευρωπαϊκής αστικής τάξης ήδη κατά τη διάρκεια των αστικών επαναστάσεων και των ευρωπαϊκών εθνικών κινημάτων του 19ου αιώνα ως ένα αστικό - δημοκρατικό αίτημα. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του ήταν ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό, ο Ιταλός αστός επαναστάτης Τζιουζέπε Ματσίνι κ.ά. Το πέρασμα του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του αντικειμενικά οδήγησε στο να ενταθεί η συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα στις αρχές του 20ού αιώνα και ειδικά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (ΠΠ).

Η συζήτηση εντάθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και επέδρασε στο εργατικό κίνημα όταν ετίθετο το ζήτημα της υιοθέτησης αυτού του συνθήματος. Θυμίζουμε ότι σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνει ο Λένιν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1915 στο κείμενό του για το «σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από την άποψη των οικονομικών όρων του ιμπεριαλισμού, δηλαδή της εξαγωγής κεφαλαίων και του μοιράσματος του κόσμου από τις "προηγμένες" και "πολιτισμένες" αποικιακές δυνάμεις, οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες, είτε είναι αντιδραστικές. Οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στις συνθήκες του καπιταλισμού θα ισοδυναμούσαν με συμφωνία για το μοίρασμα των αποικιών. Στον καπιταλισμό όμως, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βάση, άλλη αρχή μοιρασιάς, εκτός από τη δύναμη.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΟΣΝΙΕ: Συνέδριο εν κρυπτώ αποπειράθηκε να επιβάλει το καθαιρεμένο προεδρείο




Σε εξέλιξη είναι το 17ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Νωρίτερα το καθαιρεμένο προεδρείο της ΟΣΝΙΕ επιχείρησε να παρεμποδίσει την είσοδο σε εργαζόμενους στον κλάδο, μισθώνοντας προς τούτο σεκιούριτι και καλώντας την Αστυνομία, επικαλούμενη το ανήκουστο ότι πρόκειται για ένα κλειστού τύπου Συνέδριο και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών!

Όπως αναμενόταν, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων και παρατηρητών αντέδρασαν και επέβαλαν την παρουσία τους στις εργασίες του Συνεδρίου κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από τον Ν.1264, καταγγέλλοντας ως πρωτοφανή και πραξικοπηματική την απόφαση του καθαιρεμένου συνεδρίου, τα έργα και οι ημέρες του οποίου δικαιολογούν την πρεμούρα τους για ένα συνέδριο εν κρυπτώ, μακριά απ' τους εργαζόμενους.

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στο «Mega»





πηγη: 902

Β.Ι. ΛΕΝΙΝ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Το έργο του ζει και θα ζει για πάντα φωτίζοντας την πάλη της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό


Ειναι γεγονός ότι σε κάθε ιστορική επέτειο για το κομμουνιστικό κίνημα - ιδιαίτερα αν πρόκειται για επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κινήματος, η δράση των οποίων είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα - τότε η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα. Οχι μόνο γιατί αποτιμά το επαναστατικό τους έργο, μα γιατί αυτό το έργο είναι υλική δύναμη για το μέλλον της ιστορικής εξέλιξης. Δύναμη, που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Ετσι μόνο μπορεί να μετατρέπεται σε παράγοντα, που επιδρά στην ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση του τελικού σκοπού, την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για επέτειο που αφορά στη μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20ό αιώνα, τον Β. Ι. Λένιν, έναν από τους θεμελιωτές, μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς, της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δικαίως φέρει και το δικό του όνομα: Μαρξισμός - Λενινισμός.

Ηταν 21 Γενάρη του 1924 όταν η καρδιά του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν έπαψε να χτυπά. Μα η κληρονομιά που άφησε τον κράτησε και τον κρατά ζωντανό στην καρδιά και το νου των απλών ανθρώπων του μόχθου.

Στο βάλτο αυτού του συστήματος δεν υπάρχουν καθαρές λύσεις για το λαό



Με φοβερά και τρομερά διλήμματα έκλεισε η βδομάδα: Να πάμε με το ΔΝΤ ή με την ΕΕ, να πάμε με τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη, ήταν το μνημόνιο λάθος συνταγή ή μήπως ήτανε σωστή; Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» κατά τη δημοσιογραφική έκφραση και εν τέλει η ενασχόληση με τη σκιά του γαϊδάρου κατέληξε σε αλληλο-βεβαιώσεις ότι η σωστή απάντηση θα δοθεί από την επόμενη δημοσκόπηση, που με τη σειρά της θα αναπαράγει τα ίδια φοβερά και τρομερά διλήμματα - σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τέτοιου τύπου διλήμματα δεν αφορούν καθόλου τις ανάγκες της εργατικής τάξης, δεν αφορούν καθόλου την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, γιατί όποια απάντηση και αν δοθεί είναι εχθρική για τους εργαζόμενους, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Αυτή η εκτίμηση πέρασε στα ψιλά των αστικών μέσων ενημέρωσης. Και σωστά, από τη σκοπιά συντήρησης του συστήματος, από τη σκοπιά της ανάγκης να παραμείνουν εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι σε μια μάχη που δεν είναι δική τους, μια μάχη που διεξάγεται υπό τη σημαία του αντιπάλου.