Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ποιο είναι το νόημα;





Την περασμένη βδομάδα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του συντονιστή του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της ΚΕ, με τίτλο: «Το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην εποχή του Μνημονίου», που παρουσίαζε κάποιους πρώτους βασικούς άξονες, για το πώς πρέπει να δώσει τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το συγκεκριμένο κόμμα τον ερχόμενο Μάη. Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα μερικές πλευρές.

1.«Η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα και στα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια. Ο "Καλλικράτης" επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την Αυτοδιοίκηση ως ιμάντα μεταφοράς αντιλαϊκών επιλογών που παράγονται στο εργαστήριο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών».

Η Τοπική Διοίκηση είναι μηχανισμός του αστικού κράτους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες (παλιότερα και οι νομαρχίες) αποτελούν επίπεδα διοίκησης, άσκησης της αστικής εξουσίας σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο που έχει την εκάστοτε χρονική στιγμή, το αντίστοιχο πολιτικό περιεχόμενο. Οι δήμοι και οι περιφέρειες «καθοδηγούνται» από τις κεντρικές κατευθύνσεις των αστικών κυβερνήσεων.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα: Η περίπτωση του Mark Mazower


Ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργου Μαργαρίτη στην Ημερίδα για τον «Αντικομμουνισμό και παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα» που διοργάνωσαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ οι οργανώσεις περιοχής ΚΚΕ και ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολουθεί το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στο 902.gr:


Η διδασκαλία της σύγχρονης ιστορίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Μαζάουερ, Σκοτεινή Ηπειρος: ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας, Αθήνα, 2001 (1998)


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,


Σε εποχές όπου το κυρίαρχο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα κλονίζεται, σε εποχές κρίσης, οι άρχουσες τάξεις αλλά και οι άλλοι συντελεστές της πολιτικής έχουν την τάση να στρέφονται στην ιστορία. Είναι κάτι το αυτονόητο. Τα ερωτήματα, τα διλήμματα που το προβληματικό σήμερα θέτει στρέφουν, σχεδόν αναγκαστικά, την αναζήτηση προς το παρελθόν. Αυτό που τους συμβαίνει σήμερα, οι άνθρωποι, οι κοινωνίες, θέλουν να το συγκρίνουν με ό, τι ανάλογο συνέβη στο χθές, και συνακόλουθα να το κατανοήσουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, νά αποκτήσουν, τέλος πάντων, ένα είδος γνώσης από την πείρα ανθρώπων και κοινωνιών που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις σε προγενέστερες εποχές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εμπλέκει τη χώρα σε άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση

Για γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ετοιμάζεται η ΕΕ
Τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης
Τον τρόπο εμπλοκής της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση. Στη χώρα που συνορεύει με Τσαντ και Σουδάν, καθώς και γενικότερα στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, έχουν συμφέροντα γαλλικά και άλλα μονοπώλια. Η Γαλλία πραγματοποιεί επέμβαση στη χώρα ήδη από τις 5 Δεκέμβρη, με πρόσχημα τις εμφύλιες συγκρούσεις και την «εμπέδωση τάξης και ασφάλειας». Ο ίδιος o Γάλλος υπουργός ΕξωτερικώνLaurent Fabius, στη συνάντησή του αρχές της βδομάδας με τον Ελληνα ομόλογό του στο Παρίσι, είπε ανοικτά ότι «η Γαλλία προτείνει στην ΕΕ να αναλάβει μέρος των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην Κεντρική Αφρική».

Ο απαράδεκτος και ο αήθης

Ο Ν. Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ, χτες στο ΜΕΓΚΑ χαρακτήρισε τον «Ριζοσπάστη» απαράδεκτο, επειδή γράφαμε στο πρωτοσέλιδο ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν ποιος θα γίνει εκλεκτός της ΕΕ και του κεφαλαίου». Ο πρωθυπουργός στην Ευρωβουλή είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αντιπολίτευση δεν προσφέρει λύσεις ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον και επενδύει στο φόβο, ενώ ακροβατεί μεταξύ λαϊκισμού και εξτρεμισμού». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνη δύναμη για την ΕΕ και την ανάπτυξη.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

 ΠΑΜΕ: Κάλεσμα αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους απεργούς της Coca Cola - Επιστολή στα ευρωπαϊκα συνδικάτα




Kάλεσμα στην εργατική τάξη και τα Συνδικάτα για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Coca Cola απευθύνει η ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στην τελευταία συνεδρίασή της συζήτησε τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρεία Coca - Cola, στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον ανυποχώρητο, ηρωικό, πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Coca Cola, την απαράμιλλη αντοχή των απεργών μέσα σε συνθήκες άγριας επίθεσης της εργοδοσίας (με δικαστήρια, διώξεις εργαζόμενων, εκβιασμούς κλπ.).

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Εφυγε» ο Μιχάλης Βαρδάνης



Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» χτες από τη ζωή ο αγωνιστής της αντιδικτατορικής πάλης, αντιστράτηγος ε.α. Μιχάλης Βαρδάνης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/1, στις 15.00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε ανακοίνωση για το θάνατό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στην Απείρανθο της Νάξου. Το 1958 εξέρχεται της Σχολής Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Μιχ. Βαρδάνης κατέληξε πολύ νωρίς στις επιλογές του για τους στόχους που ήθελε να πετύχει στη ζωή του και για την ιδεολογία του. Σε χρόνια δύσκολα για όσους υπηρετούν στο στρατό, οδηγήθηκε στην απομάκρυνση από τις Ενοπλες Δυνάμεις, από τη χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Ως απότακτος εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούν αντιχουντικοί αξιωματικοί. Στις 22 Απρίλη 1972 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι τις 16 Δεκέμβρη 1972. Συνελήφθη, ξανά το 1973, μαζί με τον Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίζονται στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείνονται στις φυλακές της δικτατορίας. Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε.

Το 1976 αποκαθίσταται και επανέρχεται στην ενεργή υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς, απ' όπου αποστρατεύεται το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974, από το 1995 έως το 2005.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης στήριζε το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχτεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε το Κόμμα της εργατικής τάξης».

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις σημερινές ομιλίες των Α. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα





πηγη: 902

Καταργούν το άσυλο στα σπίτια των αγροτών

Την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι δέχονται την άρση του ασύλου του σπιτιού τους για έλεγχο, όποτε θέλουν οι ΔΟΥ και οι ελεγκτικές αρχές, ζητάει η συγκυβέρνηση, κλιμακώνοντας τον αυταρχισμό σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία αποκαλύπτει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ,έρχεται ως συνέχεια της υποχρέωσης των αγροτών από το 2014 να διατηρούν λογιστικά βιβλία, καθώς καταργείται το καθεστώς της «τεκμαρτής» φορολόγησης και στο εξής θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, με εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ (αφορολόγητα μέχρι πρόσφατα), για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 650 ευρώ. Στους αγρότες που μπαίνουν στο νέο καθεστώς θα επιβάλλεται και «τέλος επιτηδεύματος», όπως πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ύψους 650 ευρώ το χρόνο.

Με δεδομένο ότι για το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων η πλειοψηφία των αγροτών θα δηλώσουν το σπίτι τους για έδρα της «επιχείρησής» τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει προκαταβολικά και «εθελοντικά» το άσυλο που ισχύει για την κατοικία, προκειμένου οι ελεγκτές των ΔΟΥ να μπαινοβγαίνουν με την άνεσή τους, χωρίς την εντολή εισαγγελέα.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Νέα Τρολλοκρατία

It's the Muppet Show tonight...Yeeeeeeeeee!
ΝΔ: Φρίκη οι αποκαλύψεις από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως έγραψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» τα στελέχη της τάσης αυτής οραματίζονται «επαναστατική κυβέρνηση» που θα καταργήσει τον στρατό, θα ιδρύσει "λαϊκή πολιτοφυλακή" και θα φορολογήσει τους Έλληνες με 75%

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που έκανε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»σχετικά με τις θέσεις που διατυπώνει η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ καυτηριάζει μάλιστα τον «δημόσιο εναγκαλισμό» των θέσεων αυτών από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως έγραψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της η ΝΔ κάνει λόγο για «φρίκη που προκαλεί η αποκάλυψη κυριακάτικης εφημερίδας (Πρώτο Θέμα) ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει "επαναστατική κυβέρνηση" που θα καταργήσει τον στρατό, θα ιδρύσει "λαϊκή πολιτοφυλακή", θα φορολογήσει τους Έλληνες με 75% και θα αντικαταστήσει την Αστική Δημοκρατία, με τη "σοσιαλιστική δημοκρατία των εργαζομένων"».

Ζήτημα αιχμής η ουσιαστική προστασία των ανέργων


Σταθερά υψηλά ποσοστά συνεχίζει νακαταγράφει η ανεργία, παρά τις «αισιόδοξες» προβλέψεις και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,8% τον Οκτώβρη του 2013, έναντι 27,7% τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα στους νέους 15 - 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 57,9%, από 51,9% το Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.065.456 ανέργους στα μητρώα του το Νοέμβρη του 2013, αριθμός αυξημένος κατά 45.653 άτομα σε σύγκριση με τον Οκτώβρη. Οσο για τον αριθμό των ανέργων που δικαιούνται επίδομα, αυτός είναι τραγικά μικρός. Μόλις το 12,3% των εγγεγραμμένων, δηλαδή 131.089 άνεργοι, δικαιούται είτε την τακτική επιδότηση, είτε το επίδομα των εποχικά απασχολούμενων από τον ΟΑΕΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία παλεύει να επιβιώσει χωρίς να παίρνει ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αντι-ΚΚΕ αυθαιρεσίες της «Εφημερίδας των Συντακτών»




«Η Εφημερίδα των Συντακτών» (11-12 Γενάρη 2014), με ολοσέλιδο άρθρο, το οποίο παραπειστικά διαφήμισε ως αποκαλυπτικό, αναφέρεται στην πρόσφατη 15η Διεθνή Συνάντηση των Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Λισαβόνα και επιχείρησε να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει σχετική επιστολή του ΚΚΕ στα ΚΚ, παραπλανώντας τους αναγνώστες της.

Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου «Όλοι Οπορτουνιστές πλην ΚΚΕ» αποπνέει σκοπιμότητα, αντι-ΚΚΕ εμπάθεια, λειτουργεί προβοκατόρικα, όχι μόνο ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά γενικότερα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει τέτοια θέση και πρακτική, αλλά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και συνεργάζεται σταθερά με δεκάδες ΚΚ, συζητά σοβαρά ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα με ΚΚ που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με πολλά από αυτά αναπτύσσει κοινές δράσεις, εκφράζει αλληλεγγύη στους αγώνες τους.

Ο ιός του αντικομμουνισμού και οι λαθροχειρίες του Δ. Ψαρρά



Σε συνέντευξή του για το βιβλίο του για τα Πρωτόκολλα της Σιών, ο Δ. Ψαρράς δήλωσε, μεταξύ άλλων:
Ο αντισημιτισμός στην Ε.Σ.Σ.Δ. έχει βέβαια τις γνωστές ρίζες από την προεπαναστατική περίοδο.

Εδώ, ο κύριος Ψαρράς ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι υπάρχει "συνέχεια" μεταξύ του τσαρικού αντισημιτισμού και ενός "Σοβιετικού αντισημιτισμού".


Πρόκειται για έναν πολύ παράξενο ισχυρισμό για κάποιον που θεωρείται "ιστορικός". Τόσο παράξενο, που τον διαψεύδει ο ίδιος ο κύριος Ψαρράς σε άλλα σημεία της ίδιας συνέντευξης:

Ακατάλληλο βίντεο: Σοκαριστική εκτέλεση στη Βόρεια Κορέα


                        

Τι είδους εκτέλεση περίμενες πονηρέ αναγνώστη; 


Στο παραπάνω βίντεο το βορειοκορεατικό συγκρότημα Moranbong εκτελεί το περίφημο soundtrack της αμερικανικής ταινίας "Rocky", λίγο πριν ο Κιμ Γιονγκ Ουν φάει για δείπνο και τις τέσσερις οργανοπαίκτριες (μαζί με τα βιολιά).


πηγη: Revolution Now

63 μείον 27, πόσο κάνει;

του  Νικου Μπογιοπουλου

Κάτι ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά και για τα διερευνώμενα περί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι ο απόηχος «θαυμάσιων» ιστοριών (Λιάπης, Τομπούλογλου κ.λπ), έχουν ως αποτέλεσμα μια από τις σημαντικότερες ομολογίες του τελευταίου διαστήματος να έχει περάσει στα «ψιλά».

Πρόκειται
για όσα προέκυψαν από την παρουσίαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ.Στουρνάρας στους ξένους δημοσιογράφους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τι είπε; Αντιγράφουμε από την «Καθημερινή» της Παρασκευής (10/1/2014):

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα εφάρμοσε δημοσιονομικά μέτρα 63 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 – 2014 ενώ το έλλειμμα μειώθηκε κατά 27 δισ. ευρώ».




Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Για τις παροχές στην καπνοβιομηχανία «Καρέλια»

Οι εορταστικές παροχές του Καρέλια έτυχαν μεγάλης προβολής από τα αστικά ΜΜΕ, που λίγο έως πολύ τον παρουσίασαν σαν «ευεργέτη» των εργαζομένων
Παραμονές Πρωτοχρονιάς, ο Α. Καρέλιας, ιδιοκτήτης της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους μια σειρά από «εορταστικές παροχές», συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του. Τα αστικά ΜΜΕ παρουσίασαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία σαν ένα φωτεινό παράδειγμα «υγιούς επιχειρηματικότητας». Επιφύλαξαν, μάλιστα, και διθυράμβους για τον Α. Καρέλια, που σε καιρούς κρίσης μοίρασε μέρος από τα κέρδη του στους εργαζόμενους.

Είναι άραγε τόσο «φιλεύσπλαχνος» ο Καρέλιας; Μήπως τελικά είναι εφικτό σε επιχειρήσεις που δε χτυπήθηκαν από την κρίση και αύξησαν την παραγωγή τους, να βγαίνουν εξίσου κερδισμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες; Σε τελική ανάλυση, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν το καπιταλιστικό κέρδος και η «ανταγωνιστικότητα» μιας επιχείρησης, με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων; Σε τέτοια ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις.

Το πρώτο και βασικό είναι ότι ο καπνοβιομήχανος, όπως και κάθε άλλος καπιταλιστής, δεν μοιράζει δικά του λεφτά στους εργαζόμενους. Τα κέρδη της επιχείρησης, από τα οποία έδωσε τις παροχές, είναι υπεραξία που απέσπασε από τους εργαζόμενους. Τώρα, ένα μικρό μέρος από την απλήρωτη δουλειά των εργατών επιστρέφει σε αυτούς με τη μορφή έκτακτων επιδομάτων, δώρων για τα παιδιά τους κ.ά.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση του ΤΤ




Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην υππόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν πρέπει να μείνουν μόνο στις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά να φτάσουν στην ανάδειξη της αγιάτρευτης σήψης και του παρασιτισμού του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ θα συμβάλει στην αποκάλυψη αυτής της αλήθειας στο λαό».


πηγη: 902

Τα ΚΚ Ιταλίας και Γαλλίας στις «Εθνικές Κυβερνήσεις» (1944 - 1947)

Σε περιόδους κλονισμού της σταθερότητας του αστικού κοινοβουλευτισμού, όταν δηλαδή αδυνατίζει η αυθόρμητη αναπαραγωγή της εργατικής - λαϊκής συναίνεσης στην αστική εξουσία, ως καταφύγιο του αστικού πολιτικού κόσμου αναδεικνύεται ο εγκλωβισμός των αξιώσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα όρια του αστικού εποικοδομήματος. Αποκορύφωμα του εγκλωβισμού αποτελεί η ψευδαίσθηση της δυνατότητας ύπαρξης μιας «φιλολαϊκής», «αριστερής», «αντικαπιταλιστικής» κ.ο.κ. κυβέρνησης που διαδίδεται από τα σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα με κοινωνικό - ταξικό στήριγμα τα μεσαία στρώματα. Η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση βασίζεται στο «βίαιο», αντιδιαλεκτικό χωρισμό των αντιλαϊκών συνεπειών της αστικής πολιτικής διαχείρισης από την καπιταλιστική οικονομία στην οποία στηρίζεται και την οποία αναπαράγει. Ομως, απαραίτητος όρος για την καθολική επικράτησή της είναι η εγκατάλειψη της ταξικά αυτόνομης στρατηγικής εκ μέρους των ΚΚ, ώστε να συμβάλλουν στο ρετουσάρισμα της αστικής εξουσίας μέσω της συμμετοχής τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας με αστούς και οπορτουνιστές. Τμήμα της αστικής και μικροαστικής συγχορδίας αποτελεί η δικαιολόγηση της συγκεκριμένης επιλογής, στο όνομα των έκτακτων συνθηκών και της αδυναμίας άμεσης κατάκτησης της εργατικής εξουσίας. Η παραπάνω φόρμουλα αποτελεί τη συμπύκνωση του ρεφορμισμού από το Μπέρνσταϊν ως τις μέρες μας, παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις και τις αναγκαίες προσαρμογές στις εκάστοτε συνθήκες της ταξικής πάλης. Ωστόσο, στο παρόν κείμενο, θα επικεντρωθούμε στην εμπειρία των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων εθνικής ενότητας που σχηματίστηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα έχει ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών της εποχής. Τα δυτικοευρωπαϊκά ΚΚ «απολάμβαναν» αυξημένο κύρος, λόγω του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στην ένοπλη αντιφασιστική πάλη και του βαρύ φόρου αίματος που προσέφερε η ΕΣΣΔ στην ήττα του φασισμού. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου είχε απολέσει την αξιοπιστία του, διότι συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Αξονα ή επειδή δεν προσπάθησε να οργανώσει την αντίσταση απέναντί τους. Και όλα αυτά, ενώ ο λαϊκός παράγοντας ήταν οπλισμένος, οργανωμένος σε μαζικές λαϊκές οργανώσεις και «εκπαιδευμένος» στις φλόγες του πολέμου να αγωνίζεται για την επιβίωση και τα δικαιώματά του με το όπλο στο χέρι. Με αυτή την έννοια, οι μεταπολεμικές συνθήκες προσφέρονται για την αποτίμηση όχι μόνο των υποστηρικτών της συμμετοχής των ΚΚ στην αστική πολιτική διαχείριση, αλλά και όσων ραφιναρισμένων (και γι' αυτό επικινδυνότερων) οπορτουνιστών υποστηρίζουν σήμερα ότι η «φιλολαϊκή» διακυβέρνηση αποκτά νόημα όταν ο λαϊκός παράγοντας είναι οργανωμένος και πιέζει για αλλαγές.

Ψεύτικα διλήμματα, εκφοβισμοί και αυταπάτες

Eurokinissi
Μετά βαΐων και κλάδων η παραλαβή της Προεδρίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Τόσο οι παραλαμβάνοντες την Προεδρία της ΕΕ όσο και οι παραδίδοντες έκαναν καθαρό ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος: Θα συνεχιστεί, δηλαδή, η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η οποία δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά τους λαούς όλων των χωρών, με ή χωρίς μνημόνιο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετεί η ΕΕ από την ίδρυσή της.

Το σημείωσε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ: «Οπως και οι προηγούμενες Προεδρίες έτσι και αυτή θα συμβάλει στην κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων, στις περικοπές στην Υγεία, την Πρόνοια και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Αυτούς τους στόχους υπηρετούν το Σύμφωνο για το Ευρώ, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών που, από τις αρχές του 2014, θα επιβάλλονται με αυξημένη οικονομική επιτήρηση των χωρών και με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών».