Σε αυτό το πλαίσιο έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών «τεχνική τηλεδιάσκεψη», όπου αρμόδια στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν Ελληνες εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.
Στην τηλεδιάσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι «κατά ένα μέρος» η διαδικασία καταστροφής θα πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό πλοίο, εν πλω και σε «διεθνή ύδατα» (αλλά στη Μεσόγειο), υπό τον έλεγχο του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων. Για να «χρυσώσει το χάπι», η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι η αμερικανική πλευρά«παρείχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή καταστροφή και ασφαλή μεταφορά προϊόντων χημικών όπλων», ότι «αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευσή της η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και των πολιτών» και πως «δεν τίθεται καθόλου ζήτημα απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στον αέρα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών όπλων».
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στο απαράδεκτο εγχείρημα
Θυμίζουμε ότι ήδη από το Γενάρη το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αντιτάχθηκε σε μια τέτοια μεθόδευση, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης, δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Επιπλέον, το Φλεβάρη οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους στην Κ. Αστον, Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και τον Γ. Ποτότσνικ, Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατήγγειλαν τη λυκοσυμμαχία και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την επιχείρηση καταστροφής των συριακών χημικών όπλων στη Μεσόγειο. Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισήμαιναν ότι η υδρόλυση εν πλω δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ μέχρι σήμερα, «συνεπώς και από αυτήν τη σκοπιά είναι, επίσης, ιδιαίτερα προβληματική».
Πρόσθεταν ότι στο μείζον αυτό πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση αντί να παρέμβει ενεργά, αρκείται σε ευχολόγια τύπου περί «λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων», σε δηλώσεις δηλαδή «που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν την επικινδυνότητα του απαράδεκτου εγχειρήματος», όπως σημείωναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
Υπογράμμιζαν τέλος ότι «τα χημικά από τη Συρία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε να επεξεργαστούν ούτε να καταστραφούν εν πλω στη Μεσόγειο, πολύ περισσότερο που ο κλειστός χαρακτήρας της πολλαπλασιάζει τους κίνδυνους για το περιβάλλον, για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στα νησιά όσο και στις δύο πλευρές της Μεσογείου».
πηγή: Ριζοσπαστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου