Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εμπλέκει τη χώρα σε άλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση

Για γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ετοιμάζεται η ΕΕ
Τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης
Τον τρόπο εμπλοκής της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση. Στη χώρα που συνορεύει με Τσαντ και Σουδάν, καθώς και γενικότερα στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, έχουν συμφέροντα γαλλικά και άλλα μονοπώλια. Η Γαλλία πραγματοποιεί επέμβαση στη χώρα ήδη από τις 5 Δεκέμβρη, με πρόσχημα τις εμφύλιες συγκρούσεις και την «εμπέδωση τάξης και ασφάλειας». Ο ίδιος o Γάλλος υπουργός ΕξωτερικώνLaurent Fabius, στη συνάντησή του αρχές της βδομάδας με τον Ελληνα ομόλογό του στο Παρίσι, είπε ανοικτά ότι «η Γαλλία προτείνει στην ΕΕ να αναλάβει μέρος των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην Κεντρική Αφρική».

Παράλληλα, η ΕΕ όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου με την υπογραφή της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, καταρτίζει σχέδια για την αποστολή 700 έως 1.000 στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί από την ΕΕ το τελικό σχέδιο γενικευμένης επέμβασης στη χώρα, την οποία φέρεται να επιθυμεί κυρίως η γαλλική κυβέρνηση, αλλά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ισορροπιών θα γίνει, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με ΝΑΤΟικό όργανο (βλ. σύνθεση στρατεύματος, δομή, αλυσίδα διοίκησης, στρατηγείο) και ευρωενωσιακό «καπέλο» (βλ. πολιτική απόφαση).

Κατά πληροφορίες, στη σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος. Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην αποστείλει Ελληνες στρατιώτες ή μέσα, προκειμένου να αποφύγει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά να ζητήσει πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων με επικεφαλής Ελληνα αξιωματικό.

Οι ίδιες πηγές προβλέπουν ότι η επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τέλη Φλεβάρη, όταν στην Αθήνα θα γίνεται το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
πηγη:  Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου