Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τα επιτευγματα και η πραγματικοτητα


Κάθε λίγο το υπουργείο Εργασίας - ως ταχυδακτυλουργός - βγάζει και ένα λαγό από το μανίκι. Τη μία μέρα παρουσιάζει «στοιχεία» με τα οποία δείχνει πως κατατροπώνει την ανεργία. Την άλλη ανακαλύπτει «τρύπες» στη λειτουργία των Ταμείων και διατάζει ελέγχους για να αντιμετωπιστούν η διαρροή εσόδων και οι συντάξεις που αποδίδονται χωρίς έλεγχο, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι για την κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης φταίνε τα «λαμόγια» οι ασφαλισμένοι. Χτες, η πολιτική ηγεσία παρουσίασε το νέο της επίτευγμα: Την ηλεκτρονική καταγραφή της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα της δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσει την αδήλωτη εργασία, «στοχευμένα», όπως είπε ο υπουργός Εργασίας.

Βέβαια, δεν είναι τα εργαλεία που λείπουν από την κυβέρνηση. Οσο και αν εκεί στο υπουργείο παριστάνουν ότι «ανακαλύπτουν τον τροχό» και τον βάζουν να γυρίσει, η αλήθεια είναι ότι καμιά εισφοροδιαφυγή δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ούτε επιδιώκει να λύσει τα πραγματικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και εξηγούμαστε: Ακόμα και την πιο πλήρη «εικόνα» να έχει το υπουργείο Εργασίας για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όταν ξεκινά από το αξίωμα ότι οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, όταν έχει βάλει μπροστά και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όταν θεωρεί ότι η Κοινωνική Ασφάλιση - το λένε και μη μισθολογικό κόστος - είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το μήνυμα που στέλνει στους εργοδότες είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που δείχνει - για επικοινωνιακούς λόγους - προς την κοινωνία. Δεν της λείπουν τα μέσα για να λύσει το πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα είναι η ίδια η πολιτική της επιλογή να στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.



Την ίδια στιγμή άλλωστε που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την πορεία των εσόδων των Ταμείων και υπόσχεται αποτελέσματα, στα μουλωχτά η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να παραδώσει την ακίνητη περιουσία των Ταμείων στο ΤΑΙΠΕΔ και μέσω αυτού στην εκποίηση, για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Τέτοια φροντίδα για την περιουσία των ασφαλισμένων!

Και δεν είναι το μόνο. Τι γίνεται, αλήθεια, όχι με την εισφοροδιαφυγή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να την «πιάσει», αλλά με τα βεβαιωμένα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που δεν εισπράττονται και υπεξαιρούνται από τους καπιταλιστές; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μόλις χτες η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στη δημοσιότητα, οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν το 2010 στα 4,8 δισ. ευρώ. Φέτος, το ύψος των οφειλών αυτών που έχουν βεβαιωθεί - παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις - και δεν εισπράττονται έχει ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, δεν εισπράττει τις εισφορές - οφειλές των επιχειρήσεων που έχουν βεβαιωθεί, τότε τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την εξόρμηση κατά της εισφοροδιαφυγής που κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας; Ρητορικό το ερώτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου