Στις 24 Οκτώβρη, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, προβλήθηκε ένα «ρεπορτάζ» τρίλεπτης διάρκειας, του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Το «ρεπορτάζ» ήταν στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος για να συκοφαντήσει τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης, αναπαράγοντας τα επιχειρήματα των εργοδοτών, που στρατολόγησαν τη Χρυσή Αυγή για να χτυπήσει τους κομμουνιστές συνδικαλιστές στις 12 Σεπτέμβρη.
Το «ρεπορτάζ» ξεκινά με την επιγραφή στο κάτω μέρος της οθόνης:«Υπερδιπλάσια τα μεροκάματα σε σχέση με την Τουρκία».
Ο δημοσιογράφος αναγγέλλει: «Αυτό εδώ, το σούπερ γιοτ που κατασκευάζεται στο Πέραμα αποτελεί μάλλον εξαίρεση. Σημαντικότερος λόγος είναι ότι μικρές και μεσαίες μονάδες δεν είναι βιώσιμες με μεροκάματο διπλάσιο από τα ναυπηγεία στη γειτονική Τουρκία. Συνδικαλιστές ανέβαιναν στο πλοίο για να επιβάλουν συμβάσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν».
Το στίγμα δόθηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα: Για τις αναδουλειές και την ανεργία στη Ζώνη φταίνε τα υψηλά μεροκάματα και οι Συμβάσεις που επιβάλλουν τα συνδικάτα και δεν μπορούν να πληρώσουν οι εργοδότες. Στην οθόνη εμφανίζεται ο Δημήτρης Μεταξάς, με την ιδιότητα του «επιχειρηματία Ζώνης», ο οποίος δηλώνει: «Πλησίαζαν τον επιχειρηματία και του δήλωναν ότι αν δεν υπογράψεις τη συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση που εμείς κατεβάζουμε για φέτος, εμείς τον κόσμο δεν θα τον αφήσουμε να συνεχίσει να δουλεύει για λογαριασμό σου». Ο Μεταξάς, βέβαια, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε «επιχειρηματίας». Είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργολάβων της Ζώνης...
Προσθέτει ο Τέλλογλου: «Και δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων αλλά και η χρήση βίας σε όσους αρνούνται να απεργήσουν. Συνδικαλιστές του Σωματείου Μετάλλου κάνουν δίκην αστυνομικών οργάνων έλεγχο στο λεωφορείο της γραμμής, και όποιον δεν πείθουν με τα λόγια, χρησιμοποιούν άλλο τρόπο...». Οι περιγραφές συνοδεύονται με πλάνα που δείχνουν καυγά ανάμεσα σε κόσμο και κάποιον να ρίχνει κάτω έναν άλλο. Τα σωματεία παρουσιάζονται λίγο έως πολύ σαν συμμορίες που λυμαίνονται τη Ζώνη, απειλούν και εκβιάζουν, προπηλακίζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους - μέλη τους.
Για να ενισχύσει αυτή την εικόνα, το «ρεπορτάζ» προαναγγέλλει ότι «δύο εργαζόμενοι μίλησαν στο "Star", υπό τον όρο να μη δείξουμε τα πρόσωπά τους». Ο Τέλλογλου εμφανίζεται να μιλάει με μια γυναίκα που κρύβεται. «ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ "ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ"», γράφει στο κάτω μέρος της οθόνης.
Η γυναίκα λέει: «Είχα πάει πίσω από το νεκροταφείο, που ακόμα η είσοδος δεν είχε κλείσει και μπαίναμε από την πίσω μεριά μέχρι που τα πήραν είδηση και αυτά και κλείσανε και αυτές τις εισόδους και δεν αφήνανε να μπεις καθόλου μέσα». Στην οθόνη ακολουθεί μια θολή αντρική φιγούρα που λέει: «Μας ανέβασαν στο κατάστρωμα του πλοίου, εκεί στήθηκε ένα λαϊκό δικαστήριο και αρχίσανε να μας απειλούν, να μας λένε γιατί δουλεύετε ενώ έχουμε απεργία. Και συνεχίστηκε το θέμα ξύλου, το θέμα βρισιάς, το θέμα φτυσιάς».
Το «στήσιμο» παραπέμπει σε ρεπορτάζ για τη μαφία, με μάρτυρες που φοβούνται μη στοχοποιηθούν, γι' αυτό κρύβουν το πρόσωπό τους. Το σκηνοθετικό εύρημα του Τέλλογλου είναι μελετημένο. Από τη μια κατασκευάζει την εικόνα του συνδικάτου - συμμορία και από την άλλη διασφαλίζει ότι κανείς δε θα ζητήσει το λόγο από τους ανώνυμους συνομιλητές του, για την αξιοπιστία της μαρτυρίας τους. Κρίνοντας απ' όσα προηγήθηκαν του «ρεπορτάζ», θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι ο «μάρτυρας» είναι ένας από τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές. Ποιος μπορεί να το διαψεύσει;
Κοπτορραπτική με θέμα τη βία
Δείχνει την ταμπέλα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη Ζώνη και ο Τέλλογλου λέει:«Ο πρόεδρος όμως του Σωματείου Μετάλλου του Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, λέει ότι η επιχειρηματολογία περί καθυστερημένης παράδοσης είναι εργοδοτική προπαγάνδα. Το Συνδικάτο δε συζητάει μείωση ημερομισθίων, ακόμα και στη σημερινή κατάσταση».
Με εμφανή τα σημάδια της κοπτορραπτικής στη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου λέει: «Αν το θεωρούσαμε λύση θα το συζητάγαμε. Θεωρούμε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν μπορεί να οδηγηθεί πουθενά. Αντίθετα, οδηγεί σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους». Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η φράση: «ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ»!
Στην οθόνη επανέρχεται το πλάνο με τους καυγάδες, διανθισμένο με εικόνες από τρικάκια της Χρυσής Αυγής. Ο Τέλλογλου μπαίνει στο ψαχνό: «Οσο για την άσκηση βίας σε άλλους εργαζόμενους, ο Πουλικόγιαννης, θύμα ο ίδιος της φασιστικής βίας της Χρυσής Αυγής, έχει τη δική του οπτική». Προβάλλεται ένα ακόμα κομμάτι από τη συνέντευξη με τον Σ. Πουλικόγιαννη, στο οποίο εμφανίζεται να λέει: «Ο,τι και να κάνετε, ακόμα και βασανιστήρια να δεχθούμε, τη βία που άσκησε ο Κολοκοτρώνης και η Εθνική Αντίσταση δεν πρόκειται να την καταγγείλουμε. Ποτέ».
Πώς έφτασε η συζήτηση από τα μεροκάματα στη βία του Κολοκοτρώνη; Ο Τέλλογλου δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσει την εικόνα ότι το Συνδικάτο ασκεί βία, όπως αυτή που δείχνει στην οθόνη, χωρίς να λέει από πού προέρχονται τα πλάνα που προβάλλει. Εμφανίζει μάλιστα τον πρόεδρο του Συνδικάτου να παραδέχεται την άσκηση βίας σε βάρος συναδέλφων του και να προσπαθεί να τη δικαιολογήσει με αναφορές στον Κολοκοτρώνη και την Εθνική Αντίσταση!
Για να ολοκληρώσει την αθλιότητα, «ρίχνει» στην οθόνη τα τρικάκια της Χρυσής Αυγής και λέει ότι ο συνδικαλιστής που ασκεί βία, είναι ο ίδιος θύμα της βίας. Αρα, βία το Συνδικάτο, βία και η Χρυσή Αυγή...
Εγκληματική οργάνωση το Συνδικάτο
Λέει ο Τέλλογλου: «Μέχρι σήμερα οι αρχές, η Εισαγγελία, η Αστυνομία και το Λιμενικό θεωρούν ότι πρόκειται για μια αντίθεση εργοδοτών και συνδικάτων και δε φαίνονται να συγκινούνται από τις ατελείωτες υποθέσεις της άσκησης παράνομης βίας που καταγράφονται στα αρχεία τους. Σε μια από αυτές, οι μηνυτές το 2010 χαρακτήρισαν το Συνδικάτο εγκληματική οργάνωση αλλά δε φαίνεται να έπεισαν την Εισαγγελία».
Δείχνει προηγούμενο πλάνο με την ταμπέλα του Συνδικάτου και εμφανίζεται ο Τέλλογλου, μπροστά από τα δικαστήρια του Πειραιά, να λέει: «Με αναφορά που έκαναν προς την Εισαγγελία Πειραιά, οι εργοδότες του Περάματος ζήτησαν να κηρυχθεί το Συνδικάτο Μετάλλου του Πειραιά εγκληματική οργάνωση στα πλαίσια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Η Εισαγγελία απέρριψε αυτή την ιδέα, δέχθηκε όμως ότι ασκήθηκε παράνομη βία».
Οι μηνύσεις των εργοδοτών, που κοντεύουν τις 200 (!), είναι όλες γραμμένες με καρμπόν. Το ίδιο ισχύει και με τα κατηγορητήρια που συνέταξε η Εισαγγελία, με τα οποία στελέχη των συνδικάτων της Ζώνης παραπέμπονται σε δίκες. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη καταδικαστεί, με διαδικασίες διάτρητες και καταθέσεις μαρτύρων που μπάζουν από εκατό μεριές. Ενάντια στα συνδικάτα εκκρεμούν ακόμα και μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή σε ανακοινώσεις τους κάνουν αναφορά στον τρόπο που το κεφάλαιο αποσπά την υπεραξία από τους εργάτες!
Θυμίζουμε ότι το «ρεπορτάζ» προβάλλεται στις 24 Οκτώβρη, ένα μήνα περίπου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Υιοθετώντας τις κατηγορίες των εργοδοτών, αυτών που στρατολόγησαν τη Χρυσή Αυγή ενάντια στο Συνδικάτο, επιχειρεί να ταυτίσει τη συνδικαλιστική δράση με τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, κάτω από τον τίτλο «εγκληματική οργάνωση».
Οι χρυσαυγίτες έλεγαν ότι ο στόχος τους για τη Ζώνη είναι «να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες, που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους». Βλέποντας το ρεπορτάζ του Τέλλογλου, καταλαβαίνεις ότι το σύστημα και οι μηχανισμοί του έχουν πολλούς «πρόθυμους» να κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμα και την πιο βρώμικη...
πηγη: Ριζοσπαστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου