Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Με ψέματα πάει να ζεστάνει τα σπίτια



Ενόψει επερχόμενου παγετού, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης «ψάχνουν» να βρουν όσους δεν επωφελούνται από το... κρύο αστείο του «Κοινωνικού Τιμολογίου» της ΔΕΗ

Μακάβριο επικοινωνιακό χορό πάνω στα θύματα της ενεργειακής τους πολιτικής, τις εκατοντάδες χιλιάδες παγωμένων και σκοτεινών λαϊκών σπιτιών, στήνουν κυβέρνηση και δήμαρχοι, με τους επικοινωνιακούς ομίλους χειραγώγησης να αναλαμβάνουν το συνήθη βρώμικο ρόλο για την εμφάνιση της κυβερνητικής αναλγησίας σαν «κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων».

Με το επόμενο κύμα παγετού να βρίσκεται προ των πυλών - και το αν θα υπάρξουν και νέα θύματα από αναθυμιάσεις ή πυρκαγιές να είναι ζήτημα πιθανοτήτων - η κυβέρνηση ανακοινώνει μια σειρά μέτρων που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά αξιοποιούνται τόσο επικοινωνιακά όσο και προεκλογικά. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, θα υπάρξει έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έως 70% στους χώρους των κοινωνικών δομών της Εκκλησίας, των δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πρόκειται για πρόκληση άνευ προηγουμένου να προβάλλεται ως κοινωνική πολιτική η παροχή έκπτωσης σε χώρους των εκκλησιών και των ΜΚΟ, όπου μοιράζεται ένα πιάτο φαΐ ή μια τσάντα με ρούχα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, και στη συνέχεια αυτοί να επιστρέφουν στο σπίτι τους που η ΔΕΗ τους έχει κάνει διακοπή ρεύματος. Επίσης, στο ίδιο μοτίβο, οι Ε. Βενιζέλος και Γ. Μανιάτης ανακοίνωσαν ότι θα αξιοποιηθούν οι κατάλογοι κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων ώστε να εντοπιστούν όσοι χρήζουν δικαιώματος παροχής «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) της ΔΕΗ χωρίς οι ίδιοι να έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Πρόσθεσαν ότι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι σε τέτοιους καταλόγους την 1η Νοέμβρη του 2013, θα «απολαύσουν» τα ευεργετήματα του «ΚΟΤ», καθώς επίσης και ότι κατά τη διάρκεια των ημερών όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αιθαλομίχλης οι δικαιούχοι «ΚΟΤ» δεν θα χρεώνονται για την κατανάλωση ρεύματος.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι μόνοι που θα ωφεληθούν άμεσα από φτηνό ρεύμα θα είναι οι ΜΚΟ, η Εκκλησία και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, μέτρο που είναι και άμεσα εφαρμόσιμο, σε αντίθεση με τη χρονοβόρα διαδικασία αναζήτησης όσων δικαιούνται «ΚΟΤ» και δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι η εύρεσή τους θα ολοκληρωθεί πριν το... επόμενο καλοκαίρι, η ωφέλεια αυτών των ανθρώπων θα είναι μερικά ευρώ το μήνα - όπως έγραψε ο «Ρ» του περασμένου Σαββάτου - και μόνο στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους μείνει αυστηρά εντός των πολύ χαμηλών ορίων που προβλέπει η σχετική ρύθμιση. Δηλαδή, αν μία τετραμελής οικογένεια ξεπεράσει τις 1.500 Kwh την τετραμηνία δεν θα λάβει ούτε την πενιχρή έκπτωση, αλλά θα πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού τιμολογημένο «κανονικά».

Πλεόνασμα υποκρισίας

Στο μεταξύ, στο «χορό» μπήκαν και μερικοί δήμαρχοι που ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να επιτραπεί στους δήμους να πληρώνουν το ρεύμα για λογαριασμό πολιτών που αδυνατούν, μόνο φυσικά στην περίπτωση που τα οικονομικά του κάθε δήμου το επιτρέπουν. Αντίθετοι στην παραπάνω τοποθέτηση εμφανίστηκαν άλλοι δήμαρχοι, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία της τοπικής διοίκησης να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη που συγκάλεσε το περασμένο Σάββατο ο Γ. Μανιάτης με τη συμμετοχή ανάμεσα σε άλλους του προέδρου της ΔΕΗ, του περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου της ΚΕΔΕ, όπου αποφασίστηκε η συμβολή των δήμων στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δήθεν στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου