Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Επικίνδυνη κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού

Την κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού σηματοδοτεί η πρωτόγνωρη και επικίνδυνη παρέμβαση κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί έχει κληθεί για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης (2/12/2013) των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Την ίδια ώρα έξω από τη ΓΑΔΑ έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας.

Χθες, συνδικαλιστές και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με επικεφαλής την Νίκη Χρονοπούλου μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εκείνος δήλωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές είναι ...ανεξάρτητες, ισχυρίστηκε άγνοια για την εισαγγελική παρέμβαση κι έκανε λόγο για διερεύνηση του θέματος. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια απάντηση είχε δοθεί προχθές και από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

«Εχουμε καθαρό ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη μόνο στα χαρτιά. Η ποινικοποίηση των αγώνων πάει χέρι - χέρι με την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με ανακοίνωσή τους.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Την προκλητική και επικίνδυνη παρέμβαση του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.

«Το 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που εδρεύει στη ΓΑΔΑ, με έγγραφο της 6ης Δεκεμβρίου 2013 ζητάει από το Προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Αθήνας τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που έγινε στις 2/12/2013, καθώς και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της απεργιακής επιτροπής της ίδιας ημερομηνίας.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το παραπάνω αίτημα γίνεται στο πλαίσιο της με αριθμό Γ13/3352/04-12-2013 παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Πρόκειται για πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, για προκλητική παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων και ποινικοποίησης των αγώνων», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές (Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Σπ. Χαλβατζής) του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
Ποιο είναι το περιεχόμενο της παραπάνω εισαγγελικής παραγγελίας και για ποιο λόγο επιλήφθηκε το συγκεκριμένο Τμήμα της Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.
Τι μέτρα θα λάβουν για να ανακληθεί το παραπάνω έγγραφο και η εισαγγελική παραγγελία, να σταματήσει η παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων.
Κινητοποιήσεις

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν χθες δύο νέες 24ωρες απεργίες για Δευτέρα και Τρίτη, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση. Στάση εργασίας (10 π.μ.-1 μ.μ.) θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας τη Δευτέρα κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν νέα ΓΣ. Γενικές συνελεύσεις είναι προγραμματισμένες και σε άλλους συλλόγους.

Συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και πορεία προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους, έχοντας στο πλευρό τους τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και φοιτητικούς συλλόγους. Οι συγκεντρωμένοι πήγαν στο χώρο του λεβητοστασίου προκειμένου να μιλήσουν με τους εργαζόμενους της εργολαβίας στην οποία η πρυτανεία του ΑΠΘ ανέθεσε τη λειτουργία και συντήρηση της θέρμανσης μετά τη διαθεσιμότητα του συνόλου σχεδόν του μόνιμου προσωπικού. Εκεί διαπίστωσαν ότι με εντολή του πρύτανη είχαν κλειδωθεί με λουκέτα και αλυσίδες οι εγκαταστάσεις (μέσα ήταν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι), προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών. Στις αντιδράσεις των εργαζομένων, ο πρύτανης απείλησε με εισαγγελική και αστυνομική παρέμβαση.

Στη συνέχεια, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» όπου ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Εκεί η αστυνομία τούς εμπόδισε να προσεγγίσουν. Κάτω από τις αντιδράσεις, τελικά μια αντιπροσωπεία εργαζομένων και φοιτητών μπήκε μέσα και μίλησε. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ κατήγγειλε ότι πρυτανικές αρχές και εργαζόμενοι βρίσκονται απέναντι, αφού, όπως αποδεικνύεται από την καθημερινή πρακτική, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια όπως όπως και αναλαμβάνουν να διαχειριστούν και να βάλουν σε εφαρμογή τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, ενώ οι εργαζόμενοι παλεύουν για λειτουργία των Πανεπιστημίων χωρίς επιχειρηματική δράση, με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου