Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Στερνό αντίο στον σύντροφο Τάκη Τσίγκα

           

Σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Τάκη Τσίγκα από το Β' Νεκροταφείο Αθήνας που έγινε η πολιτική κηδεία.

Για τη ζωή και τη δράση του συντρόφου Τάκη Τσίγκα που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό αναφέρθηκε στον επικήδειο ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μίλησε ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τόνισε την «προσωπική συμβολή στην παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία» όπως επίσης και τη βοήθεια που πρόσφερε ο Τάκης Τσίγκας στη συντακτική επιτροπή του «Οδηγητή».



Για την συνεισφορά του συντρόφου στο «Ριζοσπάστη» ως διευθυντής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας αναφέρθηκε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Αντώνης Ραλλάτος, γραμματέας της ΚΟΒ «902» του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην προσφορά του Τάκη Τσίγκα ως διευθυντή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος. Εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ μίλησε η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών.

Από την γενέτειρά του την Ήπειρο μίλησε η Όλυ Τσουμάνη, στέλεχος της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ενώ για τη δράση του στην Πελοπόννησο μίλησε ο Νίκος Θεοφιλάτος.

Με στίχους του Γιάννη Ρίτσου έγινε ο αποχαιρετισμός του συντρόφου Τάκη Τσίγκα.

Για το θάνατο του σ. Τάκη Τσίγκα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την πρόωρη απώλεια του σ. Τάκη Τσίγκα από την επάρατο νόσο. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 27 Μάρτη και ώρα 3.30 μ.μ. από το Β' Νεκροταφείο Αθήνας (λεωφόρος Ηρακλείου).

Ο σ. Τάκης Τσίγκας, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μάη του 1953, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο (Καπλάνειος Σχολή) και το Γυμνάσιο (Ζωσιμαία Σχολή). Από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τους αγώνες και τις ιδέες του λαϊκού κινήματος και συμμετείχε στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό το 1964.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας το 1972 και από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στην πόλη και το πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Πάτρας, με κορυφαία την κατάληψη του Πανεπιστημίου το Νοέμβρη του ’73, στην οποία εκλέχθηκε στη 12μελή Επιτροπή Κατάληψης, ενώ από το Φλεβάρη του ίδιου έτους είχε εκλεγεί στην Πενταμελή Επιτροπή Αγώνα. Ο σ. Τάκης Τσίγκας συνελήφθη πολλές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων και βασανίστηκε για την αγωνιστική του δράση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, μένοντας αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής.

Οι διώξεις για τον σ. Τάκη συνεχίστηκαν και μετά τις μέρες του Πολυτεχνείου, φυλακίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα του ‘73, ξαναγνώρισε την αγριότητα στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση ενάντια στο ΚΚΕ.

Με τη μεταπολίτευση ο σ. Τάκης Τσίγκας οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, δουλεύει για την οικοδόμηση της ΚΝΕ στην Αχαΐα, αναλαμβάνει γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Το 1983 ο σ. Τσίγκας εκλέγεται γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς και Νήσων και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Μάη του 1987, εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Τάκης Τσίγκας υπεράσπισε τη μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος και στο 14ο εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ανέλαβε διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ, με ευθύνη της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη». Μέχρι το 19ο Συνέδριο υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο διάστημα 2007-2013, ο σ. Τάκης Τσίγκας διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας, για καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ο σ. Τσίγκας χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα τίμησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρίνα, στις δύο του κόρες και τους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του σ. Τάκη Τσίγκα εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΕΣΗΕΑ και το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου