Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»: «Θερμοκήπιο» για τις εργασιακές σχέσεις που θα κυριαρχήσουν

Αποκαλυπτικό το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας σε ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ
Απόσπασμα από το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας
Αποκαλυπτική για τις συνθήκες δουλειάς που διαμορφώνουν κυβέρνηση και εργοδότες για χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μέσω και των προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας», είναι η απάντηση που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Εργασίας του υπουργείου Εργασίας στον ΟΑΕΔ και στο ΣΕΠΕ. Η σχετική επιστολή στάλθηκε μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων, που απαιτούν να ισχύουν για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, με άλλες σχέσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας.



Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει:
  • «Καθορίζονται οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ανέργων τους οποίους θα προσλάβουν και θα απασχολήσουν οι επιβλέποντες φορείς (...) κατά παρέκκλιση των νομίμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις».
  • «Ο ΟΑΕΔ ως αρμόδιος φορέας για την καταβολή του μισθολογικού κόστους δεν υποχρεούται να καταβάλλει στα απασχολούμενα/ωφελούμενα πρόσωπα οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή πέραν αυτών που ρητά καθορίζονται». Δηλαδή,«19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών».
  • «Σκοπός του νομοθέτη (...) ήταν και η ρητή διάκριση της ως άνω μορφής απασχόλησης, αφού προβλέπει τη μη καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής ή ενίσχυσης στα απασχολούμενα/ωφελούμενα πρόσωπα».

Επιβεβαιώνεται ότι προγράμματα όπως αυτά της «κοινωφελούς εργασίας» έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια στρατιά από χιλιάδες ευέλικτους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, που εκτός από το να παίρνουν ένα μισθό - φιλοδώρημα, θα προσφέρουν πλήρη εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια ή να απουσιάσουν λόγω ασθένειας, ενώ - όπως έχει καταγγελθεί για τους τωρινούς εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» - δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να απεργήσουν.

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι αναγκαία η συσπείρωση των εργαζομένων και των ανέργων στα ταξικά συνδικάτα και τις επιτροπές αγώνα που έχουν δημιουργήσει, με στόχο τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς να χάνουν από το στόχαστρο της πάλης τους το σύστημα που γεννάει και ανακυκλώνει την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες στη διοίκηση του ΟΑΕΔ αντιπροσωπεία του Κλαδικού Συνδικάτου των ΟΤΑ και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία στο Δήμο Αμαρουσίου, διεκδικώντας άμεσα τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη.

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου