Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ): «Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε» για την Συρία

"Εμείς; Έχουμε έναν αντι-ιμπεριαλισμό τόσο με το συμπάθιο"

Η στάση της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, στο θέμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Συρία «λέει» πολλά. Μας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της νέας (συντηρητικής) σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αναφερθούμε σε παλαιότερες δηλώσεις της Ρ.Δ. η οποία ξιφουλκούσε κατά της συριακής κυβέρνησης προτείνοντας εμμέσως διεθνή επέμβαση στη χώρα.


Θα αναφερθούμε μόνο στην πιο πρόσφατη δήλωση της για την συνάντηση του Δ.Αβραμόπουλου με τον Ε.Βενιζέλο. Γράφει στην ανακοίνωση η υπεύθυνη τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:


«Τούτες τις κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση επιδίδεται σε πολεμοχαρή υπερπλειοδοσία. Είναι φανερό ότι, πρώτον, έχει διαλέξει στρατόπεδο, και αυτό είναι το στρατόπεδο του πολέμου. Δεύτερον, ότι έχει δεσμεύσει τη χώρα στην επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση των ‘προθύμων’ της Δύσης στη Συρία».

Σχόλιο: Τι περίμενε απ' την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η κα.Δούρου; Να επιδίδεται σε πολεμοχαρή μειοδοσία; Ή σε αντιπολεμική υπερπλειοδοσία; Πως είναι δυνατό μια κυβέρνηση που στηρίζει με τα μπούνια (όπως κι' ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια) την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ να μην έχει διαλέξει στρατόπεδο; Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δεν συνεπάγεται και δέσμευση για συμμετοχή, ή αρωγή, στους πολέμους των ιμπεριαλιστών;
«Απαντά έτσι στο ερώτημα περί των ‘διευκολύνσεων’ που προτίθεται να προσφέρει. ‘Όλες’ είναι η αβίαστη απάντηση. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου γίνεται απλά για προσχηματικούς λόγους». 
Σχόλιο: Τι είδους διευκολύνσεις πίστευε η κα. Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρόσφερε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η κυβέρνηση; Τις μισές; Λίγες; Ή μήπως, όπως είπε και ο Κασιδιάρης, θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με ανταλλάγματα πριν δώσει γη και ύδωρ στα κοράκια του θανάτου; Αυτο περί "διεθνούς δικαίου" το αφήνουμε ασχολίαστο.
«Είναι φανερό ότι, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος, η επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση θα ακυρώσει τα όποια δειλά βήματα ειρηνευτικής συνεννόησης είχαν γίνει πέρσι τον Ιούνιο, με τη Συμφωνία της Γενεύης, με τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ και Ρωσίας».
Σχόλιο: Ώστε οι ΗΠΑ μετείχαν προσπαθιών ειρηνευτικής συνεννόησης σύμφωνα με την κα.Δούρου... Σωστά. Μη δυσαρεστηθεί το Brookings και δεν μας ξανακαλέσει.
«Σήμερα εκείνο που προέχει είναι η κινητοποίηση των λαών και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να αποτραπεί άλλος ένας αποικιοκρατικής έμπνευσης πόλεμος που θα επιτείνει τα αδιέξοδα και θα αιματοκυλήσει την ήδη πολύπαθη περιοχή».
Σχόλιο: Στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις η κα. Δούρου βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς; Μήπως και τη ΔΗΜΑΡ, που κι' αυτή προοδευτική λογίζεται στο αστικό λεξιλόγιο; Βλέπουμε ότι η Ρ.Δ. προσπαθεί όσο γίνεται να αποφύγει την λέξη "ιμπεριαλιστικός" στην ανακοίνωση της. Αντί αυτού χρησιμοποιεί το "αποικιοκρατικής έμπνευσης" λες και υπάρχει πόλεμος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που να μην έχει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά.
«Με την απόφασή της η δικομματική κυβέρνηση καθιστά τη χώρα μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, εμπλέκοντάς την σε μια στρατιωτική περιπέτεια που είναι βέβαιο ότι θα αποσταθεροποιήσει το ευρύτερο περιβάλλον της με άκρως επικίνδυνες συνέπειες».
Σχόλιο: Η Ελλάδα, κυρία Δούρου, δεν είναι μέλος του προβλήματος επειδή θα εμπλακεί στην... στρατιωτική "περιπέτεια". Ήταν και παραμένει μέλος του προβλήματος από την στιγμή που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί στο έδαφος της σημαντικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες τις οποίες ούτε η Δούρου ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δουν.
Η Ρένα Δούρου, όπως γράψαμε παραπάνω, έχει βγάλει απ' το λεξιλόγιο της την έννοια του«Ιμπεριαλισμού». Έχει εκσυγχρονίσει το πολιτικό της λεξιλόγιο φέρνοντας το στα μέτρα της κεντροαριστεράς. Και ούτε λόγος για το ρόλο των ΗΠΑ φυσικά. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ φαίνονται να είναι κι' αυτές μέρος της λύσης, ασχέτως αν προετοιμάζουν την σφαγή εδώ και μήνες.


Σε ποιούς νομίζετε ότι απευθύνεστε κ.Δούρου;

πηγη: Revolution Now

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου