Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

 Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς της Coca-Cola

         

Ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca Cola», που για τέσσερις και πλέον μήνες παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε σήμερα με τη συγκέντρωση που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης.

Παρά τη βροχή, στο Αγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το παρόν οι απεργοί της «Coca Cola», εργάτες από άλλες επιχειρήσεις των εμφιαλωμένων ποτών, εργαζόμενοι άλλων κλάδων, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι. Διαδήλωσαν ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και ανέλαβαν την ευθύνη να δυναμώσουν, οργανωμένα και έμπρακτα, την αλληλεγγύη στους απεργούς.



Από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στον πολυήμερο ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργάτες, κόντρα στην τρομοκρατία της πολυεθνικής και στη δύναμη που παίρνουν για να συνεχίσουν από τη συμπαράσταση που εκφράζεται πολύμορφα.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην «Coca Cola» δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη. «Ταξική ενότητα, ταξική αδιαλλαξία, αντοχή και αποφασιστικότητα, πίστη στον αγώνα και το δίκιο του. Οτι μόνο αυτός μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Την ώρα που η εργοδοσία περιμένει οι απεργοί να καμφθούν μετά από 4 μήνες απεργία, τώρα είναι η ώρα το ταξικό κίνημα αλληλεγγύης να ανεβάσει στροφές στην πάλη του. Να πάρει την υπόθεση της απεργίας της "Coca Cola" το κάθε σωματείο στα χέρια του", τόνισε.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στην ανακοίνωση–κάλεσμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η πολυεθνική Coca-Cola, το παγκόσμιο σύμβολο του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης, έκλεισε το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη και κλείνει το εργοστάσιο του Βόλου. Πετάει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους μεταφέροντας το εργοστάσιό της στη Βουλγαρία, όπως δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που βρήκαν εκεί φθηνότερους δούλους.

Αυτή την "ελευθερία" έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στους εργοδότες. Γι’ αυτό κάθε εργάτης πρέπει να θεωρεί εχθρό την Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιον την υποστηρίζει. Είναι λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, όπως η Coca-Cola.

Τώρα, για τον ίδιο λόγο, η πολυεθνική αναθέτει τη διακίνηση των προϊόντων της σε εργολάβους, απολύοντας τους πωλητές – οδηγούς. Ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις. Κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η Coca-Cola δεν πάσχει από κέρδη. Σπέρνει ανεργία και δυστυχία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ξηλώνει εργοστάσια που στήθηκαν με ιδρώτα εργαζομένων και λεφτά καταναλωτών.

Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων στην Coca-Cola, η αντοχή και αποφασιστικότητά τους να γίνει παράδειγμα, να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους.

Είναι μάχη ενάντια σε ένα διεθνές μονοπώλιο, που ηγείται των βιομηχάνων και των εργοδοτών στα αντεργατικά τους μέτρα, που στηρίζεται από τις κυβερνήσεις με κάθε τρόπο. Είναι μάχη ενάντια στην τρομοκρατία της πολυεθνικής. Η μάχη αυτή θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις σε πολλούς κλάδους. Ενδιαφέρει κάθε εργαζόμενο.

Είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης. Η νίκη θα είναι όλων των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, όλο τον λαό να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων στην Coca-Cola. Με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς για ενημέρωση, με επισκέψεις στους απεργούς έξω από το εργοστάσιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με συγκεντρώσεις στις γειτονιές, να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.

Η θέση κάθε εργαζόμενου είναι εκεί. Η Coca-Cola δεν είναι ανίκητη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης επίσης καλεί τα μέλη του να πάρουν τη θέση τους στο πλευρό των απεργών και καλεί όλο το λαό να κάνει δική του υπόθεση τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην «Coca-Cola».

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου