Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα... 20 Μάη


Ο Γιώργης Σιάντος, αριστερά, επιθεωρεί τμήμα του ΕΛΑΣ
1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.
1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.
1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.
1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.
1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.
1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».
1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου «Tu-144».
1927 Υπογράφεται η Συνθήκη της Τζέντα, με την οποία το Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία.
1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις δυνάμεις κατοχής.
1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.
1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Όλγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα κ.ά.
1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).
1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10-1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944-28/9/1946). Εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος χάρη στην εύνοια της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου, η οποία ακύρωσε την εκλογή του Χρύσανθου από την Ιερά Σύνοδο για να εκλεγεί ο Δαμασκηνός. Στις επιστολές του προς την «κυβέρνηση» των προδοτών, ο Δαμασκηνός ευλογούσε τους «Κουίσλιγκ», δηλώνοντας ότι «αποβλέπομεν μετά βαθείας εκτιμήσεως προς την τολμηράν πρωτοβουλίαν την οποίαν αναλάβατε», ενώ χαρακτήριζε τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές σαν «μέτρον ανάγκης». Στη συνέχεια έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο σφαγιασμό χιλιάδων ΕΛΑΣιτών - ΕΑΜιτών από τους Εγγλέζους του Σκόμπι, τον Γ. Παπανδρέου και τους ταγματασφαλίτες και τους χωροφύλακες του Α. Έβερτ το Δεκέμβρη του 1944. Υπό την ηγεσία του, το 1946, η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε την ποιμαντορική εγκύκλιο για την καταδίκη της Αριστεράς, ενώ υπό την καθοδήγησή του η Ιερά Σύνοδος της 30/5/47 «αφόρισε» σαν «εθνικώς εγκληματικόν κίνημα» (!) τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Αργότερα, το 1949, δήλωνε «υπερήφανος» για την «εθνικήν κολυμβήθραν» της Μακρονήσου...
1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημόσιων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.
1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.
1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στη ΛΔ της Τσεχοσλοβακίας. Καθημερινά έξω από την πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών.
1972 Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ» δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.
1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των Νεοφιλελευθέρων  Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου