Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς στις ΗΠΑ: Σειρά μετά τη Χ.Α έχει το ΚΚΕ

Σαμαράς: Χτυπάμε τον εξτρεμισμό και την κρίση
Λαγκάρντ: Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα



Στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, από όπου αφενός έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα σταδιακά βγαίνει από την κρίση και αφετέρου διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό.


Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: "συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, παντά με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή” . Υπογραμμίζοντας ότι δημιουργείται πολιτικό θέμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έκανε ρητή αναφορά στη Χρυσή Αυγή, τόνισε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, έκανε αναφορά στον όρο grecovery ενώ πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο βέβαιη η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. “Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός πάντως διαμήνυσε ότι το σημαντικό είναι να "πετύχουμε μικρές νίκες" λέγοντας ότι "εάν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο” και πρόσθεσε: “αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές”.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)


Αναφέρθηκε επίσης στη γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, με το νέο επενδυτικό νόμο και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων :" Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο, ας μην βιαστούμε για την λύση καθώς είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης".

Μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ είχε μιλήσει με θετικά σχόλια για την πρόοδο στο οικονομικό πρόγραμμα ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση. Επανέλαβε όμως τη σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

πηγη: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου