Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Galbraith και Varoufakis-Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada

   James K. Galbraith (University of Texas/Levy Institute) και Yanis Varoufakis
      Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada
  New York Times, 23 Ιουνίου 2013
 Μετάφραση στα ΡενοΔουρικά: Lenin Reloaded
                          


ATHENS — Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Elladas, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ή ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου, έχει οδηγήσει σε πολιτικό drama. Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό του δικτύου κατέλαβαν τα κτίρια της ΕΡΤ και μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους. Με τους δέκτες στο μαύρο, η αναμετάδοση συνεχίστηκε στο ίντερνετ [902 what?] και σύντομα οι σταθμοί σε όλη την Europe αναμετέδωσαν το σήμα. Αίφνης, ένας κρατικός οργανισμός που είχε μακράν απαξιωθεί για διαφθορά και νεποτισμό έγινε η voice της democratic resistance.


Η crisis θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση και να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία. Αυτό δεν θα ήταν bad για την Europe ή την Αμερική. Η πολιτική που εφαρμόζεται τώρα στην περιφέρεια της Europe επιδεινώνει την κρίση, απειλώντας την συνοχή της Europe και διακινδυνεύοντας το growth. Μια Greek κυβέρνηση που απορρίπτει αυτές τις αυτο-υπονομευτικές πολιτικές θα βοηθήσει περισσότερο από ό,τι θα κάνει κακό.






Ταξιδέψαμε στη Thessaloniki στις 12 Ιουνίου, τη μέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, για μια προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΡΤ3, τον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ. Η συνέντευξή μας δεν έλαβε χώρα γιατί το κανάλι είχε σταματήσει την εκπομπή λίγες ώρες πριν. Στα γραφεία όμως συναντήσαμε τον Alexis Tsipras, ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης Syriza, το οποίο έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Elladas με μικρή διαφορά τον περασμένο Ιούνιο. Έχοντας απευθύνει χαιρετισμό στους occupiers, ο Mr. Tsipras περπάτησε μαζί μας για μια οικονομική συζήτηση που είχε ξαφνικά αποκτήσει ένα ακροατήριο πάνω από 2,000 people.


Ο πρωθυπουργός της Elladas, Antonis Samaras, έκλεισε την ERT για να ικανοποιήσει European απαιτήσεις για περικοπές στον δημόσιο τομέα. Αν δεν τον ακολουθήσουν οι κυβερνητικοί του εταίροι θα γίνουν νέες εκλογές στις οποίες θα γίνουν destroyed. Αλλά ο Mr. Samaras μπορεί να έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ.


Παρά τις αδυναμίες της, η ΕΡΤ είναι το μοναδικό μαζικό forum δημόσιας συζήτησης που έχουν οι Greeks. Το κλείσιμό της σήμανε την απομάκρυνση κάθε μη εμπορικού πολιτικού λόγου και των τοπικών νέων από τα ραδιοκύματα. Τώρα, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει μια νεφελώδη συζήτηση για τη λιτότητα, την εμπιστοσύνη και τις αγορές πίστωσης σε ανοιχτή διαμάχη για τη δημοκρατία και την national independence. Σ' αυτό το fight, ο Syriza εκπροσωπεί το alternative, και ο Mr. Tsipras έχει πλέον την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.


Αν επιτύχει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε ζωτικό για τις United States. Ο Syriza δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από το NATO ή να κλείσει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συμπαιγνία στην ελληνική dictatorship της περιόδου 1967-1974 δεν έχει γίνει forgotten, και κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι φυσικό να διαφωνεί, ως ένα σημείο, με τις United States για το Middle East. Το γεγονός όμως είναι ότι το πρόβλημα της Elladas σήμερα είναι με τη Europe, και ο Mr. Tsipras δεν θέλει να κάνει fight με τη Washington.


Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετώπιζε μια νίκη του Syriza με horror. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds know ξέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος του Greek χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων φορολογούμενων και της ΕΚΤ, και πως ό,τι μένει το αρπάζουν οι επενδυτές γιατί ξέρουν πως θα πληρωθεί. Το big Finance ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί αν κερδίσει αριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Αυτό το ένστικτο είναι φυσικό για τους bankers. Αλλά το να υιοθετήσει την ίδια φοβική στάση το American government θα ήταν στρατηγικά μυωπικό.


Στην πραγματικότητα, ο Syriza μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ελπίδα της Europe. Οι Greeks δεν θέλουν ούτε να φύγουν από το euro ούτε να αποσυντεθεί η euro zone, κάτι που είναι πιθανό να φέρει την κατάρρρευση της ΕΕ. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Europe στην κρίση, περιλαμβανομένης της όλο και πιο αυστηρής λιτότητας και των μεγαλύτερων δανείων, έχει αποτύχει οικτρά.


Αν δεν αλλάξουν αυτά τα policies, επίκειται ολική κατάρρευση της Greek economy. Οι βασικές προαπαιτήσεις για τη μεταρρύθμιση μπορούν να εκπληρωθούν μέσα στις υφιστάμενες European συνθήκες. Περιλαμβάνουν την αμοιβαιοποίηση της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους με τη μεσολάβηση της ΕΚΤ· την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ενός European Stability Mechanism που θα μετατραπεί σε ένα είδος European equivalent του Troubled Asset Relief Program που είχε η America μετά την κρίση· ένα πρόγραμμα επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας· και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της ενδυνάμωσης της ασφάλισης των ανέργων, των βασικών συντάξεων, της ασφάλειας καταθέσεων, και των βασικών δημόσιων θεσμών όπως η εκπαίδευση και η υγεία. 


Ο Syriza σχεδιάζει την καταπολέμηση τόσο της αυξανόμενης πείνας όσο και του ξενοφοβικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με σχολικά γεύματα και κουπόνια σίτισης. Μια Syriza government θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις καθώς και τη σωτηρία του European project. Κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις United States.


Στην Ellada, μια μικρή και proud χώρα που στο παρελθόν έχει δώσει πολλές ideas στον κόσμο --περιλαμβανομένης της κυβέρνησης απ' το λαό, την οποία προτιμούμε να αποκαλούμε με το ελληνικό όνομα [democracy]-- έχει ξεκινήσει μια απρόσμενη εκστρατεία για την αλλαγή των λανθασμένων πολιτικών που διέπουν την ΕΕ.


Ο James K. Galbraith και ο Yanis Varoufakis είναι καθηγητές στο Lyndon B. Johnson School of Public Affairs στο University of Texas at Austin.
πηγη: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου