Κατάργηση του κατώτατου μισθού, για νέους έως 29 ετών, μέχρι και για ένα έτος από την πρόσληψή τους ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις, προτείνει το ΚΕΠΕ. Σχετικό άρθρο του ερευνητή Ιωάννη Χολέζα δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος του Μηνιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων.
Το ΚΕΠΕ, που έχει ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, εισηγείται να υπάρχει πρακτική άσκηση για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση με αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συµφερόντων στο εξωτερικό, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες για την απορρόφηση ανέργων μέσω μετανάστευσης, να αντικατασταθεί το επίδομα ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης.
Προτείνει για τους νέους ανέργους:
- Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του/της.
- Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, µε επιδότηση του κόστους από το κράτος.
- Διακρατικές συμφωνίες (µε χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται.
- Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να προβλέπουν μειωμένες απαιτήσεις για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και την προστασία των Ελλήνων εργαζομένων.
- Διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων µε παροχή κινήτρων.
- Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας µε επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα νέα αντεργατικά μέτρα
«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες.
Το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 ως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ το ΑΣΕ, όργανο που προωθεί τον «κοινωνικό εταιρισμό», ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.
Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου