Αποκαλύψεις για ανάμιξη των ΗΠΑ στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Γιουγκοσλαβίας»
Τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στη Χάγη που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα WIKILEAKS και δημοσιοποιούνται από εκτενή ρεπορτάζ εφημερίδων της Δανίας μέσα στο τελευταίο 48ωρο τεκμηριώνουν τις κατά καιρούς καταγγελίες για άμεση ανάμιξη των ΗΠΑ στις δίκες που στήνει το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία» προκειμένου να επηρεάσει, ανάλογα με τις περιστάσεις και τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, τις ετυμηγορίες των δικαστών.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ινφορματσιόν» της Δανίας αναφέρει στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς του Δανού δικαστή του ΔΠΔ, Φρέντερικ Χάρχοφ, έναντι του προεδρεύοντος του δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αμερικανού δικαστή, Θίοντορ Μέρον, ότι άσκησε «αναρμοδίως πιέσεις» σε συναδέλφους του προκειμένου να απαλλαγούν Κροάτες και Σέρβοι κατηγορούμενοι αξιωματικοί.
Ο Χάρχοφ προέβη στην καταγγελία σε επιστολή που απέστειλε σε 56 συναδέλφους του, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επίσης δανική εφημερίδα ΒΤ την περασμένη Πέμπτη. Στην επιστολή του, ο Χάρχοφ αναφέρεται σε ορισμένες ηχηρές απαλλαγές, (ανάμεσά τους ο Κροάτης στρατηγός Άντε Γκοτόβινα), οι οποίες υπαγορεύθηκαν από μία ερμηνεία βάσει της οποίας οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν μπορούν απαραιτήτως να θεωρούνται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους άμεσα υφιστάμενούς τους. Στην επιστολή του ο Χάρχοφ υπαινισσόταν ακόμη πως αξιωματούχοι της «στρατιωτικής αφρόκρεμας» από ΗΠΑ και Ισραήλ ευνόησαν τη συγκεκριμένη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου.
Η εφημερίδα «Ινφορματσιόν» επικαλείται διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία Ιούλη του 2003, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό δικαστή Μέρον και τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Χάγη με τον πρώτο να ζητεί ξεκάθαρα από την κυβέρνησή του να μπλοκάρει την ανανέωση της θητείας της Ελβετής εισαγγελέως του ΔΠΔ, Κάρλας ντελ Πόντε, με το επιχείρημα ότι «είναι προσωπικότητα που κυρίως επιζητεί τη δημοσιότητα κι ενδιαφέρεται προ πάντων για την φήμη που θα αφήσει».
Σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη, με ημερομηνία Νοέμβρη του 2003, ο Μέρον περιγράφεται ως «εξέχων υπερασπιστής των προσπαθειών των ΗΠΑ μέσα στο διεθνές δικαστήριο». Η «Ινφορματσιόν» επικαλείται τη γνώμη έτερου νομικού συμβούλου του ΔΠΔ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί, σύμφωνα με την οποία ο Μέρον πόρρω απέχει από το να μπορεί να χαρακτηριστεί «αμερόληπτος κι ανεξάρτητος δικαστής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου