Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

«Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερο» - Για 7η φορά η εικαστική έκθεση στο Πέραμα

Επίσκεψη μαθητών στην περσινή έκθεση στη Ζώνη


Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να επισκεφθούν και να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τη φετινή 7η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo» που πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από τις 11 μέχρι τις 20 Οκτώβρη, πάντα με ελεύθερη είσοδο και πάντα με το σύνθημα «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των διοργανωτών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, τασυνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και πολλά συνδικάτα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με απόφαση των διοικήσεών τους, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για τον καλύτερο συντονισμό και την επιτυχία της έκθεσης.

«Στόχος της έκθεσης, που γίνεται για έβδομη χρονιά μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», όπως δήλωσαν οι διοργανωτές, «είναι να γεννηθεί και να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: Η εργατική τάξη. Έτσι σε πείσμα των καιρών της ανεργίας και της ανέχειας, της ερήμωσης και του μαρασμού, ενάντια σ’ αυτούς που απεργάζονται την καταστροφή και την εξαθλίωση του λαού, ενάντια και στην κρυφή και στην απροκάλυπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να υψώσουμε τον πολιτισμό της αδιάλλακτης αξιοπρέπειας, τον πολιτισμό της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Σε αυτούς τους καιρούς είναι περισσότερο αναγκαίο η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης, να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να επιστρατεύει τα δικά της αισθητικά όπλα, τη γνώση, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να στρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του κόσμου. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να συναντηθούν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της τέχνης και της δημιουργίας, στη Ζώνη της ταξικής πάλης και της αλληλεγγύης».

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 11 Οκτώβρη

7.30 μ.μ.: Εγκαίνια της έκθεσης «Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 7»

9.00 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Σάββατο 12 Οκτώβρη

6.30 μ.μ.: Συζήτηση για την ανεργία. Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή της και την οργάνωση της πάλης.

8.30 μ.μ.: Το θεατρικό έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» από την ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Κυριακή 13 Οκτώβρη
8.30 μ.μ.: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον», συναυλία με τους Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, «Kollektiva», Γιάννη Λάρδη και Γεωργία Λάμπρη, Βασίλη Λέκκα, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργο Μεράντζα, Μίλτο Πασχαλίδη και Γιώργο Σαρρή.

Τετάρτη 16 Οκτώβρη
7.00 μ.μ.: Προβολή ταινίας.

8.00 μ.μ.: Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος και οι «Μαγικοί Καθρέφτες» στα «τραγούδια των ανθρώπων».

Παρασκευή 18 Οκτώβρη
8.00 μ.μ.: Συναυλία: Ο Βασίλης Βασιλάτος και «Ιστορίες για Κρουστά».

Σάββατο 19 Οκτώβρη
8.00 μ.μ.: Θεατρική σπονδυλωτή σάτιρα «Ο τροχός της Ιστορίας» από την 20μελή θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Κυριακή 20 Οκτώβρη
6.00 μ.μ.: Συζήτηση «Τέχνη και Εργατική Τάξη. Η Πολιτιστική Μορφωτική Δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος».

8.00 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο Εργατικό Τραγούδι, με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

9.00 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή των ναυτικών, Νίκο Καββαδία.

Παράλληλα για τους μικρούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα 12-13 και 19-20 Οκτώβρη, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι, θα λειτουργήσει δημιουργικό εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά, ενώ θα πραγματοποιηθεί και θεατρικό παιχνίδι. Ακόμα την Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 11 το πρωί θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ένας παράξενος Μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι».

Συνολικά 250 εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κλπ.), φωτογράφοι, θεατρικά και μουσικά σχήματα, στις παράλληλες εκδηλώσεις, δίνουν το «παρών» και υπογράφουν με το έργο τους, την τέχνη τους και τη συμμετοχή τους το μήνυμα της έκθεσης.

Διοργάνωση: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, οι Λαϊκές Επιτροπές: Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος, Πειραιά, Σαλαμίνας.

Υποστηρίζουν: Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Θριάσιου, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλαδική Ένωση Ελαιοσαπωνοποιών, Ένωση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτο Ενέργειας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

H έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. Το αναλυτικό πρόγραμμα και αναλυτικά οι παράλληλες εκδηλώσεις ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα www.perasma.org.

Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης γίνεται από την Ομόνοια με τα λεωφορεία Β18 - Γ18, από τη Μενάνδρου, και από τον Πειραιά με το λεωφορείο 843 από το σταθμό του ΗΣΑΠ

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου