Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo» στη Ζώνη Περάματος




Πλήθος κόσμου από τις εργατογειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 7ης Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερo», που έγιναν το απόγευμα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 250εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κλπ.), φωτογράφοι, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται θεατρικά και μουσικά σχήματα.


Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Η καταπληκτική έκθεση εικαστικών τεχνών, εδώ, στο Πέραμα, συνενώνει την ευαισθησία, την αγωνία του καλλιτέχνη με την αγωνία και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να μαθαίνει, να αφουγκράζεται, να οραματίζεται, να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Κυρίως, η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο ότι η μοίρα βρίσκεται στα δικά του χέρια, ότι είναι η ίδια η ταξική πάλη».

Κατά την τελετή των εγκαινίων σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν από την πλευρά των Σωματείων της Ζώνης ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και η Εύα Μελά, από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα». Ο Ακης Αντωνίου επισήμανε: «Το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε σαν σωματεία, και εκείνα τα σωματεία που διοργανώνουμε με τους καλλιτέχνες την έκθεση και εκείνα που για πρώτη φορά μας υποστηρίζουν στις φετινές εκδηλώσεις εδώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είναι ότι βάλαμε σαν βασικό μας στόχο -και αυτό θα φανεί από δω και πέρα περισσότερο- να είναι και μια νέα αφετηρία οι φετινές εκδηλώσεις. Το κατά πόσο δηλαδή οι χιλιάδες εργάτες, μέλη των σωματείων της βιομηχανίας, του εμπορίου και άλλων κλάδων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, θα κουβεντιάσουν στους χώρους δουλειάς, θα κουβεντιάσουν οι εργαζόμενοι που δεν είναι οργανωμένοι στα σωματεία μέσα από τις μαζικές οργανώσεις, τις Λαϊκές Επιτροπές, το κατά πόσο και ο Πολιτισμός θα πάρει τη θέση του μέσα στη δράση των σωματείων. Κατά πόσο νέοι εργαζόμενοι και πιο παλιοί, μέσα από ανησυχίες τέτοιες που έχουν, θα έρθουν κοντά στα σωματεία για πρώτη φορά. Υπάρχει τέτοια εμπειρία και οι παλαιότεροι γνωρίζουν πόσο βοηθάνε τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των σωματείων κι αυτό θέλουμε να είναι ο στόχος μας και φέτος. Θεωρούμε την ενασχόληση της εργατικής τάξης με τον Πολιτισμό βασικό όρο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Η Εύα Μελά τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Σκοπός αυτής της έκθεσης ήταν και είναι να εμπνευστούν οι καλλιτέχνες από τους αγώνες της εργατικής τάξης και να κάνουν ένα έργο που να απευθύνεται στην εργατική τάξη, που είναι και η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό τα καταφέραμε και πάντα αυτό θα είναι ένα ζητούμενο. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι αυτά τα εφτά χρόνια κι εμείς βελτιωνόμαστε, γινόμαστε ένα. Γιατί κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνεργοι σαν καλλιτέχνες, έχουμε τα ίδια προβλήματα και αναζητούμε και διεκδικούμε την ίδια διέξοδο. Θα δώσουμε νέο ραντεβού την όγδοη έκθεση, πιστεύουμε ακόμα καλύτερη».

Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του

Η Εκθεση θα διαρκέσει έως και τις 20 Οκτώβρη, με ελεύθερη είσοδο και με το σύνθημα «Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του».

Οι πίνακες, τα γλυπτά, οι φωτογραφίες, όλο το χρώμα της έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα τα βάσανα της εργατικής τάξης που της έχει φορτώσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, όπως η ανεργία, αλλά και το μεγαλείο της, την περηφάνια της ως δημιουργού του πλούτου, αναδεικνύοντας την ιστορική της αποστολή. Ολη η έκθεση, αλλά και το πρόγραμμά της, επιβεβαιώνει επάξια το κεντρικό σύνθημά της «Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του».

Ταυτόχρονα, όλος αυτός ο κόσμος που συνέρρευσε από την πρώτη μέρα στη Ζώνη έδωσε και ξεκάθαρη απάντηση ότι η επιχείρηση εφοπλιστών, εργολάβων και των ναζιστικών αποβρασμάτων της Χρυσής Αυγής να ξεριζώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα από τη Ζώνη, για να μετατρέψουν τους εργάτες της σε σύγχρονους δούλους, δεν θα περάσει. Ηταν σαφές μήνυμα ότι «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά» δεν μπορεί «να πιάσει». Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Εκθεση φέτος είναι πιο πλούσια σε πρόγραμμα, πιο μαζική σε συμμετοχές δημιουργών από τις άλλες χρονιές, ενώ τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση έσπευσαν φέτος να δηλώσουν και πλήθος ακόμα φορέων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο χώρο της Εκθεσης

H έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. Το αναλυτικό πρόγραμμα και αναλυτικά οι παράλληλες εκδηλώσεις ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα www.perasma.org.

Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης γίνεται από την Ομόνοια με τα λεωφορεία Β18 - Γ18, από τη Μενάνδρου, και από τον Πειραιά με το λεωφορείο 843 από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Σάββατο 12 Οκτώβρη

6.30 μ.μ.: Συζήτηση για την ανεργία. «Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή της και την οργάνωση της πάλης».

8.30 μ.μ.: Το θεατρικό έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» από την ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Κυριακή 13 Οκτώβρη

8.30 μ.μ.: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον», συναυλία με τους Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, «Kollektiva», Γιάννη Λάρδη και Γεωργία Λάμπρη, Βασίλη Λέκκα, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργο Μεράντζα, Μίλτο Πασχαλίδη και Γιώργο Σαρρή.

Τετάρτη 16 Οκτώβρη

7.00 μ.μ.: Προβολή ταινίας.

8.00 μ.μ.: Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος και οι «Μαγικοί Καθρέφτες» στα «τραγούδια των ανθρώπων».

Παρασκευή 18 Οκτώβρη

8.00 μ.μ.: Συναυλία: Ο Βασίλης Βασιλάτος και «Ιστορίες για Κρουστά».

Σάββατο 19 Οκτώβρη

8.00 μ.μ.: Θεατρική σπονδυλωτή σάτιρα «Ο τροχός της Ιστορίας» από την 20μελή θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Κυριακή 20 Οκτώβρη

6.00 μ.μ.: Συζήτηση «Τέχνη και Εργατική Τάξη. Η Πολιτιστική Μορφωτική Δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος».

8.00 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο Εργατικό Τραγούδι, με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

9.00 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή των ναυτικών, Νίκο Καββαδία.

Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά

Παράλληλα για τους μικρούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα 12-13 και 19-20 Οκτώβρη, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι, θα λειτουργήσει δημιουργικό εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά, ενώ θα πραγματοποιηθεί και θεατρικό παιχνίδι. Ακόμα την Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 11 το πρωί θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ενας παράξενος Μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι».

Διοργανωτές και υποστηρικτές της έκθεσης

Συνολικά 250 εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κλπ.), φωτογράφοι, θεατρικά και μουσικά σχήματα, στις παράλληλες εκδηλώσεις, δίνουν το «παρών» και υπογράφουν με το έργο τους, την τέχνη τους και τη συμμετοχή τους το μήνυμα της έκθεσης.

Διοργάνωση: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, οι Λαϊκές Επιτροπές: Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος, Πειραιά, Σαλαμίνας.

Υποστηρίζουν: Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Θριάσιου, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλαδική Ενωση Ελαιοσαπωνοποιών, Ενωση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτο Ενέργειας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.




πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου