Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... 7 Ιούνη



Ο Νίκος Μπελογιάννης
1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρέρ.

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («κόκκινη εβδομάδα», 7-14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκόνα στις 7/6. Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε. Όμως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν, κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.



1917 Με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των Παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Εξήμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκειντο στο ελληνικό δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπίας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 11». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.
     πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου